«Κόλπο» υπουργείου και ετεα εις βάρος των συνταξιούχων

Αποκλειστικό: Έβαλαν «καπέλο» στις μειώσεις των επικουρικών

28/09/16 • 07:38 | UPD 28/09/16 • 14:18

Λάθη στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων που οδήγησαν όχι μόνο σε πρωτοφανείς περικοπές ως και 50,24% αλλά και σε μειώσεις συντάξεων κάτω από το όριο προστασίας του νόμου, δηλαδή κάτω από τα 1.300 ευρώ, αποκαλύπτουν τα εκκαθαριστικά πληρωμών με τα νέα ποσά που παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι, μετά το άγριο κούρεμα που τους επιβλήθηκε από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο Ελεύθερος Τύπος φέρνει στο φώς τα ντοκουμέντα-φωτιά που αποδεικνύουν ότι οι περικοπές των επικουρικών έγιναν με καπέλο και με αλχημείες στην εφαρμογή του επανυπολογισμού, με αποτέλεσμα να βρεθούν συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης από την επικουρική τους σύνταξη στο 5% των συντάξιμων αποδοχών τους από 20% που είχαν πριν από το ψαλίδι.
Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά έγιναν και χειρότερα, καθώς η μπάλα των περικοπών πήρε ακόμη και συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από τα 1.300 ευρώ, που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από το νόμο Κατρούγκαλου!

Στην πράξη, ο νόμος 4387/16 και το άρθρο (96) που προέβλεπε τις μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν μαζί με τις κύριες τα 1.300 ευρώ (μικτό ποσό), εφαρμόστηκαν κατά το δοκούν και με μαθηματικό τύπο που κατασκεύασαν εκ των υστέρων στην υπουργική απόφαση και τη μετέπειτα εγκύκλιο!

Ο τύπος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη το ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%, τις συντάξιμες αποδοχές και τα έτη ασφάλισης που είναι η βάση για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, ακόμη και όταν τα στοιχεία αυτά (έτη ασφάλισης και αποδοχές) υπάρχουν στα Ταμεία.

Αυτό που συνέβη και συνεχίζεται με το τρίτο κύμα των μειώσεων που έρχεται στις 4 Οκτωβρίου, είναι ότι το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ πήραν το μέσο όρο των ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύει στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και τον αντικατέστησαν με ένα νέο συντελεστή που δεν βασίστηκε σε πραγματικά στοιχεία, δηλαδή σε αποδοχές σύνταξης και σε έτη ασφάλισης για τον κάθε συνταξιούχο.

Ρήτρα περικοπών

Με τον τρόπο αυτό το ΕΤΕΑ επέβαλε αυτόματη και οριζόντια ρήτρα περικοπών ως και 50% σε περισσότερους από 150.000 συνταξιούχους οι οποίοι δικαίως εξοργίζονται με τη βαρβαρότητα των μειώσεων που τους επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δήθεν με… δίκαιο τρόπο.
Απόδειξη, τα ντοκουμέντα που μιλούν από μόνα τους και αποκαλύπτει σήμερα ο Ε.Τ.:

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 1: Γυναίκα συνταξιούχος με 31 χρόνια εισφορών στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και συντάξιμες αποδοχές 2.108 ευρώ, (25η ασφαλιστική κλάση ΙΚΑ) είχε κάνει αίτηση από Δεκέμβριο 2013 και πληρώθηκε για πρώτη φορά επικουρική τον Αύγουστο του 2016 (σχεδόν ύστερα από 3 χρόνια). Το ποσό που πήρε υπολογίστηκε με το παλιό καθεστώς και η επικουρική καθορίστηκε στα 427 ευρώ μικτά (περίπου 290 ευρώ καθαρά μετά τις παλιές μνημονιακές περικοπές). Τον Σεπτέμβριο όμως με το κούρεμα Κατρούγκαλου-ΕΤΕΑ έγινε μείωση και η νέα επικουρική έπεσε… στα 103,63 ευρώ καθαρά! Στην ουσία το ποσοστό αναπλήρωσης της πρώτης της επικουρικής (427 ευρώ) ήταν 20% επί των αποδοχών των 2.108 ευρώ, και με τον επανυπολογισμό το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε στο 5%! Αν εφαρμοζόταν ο νόμος και ο συντελεστής αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος, επί των συντάξιμων αποδοχών, θα έπρεπε να πάρει 227 ευρώ καθαρά και σε καμία περίπτωση 103 ευρώ. Σε αυτή όπως και σε χιλιάδες περιπτώσεις το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ δεν αξιοποίησε τις αποδοχές ούτε τα έτη ασφάλισης, ώστε να τα υπολογίσει με το νέο μικρότερο συντελεστή (0,45%), αλλά εφάρμοσε μειώσεις στο αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης!

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 2: Μείωση επικουρικών κάτω από 1.300 ευρώ αθροίσματος με τις κύριες συντάξεις που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από το νόμο. Στο εκκαθαριστικό που έχει στην κατοχή του ο «Ε.Τ.» ο συνταξιούχος λαμβάνει μικτή κύρια σύνταξη 1.137 ευρώ και μικτή επικουρική 371 ευρώ. Το καθαρό άθροισμα μετά τις μειώσεις και πριν από το φόρο είναι 1.152 ευρώ (957,59 ευρώ η κύρια και 195,06 ευρώ η επικουρική). Το ποσό αθροίσματος που λαμβάνεται υπόψη για τον επανυπολογισμό και τη μείωση ή όχι της επικουρικής είναι τα 1.300 ευρώ με τις μειώσεις και πριν από την εισφορά ασθένειας και την τυχόν εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ. Το εν λόγω ποσό όμως (μικτό προ φόρου με εισφορά ασθένειας) είναι 1.244 ευρώ και παρά ταύτα το ΙΚΑ επέβαλε μείωση στο ποσό της επικουρικής!!! Ο συνταξιούχος εισέπραξε τον Αύγουστο επικουρική 195,06 ευρώ και τον Σεπτέμβριο η επικουρική μειώθηκε στα 147,89 ευρώ, δηλαδή είχε μείωση 25% σε επικουρική που δεν έπρεπε να μειωθεί!
Αντί όμως να διορθώσουν τα αυταπόδεικτα λάθη και τις «κατασκευασμένες περικοπές» ετοιμάζουν νέα «σφαγή» στις 4 Οκτωβρίου για άλλους 40.000 συνταξιούχους (από τα ταμεία μηχανικών, συμβολαιογράφων, γιατρών, ναυτικών, αστυνομικών, αρτοποιών) με το ίδιο κατασκευασμένο μηχανισμό που βγάζει μειώσεις με καπέλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

kkatikos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί