Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς έκαναν σκληρές δηλώσεις κατά της πολιτικής Νετανιάχου. Δηλώσεις που, όπως και αν τις μεταφράσει κανείς, από όποια αφετηρία και αν αρχίσει να τις εξηγεί, δείχνουν ότι:
Πρώτον, η Δύση μετατοπίζεται αισθητά από την υποστηρικτή στάση προς το Ισραήλ κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη βαρβαρότητα της Χαμάς το 2023. Δεύτερον, η ένθερμη διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ, για τους πολυετείς αγώνες του να υπερασπίζει την ακεραιότητα και τους πολίτες του από την τρομοκρατία των ισλαμοφασιστών, έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Και δεν είναι μόνο οι τρεις αυτές χώρες. Ο ΟΗΕ μίλησε για επικείμενο λιμό στη Γάζα. Ο επικεφαλής του Tομέα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Τομ Φλέτσερ, είπε στο BBC ότι ακόμα και 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες 48 ώρες, αν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάσει στους Παλαιστινίους. Οι τρεις χώρες, οι οποίες προφανώς εκφράζουν και άλλες που, λόγω διπλωματικών χειρισμών, δεν συνυπέγραψαν τη δήλωση, απειλούν με κυρώσεις το Ισραήλ. Ακόμα και ο στενότερος σύμμαχός του, οι ΗΠΑ, παρέκαμψε τον Νετανιάχου και απευθύνθηκε στη Χαμάς όσον αφορά την απελευθέρωση του τελευταίου εν ζωή Αμερικανού ομήρου, που εντέλει αφέθηκε ελεύθερος.
Στις ψύχραιμες φωνές της Δύσης, που καταγγέλλουν τον λιμό και τις απάνθρωπες συνθήκες που επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός, προστίθενται ολοένα και περισσότερες. Οι ίδιες φωνές θεωρούν αταλάντευτα ότι το Ισραήλ είναι το προπύργιο του δυτικού πολιτισμού και του ανθρωπισμού στη Μ. Ανατολή; Πώς γίνεται αυτό; Είναι σαφές ότι, μέρα με τη μέρα, η ηγεσία του Ισραήλ, ο Νετανιάχου και τα ακροδεξιά στηρίγματά του, απομακρύνεται από την εύλογη δικαιολόγηση της επίθεσης, της άμυνας και της υπεράσπισης του δικαιώματός του να συνεχίσει να υπάρχει και μπαίνει στη σφαίρα του γενοκτονικού μίσους και της εξολόθρευσης κάθε ίχνους ζωής από τη Γάζα. Ο ίδιος, βέβαια, είπε ότι «αυτός ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει αύριο, αν απελευθερωθούν και οι 58 όμηροι».
«Αυτός είναι ένας πόλεμος πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», ανήρτησε στα social media. Το διεθνές ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην ανθρωπιστική κρίση. Και μοιραία o αντίκτυπος της απίστευτης βαρβαρότητας της 7ης Οκτωβρίου φθίνει. Και αυτό ένα αποδεδειγμένα έξυπνο κράτος, όπως είναι το Ισραήλ, έπρεπε να το είχε συνυπολογίσει.