Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος

30/11/16 • 16:31 | UPD 30/11/16 • 16:33

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα και εκτιμά ότι είναι δύσκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας-πακέτο στο Eurogroup της Δευτέρας τοποθετώντας το χρονικό πλαίσιο συμφωνίας μετά το Eurogroup και πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, όπως γράφει το protothema.gr, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών Αρχών και οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες γίνονται σε «κλίμα καλής συνεργασίας», όμως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

Αγκάθι τα εργασιακά

Μάλιστα ο αξιωματούχος εκτιμά πως δεν μπορούν πλέον να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει «ανώτερη πρωτοβουλία», εννοώντας πολιτικός διάλογος.

Το «καλύτερο σενάριο» για τον αξιωματούχο θα ήταν μια «τεράστια πρόοδο στο τεχνικό επίπεδο» ως το Eurogroup και συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.

Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ένας γρίφος καθώς έχει γίνει πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παραμένουν όμως διαφορές σε τεχνικά ζητήματα και θα πρέπει να παρουσιαστούν πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τους.