Στη σημερινή συνέντευξη η Χαριλάου Τρικούπη πανηγυρίζει (;) ότι ανέδειξε την αποτυχία της κυβέρνησης σε οικονομία, ανάπτυξη και αγροτική παραγωγή.
Απαντώντας το κυβερνών κόμμα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «ανακρίβειες, ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και έλλειψη προοπτικής», τονίζοντας ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει σημαντική πρόοδο σε επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Η ΝΔ παρουσίασε τη δική της «Μαύρη Βίβλο των ψεμάτων του ΠΑΣΟΚ», παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία που, όπως υποστηρίζει, αποκαθιστούν την αλήθεια:
1) Fake news του ΠΑΣΟΚ: «Το αναπτυξιακό θαύμα της Ελλάδας αποδεικνύεται θολό, η κυβέρνηση ακολουθεί συστηματικά στον τομέα των επενδύσεων μία πορεία χαμηλών πτήσεων».
2) Fake news του ΠΑΣΟΚ: «Ο στόχος της σύγκλισης των εισοδηµάτων προς τον µέσο όρο της ΕΕ και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου αποµακρύνεται».
3) Fake news του ΠΑΣΟΚ: «Σταθερά η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος ζωής»
Η αλήθεια: Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, την περίοδο 2019-2024 η Ελλάδα παρουσιάζει τον τέταρτο χαμηλότερο, στην Ένωση, ρυθμό σωρευτικής αύξησης του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (16,4%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 23,4%).
4) Fake news του ΠΑΣΟΚ: «Η ανάπτυξη στηρίζεται στην αύξηση των ανισοτήτων ενισχύοντας το εισόδηµα κεφαλαίου έναντι του εισοδήµατος από εργασία».
Η αλήθεια: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Income and living conditions), όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν δει σημαντική σωρευτική πραγματική αύξηση στο καθαρό διαθέσιμο εισόδημά τους, με την ποσοστιαία αυτή αύξηση αυτή να είναι υψηλότερη στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Ως αποτέλεσμα, έχει μειωθεί το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού την περίοδο 2019-2024 κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ την ίδια περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό παρέμεινε σταθερό (οριακή μείωση -0,1%).
5) Fake news του ΠΑΣΟΚ: «Όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις στη χώρα µας, πολύ λίγες από αυτές –και συνεχώς µειούµενες– αφορούν στη δηµιουργία νέων επιχειρήσεων ενώ οι περισσότερες αφορούν στην αγορά κυρίως κατοικιών και ξενοδοχειακών µονάδων».
Η αλήθεια: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα την εξαετία 2019-2024 είναι μεγαλύτερες από τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια μαζί (32,2 δισ, έναντι 30,7 δισ). Την περίοδο 2019-2024 το μέσο ποσοστό της κατηγορίας «Ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων» στο σύνολο των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων ανέρχεται σε 14,7%, ενώ η κατηγορία «Δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης” έχει μέσο μερίδιο της τάξης του 4,6%. Παράλληλα, μεγάλη είναι η αύξηση του μέσου μεριδίου της μεταποίησης από 5,1% την περίοδο 2015-2018 σε 12%, των υπηρεσιών ενημέρωσης και επικοινωνίας (από αποεπένδυση σε θετικό μερίδιο 6%), και άλλων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενες αξίας όπως επαγγελματικές, επιστημονικές, και τεχνικές υπηρεσίες (οι οποίες και αυτές πέρασαν από αποεπένδυση σε θετικό μερίδιο). Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς δραστηριότητες με υψηλότερη προστιθεμένη αξία.
«Δεν θριαμβολογούμε, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας» τονίζει η ΝΔ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη την «καταστροφολογία και ισοπεδωτική λογική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΥΠΟΙΚ σε ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι 5 αλήθειες για το ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας
Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του απάντησε στο ΠΑΣΟΚ με πέντε αλήθειες όπως τις χαρακτηρίζει για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, για πολλοστή φορά, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας. Στο πλαίσιο της «Μαύρης Βίβλου» που παρουσίασε, επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο, αποφεύγοντας να καταθέσει έστω και μια αξιόπιστη και κοστολογημένη πρόταση διακυβέρνησης.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, απέναντι στις αιτιάσεις για το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παραθέτουμε τα πραγματικά δεδομένα, αφήνοντας τους μηδενιστικούς λαϊκισμούς του ΠΑΣΟΚ στην κρίση των πολιτών.
Αλήθεια 1η : Η θέση της Ελλάδας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.:
- Είναι 1η μεταξύ των 27 κρατών μελών ως προς τους πόρους ΤΑΑ που έχει εξασφαλίσει ως ποσοστό του ΑΕΠ 2023 (36 δις – 16,3% του ΑΕΠ 2023)
- Είναι 1η μεταξύ των 27 κρατών μελών ως προς τους πόρους που έχει εκταμιεύσει ως ποσοστό του ΑΕΠ 2023 (21,3 δις ευρώ – 9,7% του ΑΕΠ 2023).
- Βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών όσον αφορά τις εκταμιεύσεις ως ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του Σχεδίου της (59% του συνολικού προϋπολογισμού της) και με το 6ο αίτημα επίκειται να ανέλθει στο 65%
- Βρίσκεται στη στενή ομάδα των χωρών που έχουν υποβάλει 6 ή περισσότερα αιτήματα πληρωμής.
- Έχει εισπράξει 21,3 δις € έχοντας ολοκληρώσει 139 εκπληρωμένα ορόσημα δηλαδή το 37% των οροσήμων όσο και ο μέσος όρος στην ΕΕ. Έχει υποβάλει και 6ο αίτημα πληρωμής με 39 ορόσημα και με την ολοκλήρωση του φθάνει σε επίτευξη τα 178 ορόσημα και στόχους (47%) και σε εκταμιεύσεις τα 23,4 δις ευρώ
Αλήθεια 2η : Ο σχεδιασμός, η διαβούλευση, η διαφάνεια:
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0:
- Είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους της ΕΕ
- Ικανοποιεί επίσης τις σχετικές ευρωπαϊκές συστάσεις για την χώρα μας,
- Βασίστηκε στην ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της «Επιτροπής Πισσαρίδη»
- Το πλήρες σχέδιο (δράσεις, ορόσημα, αιτήματα πληρωμής) είναι δημόσια αναρτημένο, προσβάσιμο στον καθένα.
Αλήθεια 3η : Η υλοποίηση:
- Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά σταθερά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
- Σχεδόν το 60% των πόρων του προγράμματος έχουν ήδη φτάσει ως έσοδο στην χώρα και με την εκταμίευση του 6ου αιτήματος οι συνολικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα επίκειται να ανέλθουν σε 23,4 δισ. ευρώ, άρα σε ποσοστό 65% των συνολικών πόρων που της αναλογούν.
- Πάνω από το 50% των συνολικών πόρων (19,1 από τα 36 δις) έχουν διατεθεί και καθημερινά διοχετεύονται στην οικονομία ως πληρωμές έργων (10,6 δις €) και ως εκταμιεύσεις δανείων (8,5 δις €).
- Υλοποιούνται μεγάλες παρεμβάσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας, για την ενίσχυση των κοινωνικού πλέγματος και της συνοχής.
