Η νοσηλεία της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και η είδηση του θανάτου της, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, σε αναρτήσεις αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα η εκπαιδευτικός βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση στο επαγγελματικό της περιβάλλον και ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβη μετά την παραπομπή της σε υγειονομική επιτροπή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια σχόλια, η καθηγήτρια φέρεται να αντιμετώπιζε περιστατικά εκφοβισμού μέσα στην τάξη από μαθητές. Επιπλέον, αποδίδονται ευθύνες και στη διοίκηση του σχολείου, με τον ισχυρισμό ότι αντί να προστατευτεί η εκπαιδευτικός, παρουσιάστηκε ως υπαίτια, ενώ το μαθητικό μπούλινγκ εναντίον της αποδόθηκε σε προβληματική διδασκαλία.
Τι λέει ο σύντροφος της εκπαιδευτικού
Ο σύντροφός της μίλησε στην τηλεόραση του Mega και μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της άτυχης Σοφίας, ενώ τόνισε πως ο ίδιος και η οικογένειά της θα κινήσουν όλες τις νομικές διαδικασίες.
«Σεβαστείτε το απέραντο και απρόσμενο πένθος μας. Η οικογένειά της και εγώ είμαστε αποφασισμένοι και θα κινηθούμε νομικά εναντίον των υπευθύνων του θανάτου της αγαπημένης μας Σοφίας», είπε αρχικά.
Και συμπλήρωσε: «Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος με ήθος, αρχές και πολύ όμορφη ψυχούλα, από μια καταπληκτική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν συνταξιούχος ναοδόμος, έχει φτιάξει τη μισή, σχεδόν όλη την Θεσσαλονίκη εκκλησία. Μιλάμε για μια οικογένεια με αρχές και με σεβασμό».
Σε ερώτηση εάν δεχόταν πίεση στο σχολείο από μαθητές της σημείωσε: «Αυτά θα τα πούμε σε δεύτερο χρόνο. Πρώτα οφείλουμε να κινήσουμε κάποιες νομικές διαδικασίες. Θα κινηθούμε νομικά εναντίον όσων ήταν υπεύθυνοι».
Και κατέληξε: «Να πάτε στην ιταλική φιλολογία. Να μάθετε από τους καθηγητές της Σοφίας ποια είναι η Σοφία. Η Σοφία παρόλο που είχε 4 πτυχία ξένων γλωσσών -αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά- ήταν διερμηνέας, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας. Παράλληλα ενώ έκανε μαθήματα σε λύκεια φέτος, ήταν στη δεύτερη χρονιά και σπούδαζε ιταλική φιλολογία. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν επαναπαυόταν. Ένας άνθρωπος που αγαπούσε, λάτρευε τη γνώση. Η Σοφία είναι η αιτία η οποία ανέβασε το μέσο όρο της αγωγής στην ιταλική φιλολογία με το γραπτό της την πρώτη χρονιά».
Θεματική Ομάδα Παιδείας της ΝΙΚΗΣ: «Να διερευνηθούν οι συνθήκες εργασίας»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Θεματική Ομάδα Παιδείας της ΝΙΚΗΣ η οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο της εκπαιδευτικού, Σοφίας Χρηστίδου, και ζητεί θεσμική διερεύνηση κάθε δημόσιας αναφοράς που αφορά τις συνθήκες εργασίας της.
«Η Θεματική Ομάδα Παιδείας της ΝΙΚΗΣ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τον αιφνίδιο θάνατο της εκπαιδευτικού κυρίας Σοφίας Χρηστίδου.
Η κυρία Χρηστίδου υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση τη δημόσια εκπαίδευση επί τριανταπέντε χρόνια. Η απώλειά της προκαλεί οδύνη στην εκπαιδευτική κοινότητα και αφήνει πίσω της ένα σημαντικό αποτύπωμα προσφοράς, τόσο στο σχολείο όσο και στην επιστημονική κοινότητα.
