Η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να επιτρέψει στον Μπάλογκαν, ο οποίος είχε τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα στην αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να αγωνιστεί τη Δευτέρα (06/07) κόντρα στο Βέλγιο, προκάλεσε έκπληξη και σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου σε αυτή την απόφαση να έχει μπει στο μικροσκόπιο.
Πηγές τόσο του CNN, όσο και του Axios σημειώνουν πως ο Τραμπ μίλησε με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, αυτή την εβδομάδα μετά την κόκκινη κάρτα του Μπάλογκαν και ζήτησε από τον επικεφαλής της FIFA να επανεξετάσει την απόφαση.
Το απόγευμα της Κυριακής (05/07), το διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε έναν ασαφή κανόνα για να αναστείλει την αυτόματη ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής του Μπάλογκαν για έναν χρόνο, επιτρέποντας στον επιθετικό των ΗΠΑ να παίξει εναντίον του Βελγίου στη φάση των «16».
Η είδηση ότι ο 25χρονος επιθετικός δεν θα εξέτιε πλέον την αυτόματη ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής μετά την απευθείας κόκκινη κάρτα κατά τη διάρκεια της νίκης των ΗΠΑ με 2-0 επί της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη φάση των «32» προκάλεσε σοκ. Για μέρες, οι ΗΠΑ και οι οπαδοί τους λειτουργούσαν υπό την παραδοχή ότι δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός για να διαγραφεί η ποινή του επιθετικού.
Στη συνέχεια ήρθε ένα ρεπορτάζ στο The Athletic, ακολουθούμενο από μια επίσημη δήλωση της FIFA, ότι είχε χορηγηθεί χάρη. Η πειθαρχική επιτροπή του διεθνούς διοικητικού οργάνου επέλεξε να χρησιμοποιήσει το Άρθρο 27 του κώδικά της, το οποίο επιτρέπει στο δικαστικό όργανο να αναστείλει πλήρως ή μερικώς την εφαρμογή ενός πειθαρχικού μέτρου εντός του γηπέδου υπό δοκιμαστική περίοδο.
Υπάρχει προηγούμενο για μια τέτοια κίνηση, αλλά όχι κάτω από τόσο έκτακτες περιστάσεις όπως αυτή. Ο Μπάλογκαν αποβλήθηκε στο 64ο λεπτό μετά από εξέταση VAR για ένα μαρκάρισμα όπου πάτησε τον αστράγαλο του Βόσνιου αμυντικού Τάρικ Μουχαρέμοβιτς — μια παράβαση που ταξινομήθηκε ως «σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι».
Ο Μπάλογκαν αποτελεί το βασικό επιθετικό όπλο του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, έχοντας καθιερωθεί ως ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στη διοργάνωση με τρία γκολ σε τέσσερις αγώνες. Σκόραρε στο πρώτο ημίχρονο εναντίον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πριν από την αποβολή του.

