Αθήνα Καιρός

Γκανάς: «Η λεκάνη της Μεσαράς είναι μια ενεργή περιοχή – Δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι»

6 λεπτά
Γκανάς: «Η λεκάνη της Μεσαράς είναι μια ενεργή περιοχή – Δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι»

Αθανάσιος Γκανάς: Ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Αθανάσιος Γκανάς διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

«Έχουμε μια φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής 52 σεισμούς στην περιοχή, νότια της πόλεως των Μοιρών του Ηρακλείου στη Μεσαρά, αλλά χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Το ρήγμα αυτό έχει μια διεύθυνση Ανατολή Δύση. Είναι στη νότιο περιφέρεια της λεκάνης της Μεσαράς, κοντά στα χωριά Πετροκέφαλο και στα άλλα χωριά, νότια από τις Μοίρες, ενώ το Αρκαλοχωρίου έχει διεύθυνση βόρειο ανατολική, ανατο – νοτιοδυτική και είναι αρκετά χιλιόμετρα ανατολικότερα» σημείωσε.

Αθανάσιος Γκανάς: «Η λεκάνη της Μεσαράς είναι μια ενεργή περιοχή»

Αναφερόμενος στην περιοχή που ταρακουνήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18/5 ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε ότι «η λεκάνη της Μεσαράς είναι μια ενεργή περιοχή. Έχουμε μεγάλα ρήγματα και στο βόρειο περιθώριο και στο νότιο περιθώριο της λεκάνης» Και όπως είπε τα ρήγματα αυτά «μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς, πάνω από 6 Ρίχτερ θεωρητικά, αλλά η ακολουθία στην βραδινή εξελίσσεται καλά, οπότε δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και θα έχουμε νεότερα στοιχεία αύριο». Σύμφωνα με τον ειδικό το επόμενο 48ωρο είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.




«Το πιθανότερο ακριβώς είναι ότι έχουμε τον κύριο σεισμό χθες το βράδυ, αλλά πρέπει να είμαστε και άλλα δεδομένα. Είναι ακόμα αρκετά νωρίς να εκτιμήσουμε 100% τι συμβαίνει», συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς καλώντας τον κόσμο να μην μπαίνει μέσα σε παλιά σπίτια έως ότου γίνουν αυτοψίες από μηχανικούς του δήμου.

Ειδήσεις σήμερα

Ξεσηκωμός από το κίνημα της «γραβάτας» – Οργή και ανησυχία από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, εμπόρους, επαγγελματίες

Κρήτη: Σείστηκε το Ηράκλειο από τους απανωτούς σεισμούς – 4,3 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη ΝΔ για μία αυτοδύναμη Ελλάδα – Σάλπισμα νίκης από τη Θεσσαλονίκη

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls

Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας 

Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]