Σκάνδαλο Danske Bank: Τρέμουν τις ΗΠΑ για το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος

20/09/18 • 10:44 | UPD 20/09/18 • 10:44

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Σκληρά αντίποινα από τις ΗΠΑ που μπορεί να μεταφραστούν σε εξοντωτικά πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων κινδυνεύει να υποστεί η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank

Σκληρά αντίποινα από τις ΗΠΑ που μπορεί να μεταφραστούν σε εξοντωτικά πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων κινδυνεύει να υποστεί η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank, επειδή από το 2007 ως το 2015 αποτέλεσε βασικό δίαυλο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, προς όφελος εταιριών της Ρωσίας, κρατών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, πρακτική που παραβίασε κατάφωρα τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι ύποπτες δοσοληψίες πραγματοποιήθηκαν από το παράρτημα της Danske Bank στην Εσθονία και χαρακτηρίστηκαν από τον Αμερικανό «διώκτη» της οικονομικής διείσδυσης της Ρωσίας στην Ευρώπη, ιδρυτή του Hermitage Capital Management, Μπιλ Μπόουντερ, ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος στην ευρωπαϊκή ιστορία». Χθες ο επικεφαλής διευθύνων εκτελεστικός σύμβουλος της Danske Bank, Tόμας Μπόργκεν, υπέβαλε σαν εξιλαστήριο θύμα την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία της τράπεζας να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ελέγχου των εγκληματικών συναλλαγών (μολονότι ξεκαθάρισε ότι «δεν του καταλογίστηκε προσωπικά καμία παρανομία») και η μετοχή της Danske Bank υποχώρησε 8%. Η ευρωζώνη… κάνει το σταυρό της που η Δανία επέλεξε να διατηρήσει την κορόνα, ενώ ο Δανός υπουργός Επιχειρήσεων, αρμόδιος για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, Ράσμους Γιάρλοβ, παραδέχθηκε με μισόλογα ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν καλό για την τράπεζα (κατ’ επέκταση και για τη χώρα).

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η έρευνα των αμερικανικών υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών και της Εποπτικής Αρχής της Γουόλ Στριτ (SEC) κατά της Danske Bank ξεκίνησε προ διετίας από έναν «ανώνυμο πληροφοριοδότη». Κατά το ίδιο δημοσίευμα δεν αποκλείεται η μπάλα να πάρει την Deutsche Bank και τη Citigroup, οι οποίες, σύμφωνα με τον αμερικανικό φάκελο, πραγματοποιούσαν αμοιβαίες μεταφορές με το εσθονικό παράρτημα της Danske Bank.

Παράλληλες ποινικές έρευνες διεξάγονται σε Δανία και Εσθονία, αλλά η Κοπεγχάγη τρέμει την ανάμιξη των ΗΠΑ, που έχουν φερθεί ανελέητα σε ανάλογες περιπτώσεις σε ευρωπαϊκά ιδρύματα (πρόστιμο 775 εκατ. δολαρίων στην ολλανδική ΙΝG για ξέπλυμα εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσα από λογαριασμούς της και στοχοποίηση της λετονικής ABLV, που οδήγησε στην κατάρρευσή της).

Ανάλογη τύχη κινδυνεύει να έχει η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, καθότι, όπως σημείωσε το Reuters, μπορεί να μη διαθέτει υποκαταστήματα τις ΗΠΑ, αλλά αν της απαγορευθούν οι συναλλαγές με αμερικανικές τράπεζες και η πρόσβαση σε δολάρια, πρακτικά θα τεθεί εκτός διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Σύμφωνα με το Reuters, οι δικαστικές Αρχές της Δανίας και της Λετονίας κάνουν αναφορές για ξέπλυμα «δισεκατομμυρίων ρουβλίων κάθε μήνα(!)».

Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι ακόμα και τώρα οι διαρροές των αριθμών προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ η ίδια η Danske Bank αρνείται να αποκαλύψει το ακριβές ύψος των ρωσικών χρημάτων που «ξεπλύθηκαν» και να κατονομάσει τα ποινικά υπεύθυνα στελέχη της – κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του πολιτικού κόσμου και της δανέζικης κοινωνίας.

Οσον αφορά τον παραιτηθέντα Τόμας Μπόργκεν, ήταν επικεφαλής διεθνών επιχειρήσεων της Danske Bank στην Εσθονία και σε άλλες χώρες την περίοδο 2009-2012, ενώ η μετέπειτα θητεία του ως CEO (2013 έως χθες) θεωρήθηκε γενικά πετυχημένη. Αύξησε την κερδοφορία μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, προσείλκυσε πλούσιους πελάτες και επέκτεινε τις εργασίες της τράπεζας σε Σουηδία, Νορβηγία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap