Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ενώ προχωρούν οι δικαστικές εξελίξεις. Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν τόσο ο 54χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία όσο και η 56χρονη σύζυγός του, μετά τις απολογίες τους που πραγματοποιήθηκαν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.
Μετά από πολύωρη διαδικασία, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκισή τους, με τους δύο κατηγορούμενους να οδηγούνται στη φυλακή.
Κατά την απολογία του, ο 54χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι βρισκόταν σε έντονη ψυχολογική φόρτιση μετά την απώλεια του παιδιού του, περιγράφοντας ότι δεν είχε συνείδηση των πράξεών του τη στιγμή της επίθεσης. Από την πλευρά της, η σύζυγός του φέρεται να περιέγραψε σκηνές σοκ από το περιστατικό, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του συζύγου της σε κατάσταση αλλοφροσύνης.
Σύμφωνα με το cretalive.gr ο 54χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: «Στο πρόσωπό του εκείνη τη στιγμή δεν έβλεπα τίποτα άλλο, παρά τον φονιά του γιου μου. Δεν ήμουν ο εαυτός μου. Εξάλλου, ο πραγματικός Κώστας είχε χαθεί από καιρό. Δεν όριζα τον εαυτό μου, τη σκέψη μου και τη συμπεριφορά μου. Ένα μαύρο πέπλο είχε σκεπάσει το μυαλό μου».
Από την πλευρά της, η 56χρονη φέρεται να υποστήριξε: «Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι κατάφερα να ουρλιάξω “Κώστα, μη, μη, μη!”, αλλά ήταν πλέον αργά. Οι εικόνες που αντίκρισα θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτός που σκότωσε τον συγχωρεμένο δεν ήταν ο Κώστας μου. Ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Δεν είχε καν την όψη του Κωστή μου. Ήταν ένας τρελός, ένα ακάθαρτο πνεύμα, χωρίς επαφή με το περιβάλλον».
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου ανέφερε σε τηλεοπτική της παρέμβαση ότι η αστυνομία είχε παροτρύνει την οικογένεια του θύματος να κινηθεί νομικά, κάτι που δεν έγινε.
«Ο διοικητής του τμήματος είχε δώσει στον 20χρονο το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο να επικοινωνεί μαζί του σε περίπτωση που συναντηθεί με αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν αναστατωμένος ο 20χρονος, γι’ αυτό ακριβώς και απευθυνόταν στην αστυνομία. Και να γνωρίζετε ότι αρχικά όλη η οικογένεια, αυτό μου μεταφέρει το αστυνομικό τμήμα, είναι ότι δεν ήθελε να κινηθεί νομικά προς την απέναντι οικογένεια, επειδή ακριβώς μιλάμε για δύο φίλους, οι οποίοι έτυχε να εμπλακούν σε ένα τροχαίο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός, ενός παιδιού 17 ετών. Δεν ήθελαν να προκαλέσουν ένταση, δεν ήθελαν και μάλιστα ο διοικητής τους παρότρυνε από τη στιγμή που υπήρχαν περιστατικά σε βάρος του παιδιού και έβλεπε ότι απειλείται η ζωή του και η σωματική του ακεραιότητα να προχωρήσουν σε ποινική διαδικασία, σε μηνύσεις ώστε να ακολουθούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Όταν παραβιάστηκε η δικαστική απόφαση, η ελληνική αστυνομία, πέραν της διαδικασίας του αυτοφώρου, το Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, έκανε και έγγραφο προς το τμήμα βουλευμάτων που ουσιαστικά βγαίνουν οι αποφάσεις, οι δικαστικές αποφάσεις για να γνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά παραβιάζονται από τον κατηγορούμενο», είπε αρχικά.
Και συνέχισε η κ. Δημογλίδου: «Στις 7.30 το απόγευμα καταγγέλθηκε το περιστατικό παραβίασης δικαστικής απόφασης. Στις 23:00 ο άνθρωπος αυτός βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα στα χέρια της αστυνομίας. Δέκα η ώρα το πρωί επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα για κάποιο διαδικαστικό θέμα και αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή. Είναι τον Μάρτιο του 2026.».
Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Αλεξάνδρα Σπανάκη, μίλησε επίσης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Λοιπόν, δεν έγινε παραβίαση δικαστικής απόφασης και εδώ είναι το πρόβλημα. Έγινε παραβίαση των περιοριστικών όρων, οπότε ενεργοποιείται ένα ειδικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για ανάκληση των όρων. Αυτή τη στιγμή στο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο φέρεται να προσήλθε αυτοβούλως ο δράστης του περιστατικού του τελευταίου. Δεν είναι παραβίαση δικαστικής απόφασης. Είναι παραβίαση περιοριστικών όρων. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η παραβίαση δικαστικής απόφασης, ένα ήσσονος σημασίας ποινικό αδίκημα, έχει τεράστια απόκλιση από την παραβίαση των περιοριστικών όρων», υπογράμμισε η κ. Σπανάκη.
«Αυτό το έγγραφο δεν μας καλύπτει. Ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός βλέπει το έγγραφο. Αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα από το έγγραφο αυτό; Όχι, δεν την αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα. Γιατί οι όροι αυτοί ετέθησαν όταν συνελήφθη ο δράστης για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του άτυχου Νικήτα και της αδελφής του. Τότε επεβλήθησαν οι όροι. Δεν είναι μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων μεταξύ συζύγων που το δικαστήριο αποφασίζει να μη πλησιάζει ο ένας σύζυγος τον άλλον. Έπρεπε να έχει ιδιαίτερη επισήμανση της επικινδυνότητας της συμπεριφοράς του δράστη. Η αστυνομία ενημερώνει τον εισαγγελέα υπηρεσίας σχετικά με το περιστατικό και τη βαρύτητά του [..] Αυτή τη στιγμή δεν αποδίδω ευθύνη κανενός μέχρι να καταλήξω στην αξιολόγηση των περιστατικών», συνέχισε.
«Ο 54χρονος αναζητήθηκε στην οικία του από τους αστυνομικούς. Αυτό το αδίκημα, μου έχουν μεταφέρει συνάδελφοί μου με έγγραφα επίσημα έγγραφα, είναι παραβίαση δικαστικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια εισαγγελία ενημερώθηκε εγγράφως από την Ελληνική Αστυνομία. Έλαβε γνώση ο εισαγγελέας για την κατάθεση του θύματος. Ο εισαγγελέας, όταν ενημερώνεται τηλεφωνικά από την αστυνομία, περιγράφονται τα αδικήματα όπως τα περιγράφει το θύμα. Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, η κυρία Σπανάκη θέλει να μεταφέρει την ευθύνη στην αστυνομία. Εγώ δεν δέχομαι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία έχει κάνει κάποια λάθος ενέργεια. Έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας. Ο δράστης παρέμεινε όλη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα και το πρωί αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή και αναλυτικά αναφέρθηκαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείτο», επεσήμανε η κ. Δημογλίδου.
Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Νικήτας στο θανατηφόρο τροχαίο του 2023, στο οποίο είχε χάσει τη ζωή του ο 17χρονος γιος του 54χρονου, φέρεται να ανήκε στο ίδιο το θύμα του δυστυχήματος.
«Τα παιδιά ήταν φίλοι. Το αμάξι ήταν του γιου του. Εκείνος του το είχε δώσει», ανέφερε σε ανάρτησή της γυναίκα που γνώριζε προσωπικά τον Νικήτα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της μητέρας του 21χρονου.
Σοβαρές καταγγελίες έκανε και η αδελφή του Νικήτα, η οποία υποστήριξε ότι η 56χρονη «του “πιπίλιζε” το μυαλό», καλλιεργώντας στον σύζυγό της την πεποίθηση ότι ο 21χρονος ευθυνόταν για τον θάνατο του παιδιού τους. Παράλληλα, ανέφερε πως ο Νικήτας ζούσε υπό συνεχή παρακολούθηση και φόβο, καθώς – όπως είπε – υπήρχαν άτομα που ενημέρωναν τον 54χρονο για κάθε του κίνηση.
«Ξέραμε από γνωστούς μας ότι είχε τσιλιαδόρους. Τον παρακολουθούσαν δύο – τρία άτομα. Ο Νικήτας είχε ρεπό και είχε πάει να κουρευτεί, αλλά δεν πρόλαβε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αιχμές άφησε και ο πατέρας του 21χρονου, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τη σύζυγο του 54χρονου, λέγοντας: «Αυτή τα έκανε όλα. Παρακολουθούσε τον γιο μου, έβλεπε πού είναι το αυτοκίνητό του πάντα».
Ηράκλειο: Φόβοι για βεντέτα μετά τη δολοφονία του 21χρονου
Οι Αρχές φοβούνται ότι με τη δολοφονία του 21χρονου θα ανοίξει νέος κύκλος αίματος ενώ στην Αμμουδάρα Ηράκλειου όπου έγινε το έγκλημα, οι κάτοικοι παραμένουν συγκλονισμένοι για τον χαμό ενός χαμογελαστού παιδιού που γνώριζαν καλά.
Σε βάρος του 54χρονου καθ’ ομολογίαν δράστη, είχαν σχηματιστεί τρεις δικογραφίες, η τελευταία μόλις τον περασμένο Μάρτιο, για παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν εκδοθεί σε βάρος του. Οι περιοριστικοί όροι είχαν επιβληθεί στον 54χρονος μετά από καταγγελία και μήνυση για προηγούμενη επίθεση και απειλές σε βάρος του Νικήτα, γεγονός που πλέον επανέρχεται στο επίκεντρο της έρευνας.
«Θα διερευνήσω ακριβώς τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η διαδικασία. Στην τελευταία μήνυση δηλαδή, αυτός ο άνθρωπος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αφέθηκε ελεύθερος, είχε παραβιάσει τους όρους», δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Αλεξάνδρα Σπανάκη.
«Όταν παραβιάστηκαν τα προστατευτικά μέτρα το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα έστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία λέγοντας ότι έγινε παραβίαση των μέτρων και η απόφαση της εισαγγελικής αρχής ήταν τότε “αφήστε τον ελεύθερο”», σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Τέλος ως τραγική ειρωνεία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η εκδίκαση μιας από τις τρεις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του 54χρονου, αυτή που ήταν και η πιο βίαιη και σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, έχει οριστεί για τις 15 Ιανουαρίου του 2027.
Ειδήσεις Σήμερα
- Νέα τραγωδία στην Κρήτη: 56χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε
- Πειθαρχική έρευνα για την ορκωμοσία Κωνσταντίνου στον Δήμο Αθηναίων – Αντιδράσεις για τον «ιδιότυπο όρκο»
- Ινδονησία: Νεκροί κι αγνοούμενοι από έκρηξη ηφαιστείου [βίντεο]
- Πιερρακάκης: «Παγκόσμια πρωτιά στη μείωση χρέους – Κλειδί για σταθερότητα και εθνική ισχύ»
- Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ 2026: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποιοι οι δικαιούχοι
