Αθήνα Καιρός

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Για τον παρθενικό τίτλο στο World Cup η εθνική πόλο απέναντι στην Ουγγαρία

13 λεπτά
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Για τον παρθενικό τίτλο στο World Cup η εθνική πόλο απέναντι στην Ουγγαρία

Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών επιβλήθηκε 10-9 της αντίστοιχης της Ιταλίας στον ημιτελικό του Super Final του World Cup στο Σίδνεϊ και το πρωί της Κυριακής (26/7, 11π.μ. ΕΡΤ2) θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο απέναντι στην Ουγγαρία.

Τα παλληκάρια του Βλάχου λύγισαν με 9-10 την Ιταλία

Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο, η εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών προκρίθηκε στον τελικό του World Cup, που φιλοξενείται στο Σίδνεϊ. Ο διεθνής τερματοφύλακας αποδείχθηκε “κέρβερος” με 21 επεμβάσεις και το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου επικράτησε 10-9 της Ιταλίας, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, όπου μάλιστα οι “σετεμπέλο” αγωνίστηκαν για τέσσερα λεπτά στη δεύτερη περίοδο με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Ντελ Μπάσο για βιαιοπραγία.


Η εθνική αντιμετώπισε προβλήματα με την πολύ δυναμική ιταλική άμυνα και κατάφερε να σκοράρει μόλις ένα γκολ στην πρώτη περίοδο, έχοντας 1/3 στον παίκτη παραπάνω. Οι Ιταλοί είχαν καλύτερες επιλογές, αλλά έκλεισαν το πρώτο οκτάλεπτο με το ελάχιστο προβάδισμα (2-1), καθώς ο Παναγιώτης Τζωρτζάτος κατέγραψε ένα απίστευτο στατιστικό επίτευγμα, με δέκα αποκρούσεις σε δώδεκα σουτ που πήγαν στην εστία του!

Δύο γρήγορα γκολ από τον Χαλυβόπουλο και τον Καλογερόπουλο (με πέναλτι) φάνηκε να… ξεκολλάνε την ελληνική ομάδα, που πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα (3-2). Ο Φερέρο ισοφάρισε, αλλά στα 3΄56΄΄ πριν τη λήξη της δεύτερης περιόδου, ο Ντελ Μπάσο γρονθοκόπησε “στην ψύχρα” τον Παπαναστασίου και οι διαιτητές χρειάστηκε να δουν μόνο μία φορά το βίντεο για να αποβάλλουν χωρίς αντικατάσταση τον Ιταλό φουνταριστό, δίνοντας στην εθνική τη δυνατότητα να παίξει για τέσσερα λεπτά με παίκτη παραπάνω.

Ο Αργυρόπουλος νικήθηκε από τον Νικόζια στο συνεπακόλουθο πέναλτι, αλλά στη συνέχεια πέτυχε δύο συνεχόμενα γκολ για το 5-3. Ο Τζωρτζάτος συνέχισε το προσωπικό του ρεσιτάλ, αποκρούοντας πέναλτι του Φερέρο, όμως οι διεθνείς έκαναν τρία διαδοχικά λάθη στην επίθεση, δέχθηκαν και γκολ στην κόντρα (παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα) και το ημίχρονο -μαζί και το τετράλεπτο της αποβολής- ολοκληρώθηκε με τη “γαλανόλευκη” να έχει ένα μικρό προβάδισμα με 5-4.

Δύο συνεχόμενα γκολ του Γκιουβέτση με παίκτη παραπάνω στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου έφεραν τη διαφορά στο +3, ενώ η βελτίωση της ελληνικής άμυνας διευκόλυνε το έργο του Τζωρτζάτου. Στο τελευταίο δίλεπτο της τρίτης περιόδου, όμως, οι “σετεμπέλο” εκμεταλλεύθηκαν τα λάθη της ελληνικής ομάδας και μείωσαν σε 7-6, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να συντηρεί το “γαλανόλευκο” προβάδισμα, με διαδοχικές αποκρούσεις σε σουτ του Κοντέμι.

Το τελευταίο οκτάλεπτο ξεκίνησε με πολλά νεύρα, που οδήγησαν σε αποβολή με αντικατάσταση των Νικολαϊδη και Τζιανάτσα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν μπορούσε να βρει λύσεις, αλλά ένα κερδισμένο πέναλτι του Παπαναστασίου στην κόντρα έδωσε τη δυνατότητα στον Γκιουβέτση να “γράψει” το 8-6. Λίγο αργότερα, ο Σκουμπάκης από την περιφέρεια ανέβασε εκ νέου τη διαφορά στα τρία γκολ. Ο Καρνεζέκι το πήρε προσωπικά και με δύο γκολ έφερε ξανά την Ιταλία σε απόσταση “αναπνοής” (9-8), 1΄13΄΄ πριν τη λήξη, όμως ο Κάκαρης κέρδισε πέναλτι στα 54΄΄, σε φάση που τον μάρκαραν τρεις αμυντικοί και ο τερματοφύλακας, και ο Αργυρόπουλος σκόραρε. Οι “σετεμπέλο” επιτέθηκαν με επτά εναντίον έξι και πάλι ο Καρνεζέκι μείωσε σε 10-9 στα 40 δευτερόλεπτα, η εθνική έχασε την επίθεση και ο Σάντρο Καμπάνια πήρε τάιμ-άουτ, αλλά είδε τους παίκτες του να καθυστερούν χαρακτηριστικά και να μην εκδηλώνουν επίθεση στα 15 δευτερόλεπτα που είχαν στη διάθεσή τους.

Εθνική Ελλάδος Πόλο: Τα highlights του ημιτελικού


Θοδωρής Βλάχος: «Ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι – Να κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες»


Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ιταλία): 2-1, 2-4, 2-2, 3-3

Διαιτητές: Τσβαρτ (Ολλανδία), Μάρκεθ (Ισπανία)

Οι συνθέσεις:

ΙΤΑΛΙΑ (Σάντρο Καμπάνια): Ντελ Λούνγκο, Κάσια, Γκουεράτο 1, Κανέλα 1, Φερέρο 1, Ντόλτσε 1, Τζιανάτσα, Ιόκι Γκράτα 1, Ντελ Μπάσο, Κοντέμι 1, Καρνεζέκι 3, Νικόζια, Αλεζιάνι, Μπαλτζαρίνι

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Τζωρτζάτος, Χαλυβόπουλος 1, Σκουμπάκης 2, Γκιουβέτσης 3, Αργυρόπουλος 3, Παπαναστασίου, Πούρος, Καλογερόπουλος 1, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαϊδης, Γαρδίκας, Ανδρεάδης, Σπάχιτς

World Cup: Για τον παρθενικό τίτλο η Εθνική

Η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει σήμερα (26/7, 11:00) τον πρώτο διεθνή τίτλο της ιστορίας της απέναντι στην Ουγγαρία, η οποία νίκησε 13-12 την Αυστραλία. Ο πρώτος ημιτελικός κρίθηκε στο φινάλε, με τον Γκέργκο Ζάλανκι να σημειώνει το νικητήριο γκολ, 1΄10΄΄ πριν τη λήξη, και τον τερματοφύλακα Βίκτορ Γκιάπιας να αποκρούει το τελευταίο σουτ του Νέγκους σε παίκτη παραπάνω.

Στις αρχές του 2026, η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, η ομάδα με τα 17 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις, είχε δύο απωθημένα, δύο “δαίμονες” που ήθελε να ξορκίσει: ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να ανέβει επιτέλους στην κορυφή του βάθρου. Η πρώτη… κατάρα “έσπασε” τον Ιανουάριο, με την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, η δεύτερη μπορεί να λάβει τέλος το πρωί της Κυριακής (26/7, 11:00), στο μακρινό Σίδνεϊ. Εκεί όπου το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, στον τελικό του World Cup, με την ελπίδα να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός σημαντικού τίτλου, μετά από πέντε χαμένους τελικούς.

Η αρχή έγινε το 1997, στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την παλιά του μορφή (FINA Cup η τότε ονομασία του), όταν η ελληνική ομάδα ηττήθηκε 8-5 από τις ΗΠΑ στο κατάμεστο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Χρειάστηκε να περάσουν 21 χρόνια για να ξαναβρεθεί η εθνική σε τελικό, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, όταν έχασε από τη Σερβία στα πέναλτι. Ακολούθησε η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της “γαλανόλευκης”, ο τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όταν και πάλι οι “πλάβι” της έκοψαν το δρόμο προς την κορυφή. Αλλη μία ήττα στα πέναλτι, αυτή τη φορά από την Ουγγαρία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, και πέρυσι στην Ποντγκόριτσα ήταν η Ισπανία αυτή που απέτρεψε την ελληνική ομάδα από το να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, στο World Cup.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πήγε στο Σίδνεϊ με σημαντικές ελλείψεις (Γενηδουνιάς, Γκίλλας, Παπανικολάου, συν τον Ζερδεβά που “κόπηκε” με απόφαση του ομοσπονδιακού τεχνικού), αλλά αυτό ισχύει για σχεδόν όλες τις ομάδες της τελικής φάσης, αφού το φετινό καλοκαίρι -χωρίς άλλη μεγάλη διοργάνωση- προσφέρεται για ανάπαυση των… πολεμιστών. Η Ουγγαρία, εν προκειμένω, αγωνίζεται στα τελικά του World Cup χωρίς τον βασικό της τερματοφύλακα, Σόμα Βόγκελ, τον αμυντικό του Ολυμπιακού, Ντάνιελ Ανγκιαλ, τον πρώτο σκόρερ του Champions League, Βίντσε Βίγκβαρι, καθώς και τον Σίλαρντ Γιάνσικ. Οι Μαγυάροι έχουν όμως και μία πολύ σημαντική επιστροφή, καθώς ο ηγέτης τους και μέχρι πρότινος παίκτης του Ολυμπιακού, ο Γκέργκο Ζάλανκι, επανήλθε στις τάξεις της ομάδας μετά από δύο χρόνια (δεν είχε κληθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού).

Η ομάδα του Ζολτ Βάργκα νίκησε στον προημιτελικό 16-11 την Κροατία, που πήγε στο Σίδνεϊ με πολύ νεανική σύνθεση, ενώ στον ημιτελικό χρειάστηκε να δώσει μάχη ως το τέλος απέναντι στην οικοδέσποινα Αυστραλία, την οποία νίκησε 13-12. Διεκδικεί τον πέμπτο τίτλο της ιστορίας της στη διοργάνωση, όπου έχει ακόμη τέσσερα ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια.

Σημειώνεται ότι οι δύο ομάδες έχουν ήδη αναμετρηθεί φέτος τέσσερις φορές: τον Ιανουάριο, στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η εθνική ηττήθηκε 15-12, ενώ ακολούθησαν δύο παιχνίδια στα προκριματικά του World Cup, στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι δύο ομάδες πέτυχαν από μία νίκη (13-12 η Ουγγαρία, 16-10 η ελληνική ομάδα). Συναντήθηκαν και πριν λίγες ημέρες στο Σίδνεϊ, σε τουρνουά προετοιμασίας πριν το Super Final, με τη “γαλανόλευκη” να επικρατεί 22-16.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]