Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά την επανεκκίνηση, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται κανονικά στο βασικό τμήμα της γραμμής, από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία, όπως ίσχυε πριν τη διακοπή. Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Νίκος Δένης, πριν από τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σχεδόν όλοι οι συρμοί της βασικής γραμμής, ενώ θα αρχίσει μεταβατική λειτουργία για την εξυπηρέτηση της επέκτασης προς Καλαμαριά.
Σε αυτή τη φάση, οι συρμοί που θα κατευθύνονται προς την Καλαμαριά θα τερματίζουν προσωρινά στον σταθμό της 25ης Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιείται η αποβίβαση των επιβατών. Από τις 10 Ιουλίου και μετά, οι επιβάτες θα βλέπουν στους πίνακες δύο διαφορετικούς προορισμούς, με σαφή ένδειξη του τερματικού σταθμού. Η πλήρης εμπορική λειτουργία της επέκτασης προς την Καλαμαριά αναμένεται προς τα τέλη Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τελικών πιστοποιήσεων ασφαλείας.
Παράλληλα, ο κ. Δένης απηύθυνε έκκληση προς το επιβατικό κοινό να μην απορρίπτει τα εισιτήρια μετά τη χρήση τους, καθώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν έως και 255 φορές μέσω επαναφόρτισης, επισημαίνοντας ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας αποτελεί σημαντικό στόχο.
Με την επανεκκίνηση του μετρό, καταργείται επίσης η προσωρινή λεωφορειακή γραμμή Μ1 του ΟΑΣΘ, η οποία είχε τεθεί σε λειτουργία από τις 29 Μαΐου για την κάλυψη των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της διακοπής. Ταυτόχρονα, επανέρχονται σταδιακά στα κανονικά τους δρομολόγια οι ενισχυμένες γραμμές 3 (ΙΚΕΑ – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός), 31 (Βούλγαρη – ΚΤΕΛ Μακεδονία) και 39 (Κηφισιά – Δικαστήρια). Η Θεσσαλονίκη εισέρχεται έτσι στην τελική φάση προετοιμασίας για την πλήρη λειτουργία της επέκτασης προς την Καλαμαριά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα για τις αστικές μετακινήσεις της πόλης.