Η απόφαση αναγνώστηκε σε ζωντανή μετάδοση στην κρατική τηλεόραση και συνδέεται με τον ταπεινωτικό αποκλεισμό των «Πανθήρων» από τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 στο Μαρόκο. Ο υπηρεσιακός υπουργός Αθλητισμού Σίμπλις-Ντεζίρ Μαμπουλά δήλωσε: «Δεδομένης της απαράδεκτης απόδοσης της Πάνθηρων στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, η κυβέρνηση αποφάσισε να απολύσει το προπονητικό επιτελείο, να αναστείλει την εθνική ομάδα μέχρι νεωτέρας και να αποκλείσει τους παίκτες Μπρούνο Εκουέλε Μάνγκα και Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ». Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ήττα με 3-2 από την Ακτή Ελεφαντοστού χθες, 31/12, στο Μαρακές.
Η Γκαμπόν, με προπονητή τον πρώην αμυντικό Τιερί Μουγιούμα, είχε ήδη πληγεί από τις ήττες στους δύο πρώτους αγώνες του 6ου ομίλου, απέναντι σε Καμερούν και Μοζαμβίκη, και είχε αποκλειστεί πριν από τον τελευταίο αγώνα. Στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού προηγήθηκε με 2-0, αλλά δέχτηκε τρία γκολ και ηττήθηκε 3-2. Ούτε ο Ομπαμεγιάνγκ ούτε ο βετεράνος αμυντικός Εκουέλε Μάνγκα αγωνίστηκαν. Ο Ομπαμεγιάνγκ, 36 ετών, επέστρεψε στη Μαρσέιγ για θεραπεία μετά από τραυματισμό στον μηρό. Σε μήνυμα στο X έγραψε: «Νομίζω ότι τα προβλήματα της ομάδας είναι πολύ βαθύτερα από το άτομο που είμαι». Η διοίκηση της ομοσπονδίας δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τα επόμενα βήματα παρά την κυβερνητική απόφαση.
Ο Ομπαμεγιάνγκ πιθανολογείται ότι έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα για την εθνική στη νίκη της Γκαμπόν ενάντια στη Μοζαμβίκη ή στη συγκεκριμένη ήττα, ενώ ο 37χρονος Εκουέλε Μάνγκα, πρώην αμυντικός της Κάρντιφ, φαίνεται επίσης να έκλεισε την καριέρα του με την εθνική.