Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα προσωρινό ποσό χρηματοδοτικής ενίσχυσης, από το συνολικό ποσό των 150 δισ. ευρώ του προγράμματος «Δράση για την ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της ΕΕ και να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν κρίσιμα κενά, καθώς και να αγοράσουν αμυντικά προϊόντα από κοινού.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, 19 κράτη-μέλη έχουν καταθέσει αίτηση για δάνεια από τα προγράμματα του μέσου SAFE. Τα κράτη-μέλη αυτά,είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, τη Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Δανία.
Το SAFE θα παρέχει χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να προμηθεύονται τον αμυντικό εξοπλισμό που απαιτείται επειγόντως. Το SAFE θα επιτρέψει επίσης στην ΕΕ να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, συνδέοντας εξαρχής την αμυντική βιομηχανία της με το μέσο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαετή περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του δανείου, ανταγωνιστικά επιτόκια και επιλογές για διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη διεύρυνση της επιλεξιμότητας.
Η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη μπορούν πλέον να καταρτίσουν τα εθνικά επενδυτικά τους σχέδια, στα οποία θα περιγράφεται η χρήση της πιθανής χρηματοδοτικής συνδρομής και τα οποία θα υποβληθούν έως το τέλος Νοεμβρίου 2025. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα εν λόγω εθνικά σχέδια, με στόχο την πραγματοποίηση των πρώτων εκταμιεύσεων στις αρχές του 2026.
Ο επίτροπος Άμυνας, Άντριους Κουμπίλιους, δήλωσε: «Το SAFE αποτελεί ιστορική επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη Λευκή Βίβλο για την αμυντική ετοιμότητα δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες επανεξοπλισμού των κρατών-μελών και της Ουκρανίας. Λιγότερο από έξι μήνες αργότερα, αυτό είναι πλέον πραγματικότητα. Αυτό το σημαντικό ποσό θα συμβάλει στην αποτροπή των εχθρών μας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Στο εξής, θα συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη μας για να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας και την ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών ικανοτήτων μας».
Το SAFE αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που παρουσιάστηκε στα τέλη Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επανεξοπλισμό της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Μητσοτάκης για SAFE: «Πρόσθετη αποτρεπτική ισχύς για τη χώρα»
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τόνισε τη σημασία της ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα SAFE, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.
Συγκεκριμένα είχε τονίσει:
« Η Ελλάδα κατέθεσε σχέδιο συμμετοχής στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, διεκδικώντας χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εξοπλιστικού μας σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο της ΕΕ που στηρίζει τα κράτη-μέλη που επενδύουν στρατηγικά στην άμυνά τους.
Έτσι, ο εξοπλιστικός σχεδιασμός της πατρίδας μας για την περίοδο 2025–2036 αυξάνεται από 28,8 σε 30 δισ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες παραλαβές εξοπλισμού θα ενισχυθούν από 2,3 δισ. ευρώ το 2026 σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ από το 2028 και μετά. Τα νούμερα αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί στον προϋπολογισμό. Είναι πρόσθετη αποτρεπτική ισχύς για τη χώρα μας. Είναι ανάπτυξη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Είναι νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, παραγωγική επανεκκίνηση σε κρίσιμους τομείς. Η άμυνα για εμάς, δεν είναι ούτε τεχνοκρατική επιλογή, ούτε λογιστική εγγραφή. Είναι πάνω απ’ όλα εθνική υπόθεση. Είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως καθήκον και ως προτεραιότητα εθνικής επιβίωσης.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενίσχυση της άμυνας ως στρατηγική επιλογή πρώτης γραμμής. Γιατί δεν υπάρχει ισχυρή άμυνα χωρίς κοινωνική συνοχή. Και αντιστρόφως, δεν υπάρχει κοινωνική πρόοδος χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα».
Ειδήσεις Σήμερα
- Γεωργιάδης για φακελάκι στο Ιπποκράτειο: «Μην δίνετε λεφτά και αν σας ζητούν να το καταγγέλλετε»
- Γερμανία: Black Out στο νοτιοανατολικό Βερολίνο – «Πολιτικά υποκινούμενη επίθεση» βλέπουν οι Αρχές [Βίντεο]
- Πηγές Υπουργείου Τουρισμού για την απεργία των ταξί: Η πρόσφατη ΚΥΑ δεν εισάγει νέες ρυθμίσεις
- Ντόχα: Η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε εντολή για τους Αμερικανούς πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο μετά τις εκρήξεις [Βίντεο]

