Σχεδόν 3,9 εκατ. επιβάτες τον Μάιο
Θετικά μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν στέλνουν τα στοιχεία επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, τα οποία τον Μάιο υποδέχθηκαν σχεδόν 3,9 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Η επίδοση αυτή μεταφράζεται σε περισσότερους από 223.000 επιπλέον επιβάτες και έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία που καταγράφεται από τις αρχές του έτους, δημιουργώντας αισιοδοξία για το σύνολο της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με την εταιρεία, θετικά λειτούργησαν και οι ημερολογιακές συνθήκες του μήνα, καθώς ο Μάιος του 2026 περιλάμβανε πέντε πλήρη Σαββατοκύριακα και ολοκληρώθηκε με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ενισχύοντας τις ταξιδιωτικές ροές προς τους ελληνικούς προορισμούς.
χ
Οι ξένες αγορές οδηγούν την ανάπτυξη
Η διεθνής κίνηση εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του δικτύου. Οι διεθνείς επιβάτες ανήλθαν σε 3,2 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 6,7%, ενώ αντιπροσώπευσαν το 82% της συνολικής επιβατικής κίνησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, με περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες και μερίδιο 32,5%. Ακολούθησε η Γερμανία, με περισσότερους από 631.000 επιβάτες, ενώ ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η άνοδος από την Πολωνία, η οποία ενισχύθηκε κατά 16,8%.
Σημαντικές αυξήσεις σημείωσαν, επίσης, η Γαλλία (+15,7%) και η Ολλανδία (+5,9%), επιβεβαιώνοντας ότι οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να στηρίζουν τη ζήτηση για την Ελλάδα.

Χανιά, Κέρκυρα και Ζάκυνθος στους μεγάλους κερδισμένους
Σε επίπεδο προορισμών, τα Χανιά κατέγραψαν μία από τις καλύτερες επιδόσεις του δικτύου, με αύξηση σχεδόν 16% και περίπου 69.000 επιπλέον επιβάτες σε σχέση με τον περυσινό Μάιο.
Ιδιαίτερα θετική ήταν και η εικόνα της Κέρκυρας, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία της, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από τη βρετανική, τη γερμανική, τη γαλλική και την πολωνική αγορά.
Η Ζάκυνθος κατέγραψε αύξηση 12,2%, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της βρετανικής αγοράς, ενώ η Μύκονος σημείωσε άνοδο 16,2%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική εκκίνηση της θερινής περιόδου.
Θετική παρέμεινε η εικόνα και για τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες συνέχισαν να ενισχύουν τη συνολική απόδοση του δικτύου.
Η επίδραση της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Παρά τη συνολικά θετική εικόνα, η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να επηρεάζει ορισμένες αγορές. Η επιβατική κίνηση από το Ισραήλ υποχώρησε κατά 20,5% σε σύγκριση με πέρυσι, εξαιτίας ακυρώσεων πτήσεων και χαμηλότερων πληροτήτων.
Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις καταγράφηκαν σε προορισμούς όπως η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κεφαλλονιά και η Σαντορίνη. Ωστόσο, η αγορά του Ισραήλ διατηρεί παρουσία σε οκτώ αεροδρόμια του δικτύου, ενώ σταδιακά επανέρχονται περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις.
Παράλληλα, προς το τέλος του μήνα ξεκίνησαν νέες συνδέσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την προσέλκυση ταξιδιωτών από την περιοχή του Κόλπου.
Θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια
Η εγχώρια επιβατική κίνηση ανήλθε σε 718.000 ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση 3,1%, με την Αθήνα να παραμένει ο βασικός τροφοδότης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Παράλληλα, ο μέσος συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 82,1%, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερότητα της ζήτησης.
Τα αποτελέσματα του Μαΐου επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις διεθνείς προκλήσεις. Με τις βασικές αγορές να συνεχίζουν να στηρίζουν τη ζήτηση και τους δημοφιλείς προορισμούς να καταγράφουν αυξημένες ροές επισκεπτών, οι προοπτικές για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου παραμένουν ιδιαίτερα θετικές.