- Η ουσία και τα αποτελέσματα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητά των πολιτών. Η επίδρασή του γίνεται αισθητή μέσα από έργα στην υγεία (Ανακαινίσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προληπτικές εξετάσεις, ψηφιακά συστήματα στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, Ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας, αριθμός 1566 για την Υγεία) στην παιδεία (διαδραστικά συστήματα μάθησης στα δημόσια σχολεία, ψηφιακό φροντιστήριο, κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με διακεκριμένα πανεπιστήμια) στέγαση (πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ), στις δημόσιες μεταφορές (ηλεκτροκίνητα λεωφορεία κ.α.) στις υποδομές (Ε65, ΒΟΑΚ, 160 έργα οδικής ασφάλειας, πάνω από 100 έργα ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων), στις συναλλαγές με το Κράτος (ψηφιακός βοηθός MyAIgov, αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας κ.α)
Αλήθεια 4η : Προτεραιότητα και στις εκταμιεύσεις και στην απορρόφηση
Εκταμιεύσεις
- Είναι εργαλείο που πληρώνει βάσει επιδόσεων (performance based), και όχι βάσει πιστοποιημένων δαπανών. Η ροή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την χώρα έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα και συμφωνημένα ορόσημα και στόχους που αφορούν αποκλειστικά στην πρόοδο υλοποίησης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων και όχι στην πραγματοποίηση δαπανών.
- Η χώρα έχει υποβάλει 6 αιτήματα πληρωμής, έχει εισπράξει ήδη 21,3 δις ευρώ από τα 5 αιτήματα τα οποία θα ανέλθουν σε 23,4 δις € με την ολοκλήρωση του 6ου αιτήματος.
Απορρόφηση:
- Επιχορηγήσεις : Οι συνολικές πληρωμές για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν εκτελεστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έως τις 28/8/2025 έχουν φθάσει τα 10,63 δις €.
- Δάνεια : ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβασιοποιημένων δανείων φθάνει τα 17,07 δις ευρώ και τα κεφάλαια (δάνεια ΤΑΑ, δάνεια Τραπεζών, εκτίμηση ιδιωτικής συμμετοχής) που έχουν διοχετευθεί στην αγορά φθάνουν στα 8,53 δις €.
Αλήθεια 5η: Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα από:
Επιδοτήσεις : Από τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, μεταποίησης, ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα έχουν εγκριθεί ενισχύσεις ύψους 1,4 δις € σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Χαμηλότοκα δάνεια και εγγυήσεις για την πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και δανεισμό: Τα 276 από τα 505 δάνεια από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δανειοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 2,86 δις €, ενώ με εγγύηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και δανεισμό 11.017 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν συνολικά δάνεια ύψους 1,95 δισ.€.
Υπουργείο Ανάπτυξης σε ΠΑΣΟΚ: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις επενδύσεις»
Tην άμεση απάντηση του Υπουργείου Ανάπυξης προκάλεσε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ γύρω από τις επενδύσεις στη χώρα.
• Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι ουραγός στις επενδύσεις, αλλά αντίθετα πρωταγωνιστεί. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας κατέγραψε μέσο όρο αύξησης άνω του 60% έναντι 1,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείωσης 0,3% στην Ευρωζώνη.
• Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ –σε καθαρές ροές- έχουν ανέλθει στα 32,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2019 – 2024. Επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα 17 χρόνια – από το 2002 έως το 2019 – το αντίστοιχο ποσό ήταν 30,7 δισ. ευρώ.
• Σε όρους ΑΕΠ την περίοδο 2019 – 2024 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο 2,65% κατά μέσο όρο, ενώ τα προηγούμενα 17 χρόνια ήταν στο 0,93%.
• Σε ό,τι αφορά στη «σύνθεση» αυτών των επενδύσεων το 27,1% – μέσος όρος την περίοδο ’19-’24 – ήταν σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας (πληροφορική, μεταποίηση, logistics, παραγωγή ενέργειας), γεγονός που αποτελεί συμβολή στον επιδιωκόμενο παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
• Ο αναπτυξιακός νόμος έχει ως σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη, τη συμβολή στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και κυρίως τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας με έμφαση στη βιομηχανική παραγωγή.
• Γι’ αυτό το 2025 προκηρύχθηκαν 3 νέα καθεστώτα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ που αφορούν: α) Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα β) Μεγάλες Επενδύσεις γ) Καθεστώς Ειδικών Περιοχών ενίσχυσης.
• Το 2024 το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέβαλε σε έργα όλων των αναπτυξιακών νόμων το ποσό των 220 εκατ. ευρώ σε επιχορήγηση και 21,263 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγή, συνολικά αποπληρωμές ύψους 241,263 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων δέκα ετών.
