Μοσχαράκι στιφάδο
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ
4 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
6 κόκκους μπαχάρι
200 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
3 ώριμες τριμμένες ντομάτες ή 200 γραμ. ντομάτα κονκασέ
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Διαδικασία
Αρχικά θα πρέπει να ξεφλουδίσουμε τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε λίγο τις άκρες τους και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Στην συνέχεια σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Πιέζουμε ελάχιστα με τα δάχτυλα και ξεφλουδίζουν πολύ εύκολα. Αφού τελειώσουμε με όλα, κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή.Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το μοσχάρι. Σοτάρουμε πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές.Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα του.Στη συνέχεια βάζουμε τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και το μπαχάρι και τα ανακατεύουμε.Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε δύο κούπες ζεστό νερό και αφήνουμε το μοσχάρι να ψηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.Αφού περάσει 1 ώρα, ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Διορθώνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα περίπου.Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.

Χοιρινό με μπύρα στην κατσαρόλα
Υλικά
1 κιλό χοιρινές μπριζόλες (σπάλα ή μπούτι)
100ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
330 ml μπύρα
Χυμό από μισό πορτοκάλι
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 κούπα ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε τις χοιρίνες μπριζόλες και αφήνουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο και σοτάρουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν.Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.Σβήνουμε με την μπύρα και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το χυμό πορτοκαλιού, τη φλούδα και αλάτι, πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, μαγειρεύουμε για 1-1,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να δέσει η σάλτσα.Στο τέλος, προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ιδανικά σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Γιουβέτσι με κριθαράκι
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 πράσα το λευκό μέρος κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές πελτέ
150 ml κόκκινο κρασί
500 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
4 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1 ξύλο κανέλας
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
Για το σερβίρισμα
Κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ξηρό ανθότυρο τριμμένα
Διαδικασία
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το μοσχάρι. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.Ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το πράσο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την ρίγανη, την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό.Συμπληρώνουμε με μία κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 1,5 ώρα.Αφού είναι έτοιμο αδειάζουμε σε ένα ταψί το μοσχάρι με τη σάλτσα και ρίχνουμε το κριθαράκι. Συμπληρώνουμε με 1,5 Λίτρο ζεστό νερό και διορθώνουμε το αλάτι.Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.Τέλος ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.Σερβίρουμε με αρκετό τριμμένο τυρί της επιλογής μας.
Ειδήσεις Σήμερα
Χριστουγεννιάτικα δέντρα: 4 τάσεις που πρέπει να ακολουθήσετε
4 γυναίκες της TV μίλησαν ανοιχτά για τον αγώνα που έδωσαν για τη μητρότητα
Επισκίασε την Καμίλα και έγινε viral – Η συνάντηση στο Clarence House
Όλη η πρωινή ζώνη… στα κάγκελα – Εντάσεις, τσακωμοί και σκληρές κριτικές

