Ο βελγικός Τύπος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα υπάρξει απόφαση χρησιμοποίησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τον εξοπλισμό και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η Κομισιόν έχει προτείνει τη χορήγηση 90 δισ. ευρώ τη διετία 2026-2027.
Οπως επισημαίνεται σιγά σιγά, οι προτάσεις σχετικά με το δάνειο ανάκαμψης για την Ουκρανία πλησιάζουν περισσότερο στην ικανοποίηση των βελγικών απαιτήσεων. Οι Βέλγοι ζητούν να έχει τη δυνατότητα ο Euroclear να αποπληρώσει τα δισεκατομμύρια στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας άμεσα, εάν χρειαστεί μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων που θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για την ταχεία άντληση μετρητών. Ζητούν να ενισχυθούν οι εγγυήσεις των κρατών-μελών για την κάλυψη των οικονομικών κινδύνων της Euroclear και του Βελγίου και να δεσμευθούν ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα παρέμβουν εάν βελγικά περιουσιακά στοιχεία στοχοποιηθούν και κατασχεθούν σε τρίτη χώρα φιλική προς τη Ρωσία και εάν το Βέλγιο καταδικαστεί από διαιτητικό δικαστήριο. Το Βέλγιο απαιτεί εγγυήσεις άνω των 210 δισεκατομμυρίων ευρώ και για «υποθετικές απαιτήσεις που δεν μπορεί να εκτιμήσει το ίδιο»). Κατά την άποψη άλλων κρατών-μελών, που επικαλούνται τα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για να πειστούν οι Βέλγοι να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.
Μέχρι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δραστηριοποιήθηκε με συνεχείς συνεντεύξεις στα βελγικά μέσα, προκειμένου να καταστήσει σαφές στους Βέλγους πολίτες ότι η Ε.Ε. έχει κατανοήσει τις ανησυχίες της βελγικής κυβέρνησης σχετικά με τη Euroclear και ότι «υπήρξε πολύ καλή συνεργασία για την εξεύρεση λύσης». Ο κ. Κόστα πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τονίζει ότι είναι «σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Βελγίου», ενώ πλέκει το εγκώμιο του κ. Ντε Βέβερ, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν πάντα εποικοδομητικός».
«Οι ανησυχίες του είναι δικαιολογημένες», αναφέρει, και προσθέτει ότι o Βέλγος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας του, αλλά έλαβε υπόψη και το γενικό συμφέρον της Ε.Ε. και ενήργησε υπεύθυνα. «Ποτέ δεν μπλόκαρε μια απόφαση και ήταν πάντα αφοσιωμένος στην εξεύρεση λύσης», εξηγεί, ενώ χαρακτηρίζει τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων «έξυπνη λύση», καθώς δεν χρησιμοποιούνται χρήματα από Ευρωπαίους πολίτες, δεν ασκείται πρόσθετη πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και δεν αυξάνεται το χρέος των κρατών-μελών.