Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποδείχθηκε καθοριστική για τη διευθέτηση του προβλήματος, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις και αφορούσε ένα χρόνιο θέμα στη διαχείριση του κομίστρου.
Σύμφωνα με την προηγούμενη ισχύουσα διαδικασία, οι άνεργοι που δεν είχαν προβεί στην έκδοση, φόρτιση ή ενεργοποίηση της προσωποποιημένης κάρτας τους, αντιμετώπιζαν πρόστιμο 60 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό εισιτήριο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιότητές τους ως δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από το κόστος μετακίνησης. Ακόμη και όταν αποδείκνυαν άμεσα την ιδιότητά τους, οι ενστάσεις τους απορρίπτονταν από τις Επιτροπές Ενστάσεων Μεταβολής Προστίμων, δημιουργώντας σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφες παρεμβάσεις προς τον Ο.Α.Σ.Α. και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε την ανάγκη συνολικής επανεξέτασης της διαδικασίας, προκειμένου να μην αμφισβητείται το θεσμοθετημένο δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης λόγω γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων. Παράλληλα, προτάθηκε η ψηφιακή διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης, φόρτισης και ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών καρτών.
Επιπλέον, η Αρχή επισήμανε ότι ζήτημα αφορά και άλλες κατηγορίες δικαιούχων, ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία, για τα οποία επίσης πρέπει να προβλεφθεί μια αντίστοιχη διευκόλυνση. Η θετική ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη αποτυπώθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ υπ΄ αριθμ. 8508/1-4-2025), η οποία ορίζει πως «το πρόστιμο δύναται να διαγραφεί, εφόσον προσκομισθεί ενεργή προσωποποιημένη κάρτα, ακόμη και αν η έκδοσή της πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία τέλεσης της παράβασης».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη δικαιότερη και πιο λειτουργική διαχείριση των μετακινήσεων των ανέργων, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παροχές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ειδήσεις Σήμερα
- Παπαθανάσης: Αύξηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση της δημιουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ
- Μάνος Παπαγιάννης: Η πρώτη του ανάρτηση μετά τη δικαστική απόφαση με τη Σοφία Παυλίδου [βίντεο]
- Θεσσαλονίκη: Τούρκοι μαφιόζοι πυροβόλησαν πράκτορες της ΕΥΠ μόλις κατάλαβαν ότι τους ακολουθούν [Βίντεο]

