Πάμε διακοπές

3 λεπτά
Πάμε διακοπές

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ διάσωσης του ελληνικού τουρισμού ένα ευχάριστο νέο για όλους; Θα έπρεπε να είναι έτσι, σε μία χώρα όπου το ένα από τα πέντε ευρώ που κυκλοφορεί έχει να κάνει με τα δεκάδες εκατομμύρια τουριστών που κατέφθαναν όλα τα τελευταία χρόνια.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ομως, ο ιός το άλλαξε – και αυτό: τώρα, είναι αρκετοί εκείνοι που φοβούνται ότι οι τουρίστες θα αποτελέσουν την αιτία για αύξηση των κρουσμάτων.

Λογικό; Αρκετά. Η πλειονότητα των Ελλήνων «έμεινε σπίτι» για να μη διαδοθεί ο ιός, όσοι είχαν εξοχικά στα νησιά και στη συνέχεια όσοι είχαν εξοχικά οπουδήποτε αποκλείστηκαν από αυτά για τον ίδιο λόγο. Και τώρα, ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τη χώρα από άκρη σε άκρη σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεινοπάθησαν με την επιδημία.

Ομως, ούτε αυτό είναι ακριβές. Μπορεί να μη συμφωνήθηκε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν τεστ πριν μπουν σε αεροπλάνο -κάτι ανέφικτο, άλλωστε, αφού δεν υπάρχουν προς το παρόν αξιόπιστες, γρήγορες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιος μεταφέρει τον ιό-, όμως τα μέτρα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» για τα νησιά (σελ. 15) δεν δείχνουν μία χώρα που είναι έτοιμη να παραδοθεί στον τουρισμό εν μέσω πανδημίας.

Προφανώς, θα ήταν πολύ πιο ασφαλές αν συνεχίζαμε να μένουμε εμείς στα σπίτια μας και οι υποψήφιοι τουρίστες στα δικά τους. Ομως, όταν θα βγαίναμε, δεν θα είχαμε ούτε ευρώ στην τσέπη. Η οικονομία μας στηρίζεται στον τουρισμό – η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που βασίζεται στις εξαγωγές. Δεν κατορθώνουμε καν να εφοδιάσουμε την αγορά με ελληνικά κρέατα. Πώς θα μπορούσαμε να πορευτούμε χωρίς τουρίστες;

Στην πραγματικότητα, όποιος κάνει φέτος διακοπές, συνεχίζει υπό μία έννοια το «μένουμε σπίτι», αλλά από την οικονομική πλευρά. Οπως απομονωθήκαμε για να προστατεύσουμε την υγεία και των άλλων, τώρα πρέπει να δούμε και την τσέπη των άλλων, μιας και μόνον έτσι έχει ελπίδες και η δική μας. Αν κοπεί η αλυσίδα της τουριστικής αγοράς, θα δημιουργηθεί ένα θανάσιμο σπιράλ σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία – και τα οικονομικά θύματα θα είναι εκατομμύρια. Επομένως, είναι κρίσιμο να παραμείνει η ζημιά σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Γι’ αυτό, πάμε διακοπές πολύ σχολαστικά…

Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version