Αθήνα Καιρός

Οδηγός κινηματογράφου: Αυτές είναι οι νέες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες [τρέιλερ]

7 λεπτά
Οδηγός κινηματογράφου: Αυτές είναι οι νέες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες [τρέιλερ]

Στα 80 του χρόνια, ο Μάρτιν Σκορσέζε υπογράφει μία ακόμα μεγάλη ιστορία για τη βία, την απληστία, το χρήμα και την εκμετάλλευση.

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ***

(KILLERS OF THE FLOWER MOON)

ΗΠΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΣΕZΕ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ, ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ, ΛΙΛΙ ΓΚΛΑΝΤΣΤΟΟΥΝ

Στη δεκαετία του ’20, στο Οσέιτζ της Οκλαχόμα, ο Ερνεστ επιστρέφει, μετά τη στρατιωτική του θητεία, στον θείο του για να βρει δουλειά και την τύχη του. Ο θείος του τον καλοδέχεται, τον προτρέπει να παντρευτεί μία Ινδιάνα και χωρίς αρχικά να το αντιληφθεί ο ίδιος, τον κάνει συνεργό σε μια σειρά από δολοφονίες που έχουν ως στόχο την αρπαγή της γης των Ινδιάνων, η οποία κρύβει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Σχεδόν τριάμισι ώρες χρειάστηκε ο σπουδαίος Μάρτιν Σκορσέζε για να αφηγηθεί την τρομακτική ιστορία των δολοφονιών των Ινδιάνων του Οσέιτζ στη δεκαετία του 1920, μία ιστορία που δεν κρύβει τίποτε άλλο από την απληστία και την εμμονική αγάπη για το χρήμα, όπως επαναλαμβάνει κάποιες φορές και ο κεντρικός ήρωας της ταινίας. Και παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός δημιουργός μεταφέρει την ιστορία με θελκτικό και κινηματογραφικό τρόπο, που, αλίμονο, σε κατακτά και σε κρατάει σε εγρήγορση ως το φινάλε, επαναλαμβάνει διαρκώς το μοτίβο της συνωμοτικής δράσης και της εγκληματικής πράξης, σε σημείο που νιώθεις σαν να σε ταΐζει μασημένη τροφή. Την ίδια στιγμή, λείπουν το νεύρο και ο τρόμος που ένας παλαιότερος σκορσεζικός ήρωας μπορούσε να προκαλέσει στο κοινό μόνο με την παρουσία του.

YouTube thumbnail

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ***1/2

(THE TEACHERSLOUNGE)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΙΛΚΕΡ ΤΣΑΤΑΚ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΛΕΟΝΙ ΜΠΕΝΕΣ, ΕΥΑ ΛΕΜΠΑΟΥ

Τα πράγματα κυλούν ήρεμα στην τάξη της δασκάλας Κάρλα, αλλά μία μικροκλοπή θα ρίξει τις υποψίες σε ένα παιδί μεταναστών. Οταν η Κάρλα θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον δράστη, το ήρεμο κλίμα θα διαταραχθεί απότομα και οι συγκρούσεις θα επεκταθούν από την αίθουσα των καθηγητών μέχρι το προαύλιο, και ασφαλώς θα εμπλακούν και οι γονείς.

Πολύ αποτελεσματική μεταφορά μιας ιστορίας που σχολιάζει το πόσο εύκολα μπορεί η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων μιας κοινότητας να ανατραπεί και το σκηνικό να μετατραπεί σε πεδίο μάχης – «όλοι εναντίον όλων». Οι ισορροπίες διατηρούνται περίφημα από τον τουρκικής καταγωγής Γερμανό σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ, ο οποίος μέχρι το τέλος μάς αφήνει να αμφιβάλλουμε διαρκώς για το πόσο στέρεο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο πατά η δασκάλα και λειτουργεί με τον τρόπο που βλέπουμε. Και αυτό το κάνει με σταθερό βηματισμό και γνώση του υλικού που έχει στα χέρια του και των όσων θέλει να σχολιάσει. Αν και το «Στο γραφείο των καθηγητών» δεν παύει να είναι μια «μικρή» ταινία, οι αρετές της δεν κρύβονται. Πρόταση της Γερμανίας για το Οσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας στην επερχόμενη απονομή.

YouTube thumbnail

PAW PATROL: Η ΣΟΥΠΕΡ ΤΑΙΝΙΑ

(PAW PATROL: THE MIGHTY MOVIE)

ΗΠΑ, 2023

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΚΑΡΛ ΜΠΡΟΥΝΚΕΡ

Oταν ένας μαγικός μετεωρίτης πέφτει στην Πόλη της Περιπέτειας, τα κουτάβια του PAW Patrol αποκτούν υπερδυνάμεις και μεταμορφώνονται σε υπερκουτάβια. Αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος των κουταβιών, ο δήμαρχος Χάμντινγκερ, το σκάει από τη φυλακή και συνεργάζεται με μία τρελή επιστήμονα για να κλέψει τις υπερδυνάμεις και για τους δύο κακούς. Με τη μοίρα της Πόλης της Περιπέτειας να κρέμεται από μία κλωστή, τα υπερκουτάβια πρέπει να σταματήσουν τους κακούς προτού να είναι πολύ αργά.

YouTube thumbnail

Η ΚΙΝΕZΑ

(LA CHINOISE)

ΓΑΛΛΙΑ, 1967

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ZΑΝ-ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ZΑΝ-ΠΙΕΡ ΛΕΟ, ΑΝ ΒΙΑZΕΜΣΚΙ

Πέντε νέοι μαοϊκοί στο Παρίσι του 1967, μεταξύ των οποίων η φοιτήτρια Φιλοσοφίας Βερονίκ και ο ηθοποιός Γκιγιόμ, ριζοσπαστικοποιούνται σύμφωνα με τις επιταγές του Μάο. Πιστοί στο πνεύμα της κινεζικής «πολιτιστικής επανάστασης», απορρίπτουν το κομμουνιστικό κόμμα, την αστική ιδεολογία, την αστική κουλτούρα, την αστική τέχνη. Οι νεαροί εξεγερμένοι, αφού μελετούν διεξοδικά το «Μικρό Κόκκινο Βιβλίο» του Μάο, αποφασίζουν πως πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία για να φέρουν την κοινωνική αλλαγή, αφού, όπως έλεγε και ο Κινέζος ηγέτης, «η επανάσταση δεν είναι πρόσκληση σε δείπνο».

Η ταινία-μανιφέστο του Γκοντάρ από τη μαοϊκή του περίοδο.

YouTube thumbnail
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]