Αθήνα Καιρός

«Κωστής»: Κλέβει την παράσταση το ρομπότ – ντελιβεράς στη Χίο [εικόνες και βίντεο]

4 λεπτά
UPD: 17:32 | 08/02/2026
«Κωστής»: Κλέβει την παράσταση το ρομπότ – ντελιβεράς στη Χίο [εικόνες και βίντεο]

Ο… ντελιβεράς που πριν από μερικές ημέρες παρέδιδε γλυκά, καφέδες και φάρμακα στον πιο ιστορικό, εμπορικό και ζωντανό δρόμο της πόλης της Χίου, τον πεζόδρομο της Απλωταριάς, έκλεψε τις εντυπώσεις των περαστικών.

Και σε ένα μεγάλο ποσοστό ήταν αναμενόμενο, καθώς επρόκειτο για ένα… ρομπότ, που είχε προγραμματιστεί από στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου να κάνει παραδόσεις προϊόντων!

Εσωτερική εικόνα άρθρουΤο ρομπότ «Κωστής» εκτέλεσε άψογα τις εργασίες που του είχαν ανατεθεί και μαζί με τον «Μάρκο» -το έτερο ρομπότ το οποίο εκείνη την ημέρα δεν συμμετείχε στην πιλοτική εφαρμογή- μπορεί να αποτελέσουν το μέλλον στις παραδόσεις προϊόντων, αλλά και στην εξυπηρέτηση ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων. Η δράση υλοποιήθηκε από το εργαστήριο Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων (ΕΜΛΑ/TRANSDEM) και το εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής & Λειτουργιών (ΣυΣΠαΛ/DeOPSys) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου SUB2: Πανεπιστήμια Αριστείας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0.

YouTube thumbnail

«Σε ό,τι αφορά το hardware, τα συγκεκριμένα δύο ρομπότ έχουν αγοραστεί από το εμπόριο. Εμείς, δουλέψαμε στο λειτουργικό τους», εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο διευθυντής του Εργαστηρίου DeOPSys, του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλειος Ζεϊμπέκης. Τόνισε ότι δημιούργησαν συγκεκριμένους αλγόριθμους που σχετίζονται με τη δρομολόγηση του ρομπότ, το οποίο μπορεί να κατανοήσει ποια είναι η πιο σύντομη και βέλτιστη διαδρομή για να εκτελέσει μία παραγγελία.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος στον κεντρικό πεζόδρομο της Χίου σχεδιάστηκε με έμφαση στην απλότητα και τη φιλικότητα προς τον χρήστη. Το αυτόνομο ρομπότ ακολούθησε προκαθορισμένες διαδρομές βάσει ψηφιακών χαρτών, ενώ η διαδικασία παράδοσης ολοκληρωνόταν με ειδοποίηση του παραλήπτη μέσω SMS ή e-mail και χρήση μοναδικού QR code για την ασφαλή παραλαβή του δέματος. Μάλιστα, για την πιλοτική εφαρμογή απαιτήθηκε ειδική άδεια από την Τροχαία!

Εσωτερική εικόνα άρθρου

«Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: Οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία αυτόνομου οχήματος. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα και την Ιαπωνία, τέτοιου είδους ρομπότ μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά στα πεζοδρόμια και να παραδίδουν παραγγελίες. Μάλιστα, στη Μάλτα υπάρχουν καταστήματα όπου σερβιτόροι είναι τέτοια ρομπότ», ανέφερε.

Για πολλούς μήνες και στο πλαίσιο του SUB2, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνέλεξαν κρίσιμα γεωχωρικά δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν στα ρομπότ την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του αστικού χώρου της Χίου, τη βελτιστοποίηση των αλγορίθμων δρομολόγησης των αυτόνομων ρομπότ διανομής και τη διασφάλιση της ασφαλούς συνύπαρξης ανθρώπων και ρομπότ στον δημόσιο χώρο. Ο κ. Ζεϊμπέκης ξεκαθάρισε ότι το ρομπότ έχει δικό του σύστημα πλοήγησης, ενώ μπορεί να κινηθεί και με google maps. «Εμείς στο εργαστήριο γεωκωδικοποιήσαμε όλο το υπόβαθρο για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στην πιλοτική εφαρμογή στον πεζόδρομο της Χίου. Αυτό έδωσε μεγαλύτερη άνεση κίνησης στο ρομπότ», είπε.

Θετική η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας

Εσωτερική εικόνα άρθρου

 Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία αυτόνομου οχήματος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ DEOPSYS, ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του SUB2 το εργαστήριο TRANSDEM διενήργησε έρευνα σχετικά με την αποδοχή ενός τέτοιου ρομπότ ντελιβερά από την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις της Χίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέγγιση των πολιτών και των επιχειρηματιών υπήρξε θετική, καθώς διαβλέπουν αναπτυξιακές προοπτικές, αύξηση των πωλήσεων και μείωση του κόστους λειτουργίας.

«Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στα νοσοκομεία μεταφέροντας φάρμακα, αλλά και για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία που μπορούν με άνεση να παραλαμβάνουν όσα χρειάζονται», είπε ο κ. Ζεϊμπέκης.

Πλέον, οι υπεύθυνοι του έργου, έχοντας στα χέρια τους τα απτά θετικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής στον πεζόδρομο της Χίου, προγραμματίζουν επαφές με τα αρμόδια υπουργεία στοχεύοντας στη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων και τον εμπλουτισμό των πιλοτικών εφαρμογών του σε άλλα περιβάλλοντα.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]