• Ειδικότερα για τον αναπτυξιακό νόμο του 2022 οι εντάξεις έγιναν μόλις τους προηγούμενους 12 μήνες και μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων τιμολόγια για να προχωρήσουν σε εκταμιεύσεις.
• Στα έξι καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου του 2022 (Μεταποίηση Α και Β, Τουρισμός Α και Β, Αγροδιατροφή και Γενική Επιχειρηματικότητα 360) έχουν ενταχθεί 671 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 1.870.193.285,53 ευρώ: 521.230.256,18 θα δοθούν σε χρηματοδοτήσεις και 364.172.869,27 σε φοροαπαλλαγές.
• Ταυτόχρονα, αποκαταστάθηκε η τάξη και η χρηστή διαχείριση με την απένταξη όσων επενδύσεων δεν πραγματοποιήθηκαν και τη διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων που είχαν δοθεί για τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004, του 2011 και του 2016. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις μέχρι σήμερα ύψους 55 εκατ. ευρώ.
• Είναι σε εξέλιξη 76 Στρατηγικές Επενδύσεις: Από τον Αύγουστο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2025 έχουν εγκριθεί 15 στρατηγικές Επενδύσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από την θέσπιση του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 3894/2010.
• Από τις 15 Στρατηγικές Επενδύσεις του τελευταίου έτους, οι επτά αφορούν τη Βιομηχανία (900 εκατ. ευρώ), οι έξι τον Τουρισμό (1,45 δισ. ευρώ) και οι δύο την Έρευνα και Τεχνολογία (136 εκατ. ευρώ).
• Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούνται 5 εμβληματικές επενδύσεις, στους τομείς της κατασκευής και επισκευής εξειδικευμένων οχημάτων, των ειδικών μεταλλικών κατασκευών, της χαρτοποιίας και της αιθανόλης. Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 91 εκατ. ευρώ.
• Η κυβέρνηση ακολουθεί μια συνεκτική στρατηγική για τη βιομηχανία, αναδεικνύοντάς την σε βασικό συντελεστή ανάπτυξης.
• Η μεταποίηση βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ για πρώτη φορά δίνεται ξεκάθαρη βάση στην οργανωμένη βιομηχανική χωροθέτηση. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα σε βιομηχανικά πάρκα έχουν πλέον ειδική βαθμολόγηση, κάτι που ενισχύει την επενδυτική τους ελκυστικότητα. Παράλληλα, τα ίδια τα βιομηχανικά πάρκα αναβαθμίζονται με έργα υποδομών άνω των 100 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις.
• Την ίδια στιγμή, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, «τρέχει» το εξειδικευμένο πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», ύψους 103 εκατ. ευρώ, που στηρίζει τη μηχανολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής. Πρόκειται για στοχευμένες επενδύσεις που μειώνουν το κόστος, αυξάνουν την παραγωγικότητα και δίνουν στην ελληνική βιομηχανία εργαλεία να σταθεί πιο δυνατά στον διεθνή ανταγωνισμό.
• Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ήδη αποτέλεσμα: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024, η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται στο 13,47%. Για να γίνει πιο σαφές, οι κλάδοι της βιομηχανίας – ορυχεία, μεταποίηση, ενέργεια, ύδρευση, διαχείριση αποβλήτων – παρήγαγαν πέρυσι προϊόν αξίας 32 δισ. ευρώ σε μια οικονομία συνολικού μεγέθους 237,5 δισ. ευρώ.
• Με απλά λόγια: η βιομηχανία έχει σήμερα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ελληνική οικονομία σε σχέση με ό,τι παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Και με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, βάζουμε στέρεες βάσεις ώστε το ποσοστό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
ΥΠΑΑΤ για ΠΑΣΟΚ: «Ζηλεύοντας τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ» – Η απάντηση δέκα σημείων για την αγροτική πολιτική
Εκτενής ήταν η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αγροτική πολιτική στο ΠΑΣΟΚ.
