Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κίνηση τώρα: Έμφραγμα στον Κηφισό λόγω τροχαίου

Μουντιάλ σε τιμή ευκαιρίας; Έρευνα της UEFA για το πώς προέκυψε το αντίτιμο στο σχέδιο Ινφαντίνο

4 λεπτά
Μουντιάλ σε τιμή ευκαιρίας; Έρευνα της UEFA για το πώς προέκυψε το αντίτιμο στο σχέδιο Ινφαντίνο
Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο. Πηγή: REUTERS/Eloisa Sanchez

Δεν... συγκινήθηκε από τη συγγνώμη του Τζιάνι Ινφαντίνο η UEFA, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ο πρόεδρος της FIFA, όχι μόνο σχεδίαζε την πώληση μεριδίων από τα κέρδη του Μουντιάλ, αλλά φαίνεται πως σκόπευε να το κάνει και σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει να πιέζει για την απομάκρυνσή του από την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο παραδέχτηκε δημόσια-εκ των υστέρων- ότι το σχέδιό του, που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κρίση, ήταν λάθος, ζητώτας παράλληλα συγγνώμη από τις 211 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA.

Το σχέδιο «Fifa Forward Enterprise», το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά από τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, προέβλεπε την πώληση μεριδίου 21% στην Thrive Capital έναντι 4,2 δισ. δολαρίων. Την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων διευθύνει ο Τζόσουα Κούσνερ, αδελφός του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρετ Κούσνερ.

Η UEFA διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αναστροφή της FIFA, η οποία προκλήθηκε από την απειλή και των 55 ομοσπονδιών-μελών την περασμένη εβδομάδα να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλα τουρνουά, και τώρα επιδιώκει, σύμφωνα με τον Guardian, να διαπιστώσει πώς υπολογίστηκε η αποτίμηση των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων της FIFA στα 20 δισ. δολάρια.

Η UEFA έχει συνομιλήσει με διάφορους αναλυτές της αγοράς ζητώντας τη γνώμη τους σχετικά με μια ανεξάρτητη αποτίμηση, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει επίσημη μελέτη μόλις περάσει η αναταραχή που περιβάλλει το άμεσο μέλλον του Ινφαντίνο.

Την περασμένη εβδομάδα, το τμήμα πωλήσεων της FIFA άφησε να διαρρεύσουν στοιχεία που δεν περιείχαν καμία πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία αποτίμησης, ούτε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη διεξαγωγή ανταγωνιστικού διαγωνισμού. «Πρέπει να μάθουμε αν πούλησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο σε τιμή ευκαιρίας», δήλωσε πηγή που έχει γνώση των σχεδίων της UEFA. «Πώς κατέληξαν στα 20 δισ. δολάρια; Ήταν μια αξιόπιστη διαδικασία;»

Τα έσοδα της FIFA για τον τετραετή κύκλο που κορυφώθηκε με το Μουντιάλ αυτό το καλοκαίρι ανήλθαν σε 15 δισ. δολάρια, γεγονός που οδήγησε τους αναλυτές της αγοράς να υποδείξουν ότι τα 20 δισ. δολάρια αποτελούσαν χαμηλή αποτίμηση, ιδίως καθώς η πρόταση δεν φαινόταν να περιλαμβάνει διατάξεις για την αποτροπή της επέκτασης και της δημιουργίας νέων τουρνουά.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η μόνη πραγματικά παγκόσμια εκδήλωση μαζικής ψυχαγωγίας, οπότε μια αύξηση 5 δισ. δολαρίων στα τρέχοντα έσοδα μου φαίνεται χαμηλή», ανέφερε η πηγή. «Αυτό μοιάζει με προσφορά που υποτιμά την αξία. Το προφανές οικονομικό όφελος από την περαιτέρω επέκταση που θα απαιτούσαν οι επενδυτές – περισσότερες ομάδες, πιο τακτικά Παγκόσμια Κύπελλα, περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων – δεν έχει συνυπολογιστεί στην τιμολόγηση».

Η UEFA έχει επίσης ζητήσει μια διεξοδική επανεξέταση της διοίκησης της FIFA, ενώ την απειλεί και με νομικές ενέργειες. Η FIFA προσπαθεί να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο, παρά τις δριμύες εσωτερικές κριτικές για το σχέδιο πώλησης από κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο γενικός γραμματέας Ματίας Γκράφστρομ, ο διευθύνων σύμβουλος Κέβιν Λαμούρ και ο Αρσέν Βενγκέρ, επικεφαλής της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου.

Ο Ινφαντίνο εμφανίστηκε μαζί με τον Γκράφστρομ σε έναν αγώνα του ομίλου του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής Γυναικών μεταξύ Μαλάουι και Ζάμπια στο Μαρόκο την Τετάρτη (05/08), αφού είχε συμμετάσχει σε συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ραμπάτ. Ακολούθησε η έκδοση ανακοίνωσης από τη FIFA, στην οποία αναφερόταν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να έχει την «πλήρη υποστήριξη» του οργανισμού.

Αυτή η εμφανής υποστήριξη υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες εντός της FIFA και ότι η ώθηση για αλλαγή θα πρέπει να προέλθει από έξω από τον οργανισμό.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]