Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν περιέλθει στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσσαράς. Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο, όπου φέρεται να είχε αποκρυβεί ο οπλισμός.
Στο εσωτερικό του ποιμνιοστασίου βρέθηκε θήκη κυνηγετικού όπλου πράσινου χρώματος, μέσα στην οποία υπήρχε πολεμικό τυφέκιο με κινητό ουραίο, του οποίου ο αριθμός σειράς είχε παραποιηθεί, καθώς μέρος του είχε αφαιρεθεί. Μαζί του εντοπίστηκε και δίκαννο κυνηγετικό όπλο τύπου Verney–Carron, με τον αριθμό ταυτοποίησης πλήρως αποξεσμένο. Οι Αρχές εκτιμούν ότι η αλλοίωση των στοιχείων έγινε σκόπιμα, με στόχο να μην μπορεί να εντοπιστεί η προέλευση ή η τυχόν εμπλοκή των όπλων σε προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες.
Σε κοντινή απόσταση, εντός πέτρινης περίφραξης, οι αστυνομικοί εντόπισαν λευκό πλαστικό κουβά γεμάτο κριθάρι, μέσα στον οποίο ήταν κρυμμένα έξι χάρτινα κουτιά με δεκάδες φυσίγγια για πολεμικό τυφέκιο. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και πετσέτες διαφόρων χρωμάτων. Επιπλέον, ανάμεσα σε βράχους από την εσωτερική πλευρά της περίφραξης, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες φυτιλιών διαφορετικών μηκών και χρωμάτων, συνολικού μήκους δεκάδων μέτρων, εύρημα που παραπέμπει σε χρήση ή προετοιμασία εκρηκτικών.
Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν, ενώ ο χώρος εξετάστηκε διεξοδικά και αποτυπώθηκε φωτογραφικά από ειδικό κλιμάκιο. Παράλληλα, διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη από πυροτεχνουργό, ενώ τα όπλα και τα πυρομαχικά θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για βαλλιστικό και εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνδέονται με άλλες υποθέσεις ένοπλης βίας.
Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την ΕΛ.ΑΣ., καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο αιματηρό περιστατικό της 1ης Νοεμβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους ο 39χρονος Φανούρης Καργάκης και η 56χρονη Ευαγγελία Φραγκιαδάκη. Αν και δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί σύνδεση των συγκεκριμένων ευρημάτων με την υπόθεση, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκύψουν σημαντικά στοιχεία ή απαντήσεις σε ανοιχτά ερωτήματα.
Την έρευνα χειρίζεται η Ασφάλεια Ηρακλείου, η οποία αναμένει τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εξετάσεων και τις εκτιμήσεις των ειδικών. Έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν την αλλοίωση των αριθμών στα όπλα ως ένδειξη οργανωμένης προσπάθειας συγκάλυψης, με στόχο να μην υπάρξει ποτέ σύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα ή οικογένειες. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων αναμένεται να δείξουν αν τα ευρήματα αποτελούν κρίσιμα κομμάτια ενός παζλ που εξακολουθεί να συγκλονίζει τη Μεσσαρά.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
Για το περιστατικό, ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία γνωστοποιώντας τα εξής:
Στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς, αστυνομικοί της ανωτέρω υπηρεσίας πραγματοποίησαν σήμερα (03.02.2026) πρωινές ώρες έρευνα σε περιοχή του Δήμου Φαιστού όπου εντός εγκαταλελειμμένου ποιμνιοστασίου και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Ένα -1- πολεμικό τυφέκιο
- Ένα -1- δίκαννο κυνηγετικό όπλο
- Εκατόν ογδόντα ένα -181-πλήρη φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου
- Έξι (6) φυτίλια συνολικού μήκους περίπου εξήντα πέντε -65- μέτρων
Κατασχεθέντα είδη οπλισμού θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου.