Τονίζεται μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει την εύκολη οδό της καταγγελίας και της ισοπέδωσης «ζηλεύοντας τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ».
«Αντί, λοιπόν, να μηδενίζει, το ΠΑΣΟΚ ας καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις” προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων “οι αγρότες δεν έχουν ανάγκη από εύκολη αντιπολίτευση, αλλά από στρατηγικό σχέδιο” συμπληρώνοντας πως “για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωτογενής τομέας δεν αποτελεί ένα ακόμα πεδίο πολιτικής, αλλά βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».
Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΑΤ απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
– “Πρώτον, ως προς την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού: Η εικόνα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί φαινόμενο πανευρωπαϊκό. Τα Προγράμματα Νέων Αγροτών, με προϋπολογισμό που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, έδωσε σε χιλιάδες νέους τη δυνατότητα να στραφούν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η νέα ΚΑΠ προβλέπει αυξημένη στήριξη σε νέους αγρότες (έως 120.000 ευρώ για σχέδια βελτίωσης, ειδικά μπόνους στη βασική ενίσχυση). Ο νέος κύκλος της ΚΑΠ αυξάνει το ποσοστό στήριξης των νέων στο 3% του συνολικού φακέλου (από 2%).
Ως προς τους αριθμούς που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, θυμίζουμε:
* Για πρώτη φορά συμβαίνει να υπάρχουν σε διάστημα τριών ετών (Νοέμβριος 2021 – Νοέμβριος 2024) δύο προσκλήσεις Νέων Γεωργών σε όλη την Επικράτεια, με αυξημένη επιδότηση (από τις 17.000 ανήλθε στις 40.000), γεγονός που καταδεικνύει αφενός την βαρύτητα που αποδίδεται από το ΥΠΑΑΤ στην προτεραιοποίηση της προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και αφετέρου την εξάντληση του ενδιαφέροντος οπότε και η μειωμένη ζήτηση της δεύτερης πρόσκλησης.
Την περίοδο 2014-2020 και πριν την πρόσκληση του έτους 2021, είχαν εκδοθεί προσκλήσεις Νέων Γεωργών, το έτος 2016 (14.670 αιτήσεις) σε σύνολο χώρας και μια συμπληρωματική το 2018 (1.605 αιτήσεις) σε πέντε Περιφέρειες.
Συνεπώς, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στις προσκλήσεις των ετών 2016 και 2018 ανέρχεται σε 16.275 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο των προσκλήσεων για τα έτη 2021 και 2024 ανέρχεται σε 24.313 αιτήσεις, δηλαδή σημαντικά υψηλότερο. Πού βλέπει το ΠΑΣΟΚ το μειωμένο ενδιαφέρον; Γνωρίζαμε ότι πάντα χρησιμοποιούσε τους αριθμούς όπως το εξυπηρετούσαν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η πραγματικότητα δεν μπορεί να ανατραπεί.
Παράλληλα, με στόχο τη στήριξη των νέων αγροτών έχουμε θεσμοθετήσει φορολογικά κίνητρα, χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα κατάρτισης.
– Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την αγροτική εκπαίδευση: Η κυβέρνηση για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ευέλικτων προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης με κοινωφελείς και δημόσιους Οργανισμούς, επενδύοντας σε σύγχρονες πρακτικές σπουδών. Κάνοντας ένα πρωτοποριακό βήμα, εισάγονται μαθήματα ψηφιακής γεωργίας, ακριβείας και νέων τεχνολογιών.
Τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης Νέων Γεωργών χρηματοδοτούνται διαχρονικά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με φορέα τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, συμβάλλοντας στην βελτίωση των πραγματικά χαμηλών ποσοστών αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Το ΥΠΑΑΤ επενδύει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, σύγχρονης και αποτελεσματικής δομής υποστήριξης των παραγωγών με παρεμβάσεις σε θέματα συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, κατάρτισης και συνεργασιών για την προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS – Agricultural Knowledge Innovation System) και των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας (EIPs – European Innovation Partnerships). Στις σχετικές παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ προβλέπονται πόροι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης οι παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ ύψους 42 εκατ. ευρώ, προβλέπουν τη διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης (σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στους Νέους Γεωργούς, ως συνέβαινε μέχρι σήμερα), ειδικά μέσα από σύγχρονες μεθόδους, καθώς και το δομικό εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση των παρόχων εκπαίδευσης/κατάρτισης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και ο παραγωγικός μετασχηματισμός της, μέσα από τη διευρυμένη πρόσβαση των παραγωγών σε εξειδικευμένες γνώσεις και καινοτόμες τεχνολογίες.
Δεν παραγνωρίζουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος, όμως πλέον μπαίνουν οι βάσεις για μια αγροτική εκπαίδευση αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων. Με βήματα σταθερά, επιχειρούμε να καλύψουμε τα κενά και την απραξία πολλών προηγουμένων ετών.
– Τρίτον, σε ό,τι αφορά το αγροτικό εισόδημα και το κόστος παραγωγής: Πράγματι, οι διεθνείς κρίσεις -ενεργειακή, γεωπολιτική, πανδημία- αύξησαν το κόστος σε λιπάσματα, ζωοτροφές και καύσιμα. Με στοχευμένες επιδοτήσεις, μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μείωση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αποζημιώσεις λόγω ενεργειακής κρίσης, και μέτρα στήριξης ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, απορροφήσαμε σημαντικό μέρος αυτών των πιέσεων, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμοι.
– Τέταρτον, για το ζήτημα των εργατών γης: Από το 2022 προχωρήσαμε σε διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, απλουστεύσαμε τη διαδικασία μετάκλησης εργατών και θεσπίσαμε ψηφιακό μητρώο. Παράδειγμα διακρατικής συμφωνίας, αποτελεί η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Ήδη ζητήθηκε και ξεκίνησε η συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δυνατότητα έλευσης, κατ’ αρχάς, 5.000 εργατών γης, αλλά και η αύξηση του συγκεκριμένου αριθμού σύμφωνα με τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Γνωρίζουμε ότι η πρόκληση παραμένει, αλλά για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εργαλείο πολιτικής εκεί που μέχρι πρότινος υπήρχε το απόλυτο κενό.
– Πέμπτον,για την ψηφιακή γεωργία: Από τα 23 έργα που αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, τα 12 βρίσκονται σε πλήρη υλοποίηση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΣΣ ΚΑΠ. Αυτή η κυβέρνηση προχωρεί σε εκσυγχρονισμό του συστήματος. Εφαρμόζει νέα εργαλεία τηλεπισκόπησης. Πριμοδοτεί εφαρμογές έξυπνης άρδευσης. Παράλληλα υλοποιούνται επενδυτικές δράσεις χρηματοδότησης της επέκτασης, συμπλήρωσης και ολοκλήρωσης δημόσιων ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς (Broadband και Ultrafast Broadband), δράσεις που υλοποιούνται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με πόρους από το ΕΓΤΑΑ και το ΕΤΠΑ.
Για τις ευρυζωνικές υποδομές στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» (παραμεθόριες και δυσπρόσιτες), διατέθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στις δύο προγραμματικές περιόδους πόροι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας – από γεωγραφικής άποψης – σχεδόν το 45% της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή πάνω από 5.000 χωριά και οικισμούς και περισσότερα από 525.000 νοικοκυριά.
Τα έργα αυτά δεν είναι ευχολόγιο. Είναι έργα χειροπιαστά που βρίσκονται σε εξέλιξη και αλλάζουν το τοπίο στον πρωτογενή τομέα.
