Αθήνα Καιρός

Η φάρσα της Ιστορίας

3 λεπτά
Η φάρσα της Ιστορίας

Εχει ενδιαφέρον το «αντάρτικο» που έχουν ξεκινήσει κάποια -γνωστά και μη εξαιρετέα- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε απέναντι στον πρόεδρο του κόμματός τους είτε απέναντι σε εκείνους που βγαίνουν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Γιατί έχει ενδιαφέρον, αφού γνωρίζουμε όλοι τι θα γίνει; Οτι δηλαδή στο τέλος θα κάνει ο τέως πρωθυπουργός ό,τι έχει σχεδιάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές δυνάμεις, στελέχη και ψηφοφόρους που τον επιλέγουν. Εχει ενδιαφέρον επειδή μέσα από αυτή την εσωκομματική πάλη προκύπτουν αβίαστα όλες οι παθογένειες που είναι συνυφασμένες με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή.

Την τελευταία τετραετία, μετά την αποχώρηση του Αριστερού Ρεύματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα πέριξ συνυπάρχουν στελέχη με ακροαριστερές αντιλήψεις, μέχρι άνθρωποι που πιστεύουν ειλικρινά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Εν ολίγοις, συνυπάρχουν -με συγκολλητική ουσία τον ίδιον τον κ. Τσίπρα, αλλά και την εξουσία μέχρι πριν από 50 ημέρες- άνθρωποι που χόρευαν στο Σύνταγμα το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλά και άνθρωποι που είχαν ψηφίσει «ναι» στο ερώτημα με τις διατυπώσεις στα αγγλικά.

Για ευνόητους λόγους, εκείνοι που θέλουν έναν συμμετοχικό ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αρχηγισμό και όλα τα σχετικά είναι οι χορευτές του Συντάγματος – ενώ οι «μένουμε Ευρώπη» θέλουν να ξέρουν μόνον τον Αλέξη Τσίπρα και δεν τους νοιάζουν οι διαδικασίες δημοκρατικής συγκρότησης του κόμματος.

Και ας μην πει κανείς ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα που δεν ενδιαφέρουν την ελληνική κοινωνία – διότι οι πολιτικές των κομμάτων έχουν να κάνουν και με τις δομές τους. Οταν οι δομές είναι αρχηγοκεντρικές, τα κόμματα ρέπουν στον λαϊκισμό, διότι οι πάντες αναφέρονται στον ηγέτη – και όχι στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Με την έννοια αυτή, είναι προφανές ότι ο χώρος για εκείνους που θέλουν κόμμα και όχι μόνον αρχηγό λιγοστεύει καθημερινά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό μπορεί να έχει θετική επίπτωση στα βραχυπρόθεσμα δημοσκοπικά ποσοστά του -δεν είναι δα και οι δημοφιλέστεροι Ελληνες-, αλλά θα οδηγήσει σε ένα κόμμα που θα μιμείται το αρχηγικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, χωρίς τα θετικά του, σε μία ατέρμονη δικομματική ένταση: Η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα, για άλλη μία φορά…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]