Στις δικαστικές αίθουσες θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο της διαμάχης ανάμεσα σε δύο δημοφιλείς αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές, καθώς άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει η αγωγή κατά του «The Pitt», εξαιτίας των σαφών και πολυάριθμων ομοιοτήτων του με το θρυλικό ιατρικό δράμα «ER».
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η χήρα του Μάικλ Κράιτον, δημιουργού του «ER», υποστήριξε ότι το «The Pitt» είναι ουσιαστικά ένα reboot της θρυλικής σειράς, το οποίο δημιουργήθηκε χωρίς την κατάλληλη άδεια ή credits.
Όπως υποστηρίζει η Σέρι Κράιτον, το συμβόλαιο του συζύγου της περιελάμβανε όρο «παγωμένων δικαιωμάτων» που απαγόρευε τη δημιουργία τυχόν spin-offs, σίκουελ ή reboot του «ER» χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή του.
Η Warner Bros είχε χαρακτηρίσει την αγωγή της Κράιτον «αβάσιμη» και είχε ζητήσει την απόρριψή της, ωστόσο τώρα, τριμελής επιτροπή δικαστών διαπίστωσε ότι υπάρχουν «σαφείς και πολυάριθμες ομοιότητες μεταξύ του The Pitt και του ER», πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση μπορεί να προχωρήσει.
Απαριθμώντας τις ομοιότητες μεταξύ των δύο σειρών, το δικαστήριο επικαλέστηκε το σκηνικό του τμήματος επειγόντων περιστατικών, τον γρήγορο ρυθμό, τη χρήση ιατρικής ορολογίας, τις παραστατικές απεικονίσεις τραυματισμών και τους νεότερους γιατρούς που μόλις τελείωσαν την ιατρική σχολή και εκπαιδεύονται.
«Διαπιστώνουμε ότι οι λεπτομέρειες εδώ επαρκούν για μια εκ πρώτης όψεως υπόθεση», δήλωσαν οι δικαστές, πράγμα που σημαίνει πως η υπόθεση θα οδηγηθεί πλέον σε δίκη ενώπιον ενόρκων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες.
Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν ξεχωριστές αξιώσεις κατά του ηθοποιού-παραγωγού Νόα Γουάιλ, του εκτελεστικού παραγωγού Τζον Γουέλς και του παραγωγού Ρ. Σκοτ Τζέμιλ, καθώς έκριναν πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τρεις παραγωγοί γνώριζαν ότι ενδέχεται να παραβιάζουν τα δικαιώματα του Κράιτον.
Η θρυλική σειρά «ER»
Η σειρά «ER» (Στην εντατική, όπως ήταν ο τίτλος στα ελληνικά) έκανε πρεμιέρα το 1994, βασισμένη σε πρωτότυπο σενάριο γραμμένο από τον Κράιτον. Πρωταγωνιστούσαν οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Άντονι Έντουαρντς, Έριγκ Λα Σαλ και Μαρία Μπέλο. Προβλήθηκαν 331 επεισόδια στα 15 χρόνια που παίχτηκε η σειρά.
Η σειρά, η οποία ακολουθούσε μια ομάδα γιατρών που εργάζονταν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Σικάγο, γνώρισε τεράστια επιτυχία σε θεατές και κριτικούς, κερδίζοντας 23 βραβεία Emmy κατά τη διάρκεια της προβολής της, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου εξαιρετικής δραματικής σειράς.
Οι συζητήσεις για μια πιθανή επανεκκίνηση της σειράς ξεκίνησαν το 2020 και το στούντιο Warner Bros πέρασε μήνες διαπραγματευόμενο με την κληρονόμο του Κράιτον.
Αυτές οι συνομιλίες φέρεται να κατέρρευσαν λόγω διαφωνιών σχετικά με τα credits και τις οικονομικές εγγυήσεις, με τους παραγωγούς να αρχίζουν να αναπτύσσουν το «The Pitt» στη θέση της.
Ωστόσο, η Σέρι Κράιτον και το Ίδρυμα Τζον Μάικλ Κράιτον υποστηρίζουν ότι το «The Pitt» είναι ένα reboot του «ER», με άλλο όνομα, χωρίς αναφορά συντελεστών χρησιμοποιώντας τον ίδιο ρυθμό, στυλ και σκηνικό, και όχι μια εντελώς πρωτότυπη σειρά.
Όπως ανέφεραν, οι παραγωγοί «απλώς μετακίνησαν τη σειρά από το Σικάγο στο Πίτσμπουργκ, τη μετονόμασαν σε The Pitt και προχώρησαν χωρίς καμία αναφορά ή αποζημίωση για τον Κράιτον και τους κληρονόμους του».
Πολλοί ηθοποιοί και δημιουργικοί συντελεστές από το «ER» εργάζονται επίσης στο «The Pitt», συμπεριλαμβανομένων των Γουάιλ, Τζέμιλ και Γουέλς.
Μετά την έναρξη της νομικής δράσης το 2024, η Warner Bros Television ανέφερε σε δήλωσή της ότι η αγωγή ήταν «αβάσιμη», υποστηρίζοντας ότι το «The Pitt» ήταν μια «νέα και πρωτότυπη σειρά», προσθέτοντας ότι το στούντιο θα «υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό του απέναντι σε αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς».




![Νέες ταινίες: Μάλκοβιτς στα καλύτερά του, αποκάλυψη ο Φέρτσμαν [trailer]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/04/cinema-1024x683-1-jpg.webp)








![Νέες ταινίες: Μάλκοβιτς στα καλύτερά του, αποκάλυψη ο Φέρτσμαν [trailer]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/04/cinema-1024x683-1-300x200-jpg.webp)