– Έκτον,για τις ζωονόσους και τη φέτα: Οι απώλειες από την ευλογιά και την πανώλη είναι υπαρκτές, αλλά το Υπουργείο αντέδρασε άμεσα με ζώνες καραντίνας, αποζημιώσεις που ήδη καταβάλλονται και είναι οι μεγαλύτερες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και πρόγραμμα πρόληψης σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς. Η φέτα, εθνικό μας προϊόν, δεν κινδυνεύει να αφανιστεί, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Προστατεύεται με σχέδιο και μέτρα, τα οποία, όμως για να αποδώσουν και στην περίπτωση της ευλογιάς, όπως απέδωσαν στην περίπτωση της πανώλης, απαιτείται η πιστή εφαρμογή τους από όλους τους εμπλεκόμενους: ΥΠΑΑΤ, Περιφέρειες, Δήμους, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και, φυσικά, τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.
– Έβδομον, για τον ΕΛΓΑ: Η αναμόρφωση του κανονισμού προχωρεί. Ενσωματώνει για πρώτη φορά την έννοια της πρόληψης, της ψηφιακής τεκμηρίωσης ζημιών και της κάλυψης κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. Δεν μιλάμε για «παρακμή», αλλά για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Παράλληλα έχουμε ενσωματώσει στο σύστημα αποζημιώσεων την πρακτική των προκαταβολών, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς. Στην πενταετία 2019-2024 έχουν καταβληθεί μέσω του ΕΛ.Γ.Α. περίπου 1,5 δις ευρώ αποζημιώσεων, για τις ζημίες απώλειας φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, για ζημίες καλυπτόμενες από τους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α. και σχεδόν 130 εκατ. ευρώ σε Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε ad hoc πρόγραμμα ύψους 310 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των αποζημιώσεων στην Θεσσαλία και σε άλλες Π.Ε., των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τα ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel” και ‘’Elias”.
– Όγδοον, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαλύεται, ούτε απαξιώνεται. Αντιθέτως, τον τελευταίο χρόνο υλοποιείται το πιο εκτεταμένο σχέδιο μεταρρύθμισης στην ιστορία του Οργανισμού:
1. Μετά από χρόνια παρατηρήσεων από την ΕΕ, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υλοποιείται σχέδιο πλήρους διαπίστευσης.
2. Προχωρά η πλήρης αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος και των διαλειτουργικοτήτων του, με διασταύρωση φορολογικών δεδομένων, στοιχείων ιδιοκτησίας γης, Κτηματολογίου, μητρώων ζώων και ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ώστε ο αγρότης να γνωρίζει με διαφάνεια τα δικαιώματα και τις πληρωμές του.
3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύθηκε με 100 νέους εργαζομένους μέσω ΔΥΠΑ και συνεχίζεται η στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
4. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες (εναρμόνιση με νέο κανονιστικό πλαίσιο ΚΑΠ, ελλείψεις στοιχείων προηγούμενων ετών, εκκρεμότητες παλαιών ελέγχων, συνεργασία με θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης), οι πληρωμές του 2024 βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η Ελλάδα δεν είναι ουραγός, αλλά σε μετάβαση προς ένα δίκαιο και ψηφιακά διαφανές σύστημα.
Η αντιπολίτευση προσπαθεί να παρουσιάσει ως «αποτυχία» τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τις αγροτικές ενισχύσεις. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες, διαφάνεια και έλεγχος σε ένα σύστημα που επί δεκαετίες λειτουργούσε με στρεβλώσεις.
Η απόφαση της κυβέρνησης για υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ διασφαλίζει καθεστώς διαφάνειας, δικαιοσύνης με τακτικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για όλους. Στόχος μας είναι οι ενισχύσεις να φθάνουν έγκαιρα στους πραγματικούς αγρότες. Σε εκείνους που πραγματικά παράγουν και όχι σε εκείνους που με παράτυπο τρόπο εκμεταλλεύθηκαν «τρύπες» που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο σύστημα πληρωμών και οι οποίοι θα επιστρέψουν και θα πληρώσουν για όσα παράτυπα εισέπραξαν και έπραξαν.