Ήταν μια παράβαση που θα ανάγκαζε τον Μπάλογκαν να χάσει τον αγώνα της Δευτέρας (06/07) πριν από την παρέμβαση της FIFA. Τώρα, η ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής αναστέλλεται, σύμφωνα με την επιτροπή, «για μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους».
Αυτό σημαίνει ότι η κόκκινη κάρτα παραμένει στο ιστορικό του Μπάλογκαν, αλλά η υποχρεωτική του τιμωρία για τον αγώνα τίθεται σε αναμονή. Εάν διαπράξει άλλη παράβαση παρόμοιας φύσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ποινή θα επανέλθει αμέσως μαζί με τυχόν νέες κυρώσεις.
Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ (US Soccer) εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, διατηρώντας παράλληλα την προσοχή της ομάδας στον στόχο.
«Αποδεχόμαστε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής και είμαστε ικανοποιημένοι που ο Φόλαριν Μπάλογκαν έχει δικαίωμα συμμετοχής αύριο», ανέφερε η US Soccer σε ανακοίνωσή της την Κυριακή (05/07). «Η πλήρης προσοχή μας είναι στραμμένη στον αγώνα της φάσης των 16 εναντίον του Βελγίου στο Σιάτλ και ανυπομονούμε για τη συνεχή υποστήριξη των καταπληκτικών οπαδών μας».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή (05/07), ο Ποτσετίνο πανηγύρισε την απόφαση της FIFA χαρακτηρίζοντάς την «δίκαιη». Ο 54χρονος τεχνικός δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος δεν ενεπλάκη προσωπικά στην κατάσταση για την ανατροπή της κόκκινης κάρτας.
«Τιμωρηθήκαμε αρκετά εναντίον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παίζοντας με 10 παίκτες για 30 λεπτά, σε μια απόφαση που ήταν εντελώς άδικη. Δεν είναι μόνο επειδή είμαι ο προπονητής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, πρέπει να υπερασπιστώ την πλευρά μου. Το 99,9% (των ανθρώπων) συμφωνεί ότι ήταν μια άδικη κόκκινη κάρτα. Ίσως σήμερα να ήμασταν τυχεροί».
Η παρέμβαση του Τραμπ στο μικροσκόπιο
Μια τόσο απίστευτη ανατροπή σε μια βασική απόφαση για μια χώρα που συνδιοργανώνει το Μουντιάλ θα προκαλούσε πάντα σκεπτικισμό. Όμως ο ρόλος του Τραμπ – ειδικά δεδομένης της στενής του σχέσης με τον Ινφαντίνο – θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ερωτήματα.
Το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο έγινε μέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την αναστολή της ποινής της μίας αγωνιστικής, ανέφερε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Ο Τραμπ στράφηκε στο Truth Social για να επικροτήσει την απόφαση της FIFA. «Ευχαριστώ τη FIFA που έκανε το σωστό και ανέτρεψε μια μεγάλη αδικία! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ», ανάρτησε.
Τώρα εγείρονται περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πόσο αναμεμειγμένος ήταν ο πρόεδρος στην επιρροή της απόφασης της FIFA.
Η FIFA έφτασε μάλιστα στο σημείο να απονείμει ένα «Βραβείο Ειρήνης» στον Τραμπ κατά την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα τέλη του περασμένου έτους. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να κολακεύσουν τον Αμερικανό πρόεδρο και να τον αποζημιώσουν μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει ένα πολυπόθητο Νόμπελ Ειρήνης.
Αντιδράσεις στο Βέλγιο
Το Βέλγιο, αντίπαλος των ΗΠΑ τη Δευτέρα (06/07) εξέφρασε την κατάπληξή του για την είδηση και σημείωσε ότι εξετάζει τις επιλογές του για τη συνέχεια.
«Η απόφαση βρίσκεται σε άμεση αντίθεση με τις διατάξεις των Κανονισμών Διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026», ανέφερε η Βασιλική Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RBFA) σε ανακοίνωσή της. «Προκειμένου να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα όλων των συμμετεχουσών ομάδων και να προστατευθούν οι θεμελιώδεις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι στο άθλημά μας, τόσο σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA όσο και σε μελλοντικές διοργανώσεις του τουρνουά, η RBFA διερευνά όλες τις πιθανές επιλογές».
Ο προπονητής του Βελγίου, Ρούντι Γκαρσία, ήταν επίσης επικριτικός απέναντι στη FIFA μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει του αγώνα κόντρα στις ΗΠΑ.
«Δεν ήξερα ότι στα γραφεία της FIFA η 5η Ιουλίου αντιστοιχούσε στην 1η Απριλίου (Πρωταπριλιά). Στην Ευρώπη, αυτό ήταν μια ανακάλυψη για μένα. Νομίζω ότι πρέπει να ανατρέξετε στην ανακοίνωση… Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί μέσα», είπε ο Γκαρσία.
«Η βελγική ομοσπονδία δεν υπερασπίζεται τον εαυτό της, δεν υπερασπίζεται την εθνική ομάδα, υπερασπίζεται το ποδόσφαιρο γενικότερα. Υπερασπίζεται την ακεραιότητά του. Υπερασπίζεται την ηθική του».
Ο Ποτσετίνο σχολίασε την τοποθέτηση του Γκαρσία, αποκαλώντας τον «σπουδαίο προπονητή» και «σπουδαίο άνθρωπο».
«Γνωρίζω τον Ρούντι (Γκαρσία), αγαπώ τον Ρούντι… Φυσικά και πρόκειται να υπερασπιστεί την πλευρά του».
Το προηγούμενο με τον Ρονάλντο

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η FIFA χρησιμοποιεί το Άρθρο 27 για να απαλλάξει έναν παίκτη εγκαίρως για σημαντική δράση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον Νοέμβριο, ο αρχηγός της Πορτογαλίας Κριστιάνο Ρονάλντο βρέθηκε αντιμέτωπος με μια τυπική ποινή αποκλεισμού τριών αγώνων για βίαιη συμπεριφορά, αφού δέχθηκε απευθείας κόκκινη κάρτα για αγκωνιά εναντίον της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια των προκριματικών.
Αφού εξέτισε μόλις έναν αγώνα αυτής της ποινής εναντίον της Αρμενίας, η πειθαρχική επιτροπή της FIFA μετέτρεψε τα δύο τελευταία παιχνίδια της αναστολής του σε μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους, επικαλούμενη το ιστορικά καθαρό του μητρώο. Αυτή η απόφαση κράτησε τον Ρονάλντο διαθέσιμο για τους πρώτους αγώνες των ομίλων της Πορτογαλίας σε αυτή τη διοργάνωση του 2026.
Η επιείκεια της FIFA προς τον Μπάλογκαν σηματοδοτεί μια παρόμοια χρήση διακριτικής ευχέρειας, κρατώντας ένα από τα λαμπρότερα αστέρια της διοργανώτριας χώρας στο γήπεδο όταν αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

![Μουντιάλ 2026: Μεξικό-Αγγλία 2-3 – Τα «τρία λιοντάρια» πήραν το ματς… θρίλερ και έφυγαν για τα προημιτελικά [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/07/befunky-collage-150x150.jpg)