ΜΝΙ: Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να δεχτεί η Ευρωζώνη

30/11/16 • 17:32 | UPD 30/11/16 • 17:32

Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ επικαλούμενο μια κορυφαία κοινοτική πηγή, αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχθούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο πεδίο του 2% του ΑΕΠ, μετά το 201, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά είναι προεκλογική.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα για την Ευρωζώνη δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Το MNI επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα του Ταμείου που περιλαμβάνουν τετραετή ή διετή βοήθεια στην Ελλάδα.

«Μια ομάδα μέσα στο ΔΝΤ θέλει έξοδο από το πρόγραμμα ή αυστηρά μέτρα για την Ελλάδα• Αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Eυρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» τονίζει το πρακτορείο.

«Τα θέματα των εργασιακών δεν θα κλείσουν σε τεχνικό επίπεδο, άλλα σε πολιτικό» αναφέρει στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες κοινοτικός άλλος αξιωματούχος καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει προγραμματίσει δεύτερο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο, πρόσθεσε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να γίνει με όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα ένας αριθμός θεμάτων που μένει να συμφωνηθούν. Πάντως, άλλη κοινοτική πηγή δεν αποκλείει δεύτερο Eurogroup.

Όπως διευκρίνισε δε ο αξιωματούχος, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα παραστεί η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει στο τέλος, και αφού έχει προηγηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

Μέτρα για το ελληνικό χρέος που υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του κατά περισσότερες από είκοσι μονάδες έως το 2060 έχει ετοιμάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal.

Με κίνδυνο «πολιτικής κατάρρευσης» βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι αναβάλουν εκ νέου τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ή ακόμα χειρότερα εάν ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.