Με αφορμή τις δημόσιες αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις συνθήκες εργασίας που φημολογείται ότι αντιμετώπιζε, θεωρούμε αυτονόητο ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα θεσμική σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα πορίσματα που να αποσαφηνίζουν τα αίτια και τις συνθήκες που προηγήθηκαν του θανάτου της, είναι σημαντικό να αποφευχθούν πρόωρα συμπεράσματα και η στοχοποίηση προσώπων χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία.
Ωστόσο, εφόσον προκύπτουν δημόσιοι προβληματισμοί ή αναφορές για περιστατικά εκφοβισμού, εργασιακής πίεσης ή ενδεχόμενες διοικητικές αυθαιρεσίες, είναι απαραίτητο αυτά να διερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Για τον λόγο αυτό ζητούμε, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες της υπόθεσης.
Η διερεύνηση κάθε τέτοιου ζητήματος αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας, τόσο για τη διασφάλιση της διαφάνειας όσο και για την προστασία της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας των εκπαιδευτικών στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Ας είναι αιωνία η μνήμη της».
ΠΑΣΥΔ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της Σοφίας Χρηστίδου
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων Δημοσίου (ΠΑΣΥΔ) εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Δρ. Σοφίας Χρηστίδου, μέλους του Συλλόγου μας, διακεκριμένης επιστήμονος και εκπαιδευτικού με σημαντική προσφορά στον χώρο της εκπαίδευσης, της γλωσσολογίας και της μεταφρασεολογίας.
Η Δρ. Σοφία Χρηστίδου σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1992) και υπήρξε Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ήταν επίσης Διδάκτωρ στη Μεταφρασιολογία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στους τομείς της μεταφρασεολογίας, της εκπαιδευτικής διοίκησης και της γενικής διοίκησης.
Με πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση, δίδαξε την αγγλική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην επιμόρφωση ενηλίκων. Παράλληλα, ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και επιστημονικό έργο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, καθώς και σε εκπαιδευτικές δομές του δημόσιου τομέα.
Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει πλήθος δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, ενώ υπήρξε συγγραφέας σημαντικών επιστημονικών έργων στους τομείς της μετάφρασης, της ορολογίας και της γλωσσολογίας.
Μεταξύ των συγγραφικών της έργων συγκαταλέγονται:
● Αγγλοελληνικό Λεξικό Τηλεπικοινωνιακών Όρων (Επιστημονικές Εκδόσεις Τζιόλα)
● Αγγλοελληνικό Λεξικό Καλλιτεχνικών Όρων (Επιστημονικές Εκδόσεις Τζιόλα)
● Σταυροδρόμι στη Συμβολή Μετάφρασης – Μεταφρασεολογίας, Γλωσσολογίας, Ορολογίας και Τηλεπικοινωνιών
● Ιστορία της Μετάφρασης (Μονογραφία)
Η απώλειά της αφήνει ένα σημαντικό κενό στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα. Η πορεία της χαρακτηρίστηκε από αφοσίωση στη γνώση, την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα.
Ο ΠΑΣΥΔ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.
Η ανακοίνωση Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΜΑΣ.
Με θλίψη και ψυχική συντριβή πληροφορηθήκαμε σήμερα, 7.3.26, τον πρόωρο και αδόκητο θάνατο της συναδέλφου Σοφίας Χρηστίδου, ΠΕ06, που υπηρετούσε στην σχολική μονάδα του 3ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, απόρροια εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη πριν μία εβδομάδα.
Ο θάνατος και οι συνθήκες θανάτου της εν ενεργεία εκπαιδευτικού συντάραξαν την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία και δημιούργησαν έντονο προβληματισμό για το ασφυκτικό κλίμα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο σημερινό σχολείο. Το Δ.Σ. συνεκτιμώντας όλες τις διαστάσεις του θέματος θα προβεί έγκαιρα σε αναλυτική ανακοίνωση.
Εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις αγωνίες των συναδέλφων και συναδελφισσών απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους της στα σχολεία που υπηρετούσε.

