Προς το παρόν, δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία διασύνδεσης του 26χρονου Αζέρου στη Σούδα με τον 40χρονο ομοεθνή του στην Κύπρο, ωστόσο υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν, όπως επισημαίνουν εμφατικά αρμόδια στελέχη της ΕΥΠ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου προηγούνται χρονικά κατά δύο ημέρες, σε επίπεδο ερευνών, από τις αντίστοιχες ελληνικές, καθώς ο 40χρονος συνελήφθη δύο ημέρες νωρίτερα από τον 26χρονο στη Σούδα. Από τα στοιχεία των ερευνών τους, συνδυαζόμενα με πληροφορίες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, προκύπτουν επαφές του 40χρονου που συνελήφθη στην Κύπρο με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Ψηφιακά πειστήρια
Παρότι, προς το παρόν, οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους, τα στελέχη της ΕΥΠ θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο από την εξερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων που κατασχέθηκαν στην κατοχή του 26χρονου, σε συνδυασμό με πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, να προκύψει ότι οι δύο Αζέροι είναι μέλη του ίδιου κατασκοπευτικού δικτύου.
Από τα ψηφιακά πειστήρια που είχε στην κατοχή του ο 26χρονος, τα στελέχη της ΕΥΠ εκτιμούν ότι θα έχουν απαντήσεις για ποιους λειτουργούσε και πού έστελνε το φωτογραφικό υλικό, ενώ δεν αποκλείεται να ανακτηθεί υλικό παλαιότερων δεδομένων από άλλους στόχους κατασκοπείας. Κινητό τηλέφωνο, USB, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τραπεζική κάρτα Πολωνίας έφτασαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προς διερεύνηση. Από την ανάκτηση δεδομένων σε αυτά τα πειστήρια θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν τις μετακινήσεις του μέσω των εκπομπών σήματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Σε άλλο στάδιο θα αναζητηθούν οι επαφές και οι επικοινωνίες που είχε.
Από τη στιγμή που έφτασε στην Κρήτη, στις 18 Ιουνίου, έως και τις 22 του ίδιου μήνα, οπότε συνελήφθη, ο 26χρονος είχε τραβήξει τουλάχιστον 5.000 φωτογραφίες, δηλαδή περίπου 1.000 φωτογραφίες την ημέρα. Το ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης είχε τη δυνατότητα της αποστολής τους και στη συνέχεια, έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα, τις διέγραφε.
Ανάκτηση υλικού
Σε αυτό το επίπεδο, στα εγκληματολογικά εργαστήρια θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης δεδομένων αυτού του υλικού, αλλά κυρίως η ανάδειξη της ταυτότητας ή της τοποθεσίας του αποδέκτη. Να σημειωθεί ότι ο 26χρονος Αζέρος δεν έχει social media, ούτε καν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ στο ξενοδοχείο στις Καλύβες Αποκορώνου προπλήρωσε με μετρητά τη διαμονή ενός μηνός, με μοναδική επιθυμία να έχει θέα προς τον κόλπο της Σούδας.
Από την άλλη πλευρά, ο 40χρονος ομοεθνής του, που συνελήφθη στην Κύπρο, είχε εγκατασταθεί στο νησί από τον περασμένο Απρίλιο, νοικιάζοντας διαμέρισμα στη Λεμεσό με θέα προς τη βρετανική στρατιωτική βάση. Με ίδιο φωτογραφικό εξοπλισμό όπως αυτός του 26χρονου στη Σούδα, φωτογράφιζε τη στρατιωτική κινητικότητα στη βάση. Επειτα από πληροφορίες της Μοσάντ ότι ο 40χρονος Αζέρος διατηρούσε επαφές με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το Ιράν συνηθίζει να στρατολογεί άτομα από το Αζερμπαϊτζάν για τέτοιου είδους κατασκοπευτικές ενέργειες. Σημειώνουν δε ότι το 2021 είχε συλληφθεί ένας 39χρονος Αζέρος, ο Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος κατ’ εντολήν των Φρουρών της Επανάστασης είχε αναλάβει να δολοφονήσει Ισραηλινό επιχειρηματία και τέσσερα μέλη των επιχειρήσεών του.