Η κυβέρνηση δεν κρύβεται. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα με σχέδιο, λογοδοσία και σε στενή συνεργασία με τους αγρότες και την ΕΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται ξανά ένας σύγχρονος, αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία των παραγωγών και όχι των «ημετέρων».
– Ένατο,για τη διαχείριση του νερού: Με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το πρόγραμμα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα που «τρέχει» σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και το πρόγραμμα για τα μικρά αρδευτικά σε συνεργασία με τους Δήμους, αλλάζουμε τον αρδευτικό χάρτη της χώρας. Αυξάνουμε τα καλλιεργήσιμα στρέμματα και μειώνουμε το κόστος παραγωγής. Προχωρούμε σε κλειστά δίκτυα άρδευσης ώστε να εξοικονομούμε νερό, ενεργειακή αυτονομία ΤΟΕΒ και αξιοποίηση ΑΠΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στη διαχείριση υδάτων που έχει γίνει ποτέ.
Η υλοποίηση της στρατηγικής μας πραγματοποιείται κυρίως μέσω της χρηματοδότησης εγγειοβελτιωτικών έργων που αφορούν κυρίως σε:
– εκσυγχρονισμό υφιστάμενων αρδευτικών έργων με αλλαγή συστημάτων άρδευσης σε στάγδην, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων, αξιοποίηση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ) (π.χ. εφαρμογή συστημάτων γεωργίας ακριβείας, τηλεμετρία, εξοικονόμηση ενέργειας) κ.α.
– ταμίευση χειμερινών απορροών για τη χρήση τους κατά τη θερινή αρδευτική περίοδο.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, το ΥΠΑΑΤ προγραμματίζει και υλοποιεί σχετικά έργα ανάλογα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει.
Εκτός των έργων που εντάχθηκαν και υλοποιούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 (πάνω από 180 δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ), νέα πρόσκληση ύψους 169 εκατ. ευρώ έχει εκδοθεί για την ένταξη νέων έργων από το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, ενώ ήδη υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα τρία (Εκσυγχρονισμός Αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Μεταφορά και Διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο την πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς, Αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας- Ορφανών Ν. Καρδίτσας) από τα πέντε συνολικά αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 491.344.507,40 ευρώ χωρίς ΦΠΑ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση από το ΤΑΑ.
Επισημαίνεται ότι τα συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν μεγάλα και σύνθετα δημόσια έργα, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων, τη διενέργεια διαγωνισμών και τη λήψη αδειοδοτήσεων από αρμόδιους φορείς. Οι σχετικές καθυστερήσεις είναι λογικές και αναπόφευκτες, καθώς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ορθή και νόμιμη εκτέλεση των έργων. Παράλληλα, οι οπισθοβαρείς χρηματοδοτήσεις εξασφαλίζουν τη συγκέντρωση πόρων στα κρίσιμα στάδια της υλοποίησης, διασφαλίζοντας την αποδοτικότητα και την ποιότητα των υποδομών.
– Δέκατο, για την αλιεία: Το Σχέδιο Χωροταξικού Υδατοκαλλιεργειών βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης, ενώ το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλειέργειας και Θάλασσας 2021-2027 διαθέτει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Θυμίζουμε ότι η απορρόφηση του προηγουμένου προγράμματος (ΕΠΑΛΘ) ήταν πλήρης με στόχευση τη στήριξη κι ενίσχυση των Ελλήνων αλιέων σε μέσα και υποδομές. Οι παρεμβάσεις μας στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και προστατεύουν τόσο το περιβάλλον όσο και τους επαγγελματίες αλιείς.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα ζήτησε για τους Έλληνες αγρότες το αυτονόητο: Στήριξη! Δεν μπορεί, όμως να καταλάβει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβεται πίσω από συνθήματα. Την πολιτική της την ασκεί με έργα. Δίνει λύσεις σε προβλήματα που κληρονομήθηκαν από δεκαετίες, επενδύει στον πρωτογενή τομέα με πόρους που ξεπερνούν τα 19,2 δισ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, και διαμορφώνει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την ύπαιθρο”.
