Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr αποφασίστηκε σήμερα (10/12) να πραγματοποιηθεί αρχικά στις 08:15 π.μ. προσυγκέντρωση αγροτών με αυτοκίνητα στον κόμβο του Πλατύκαμπου και από εκεί μαζί με τρακτέρ θα κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Βόλου, υπό τη συνοδεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εκεί θα προσπαθήσουν να αποκλείσουν το λιμάνι του Βόλου και οι αλιείς από τη θάλασσα, ενώ παρόμοια πρόθεση υπάρχει και από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια στη Θεσσαλονίκη για το λιμάνι της πόλης.
«Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το λιμάνι του Βόλου από στεριά και από θάλασσα, μαζί με τους συναδέλφους ψαράδες. Ελπίζουμε να μην ζήσουμε ίδιες καταστάσεις με εκείνες τις Κρήτης» σημείωσε στο EleftherosTypos.gr ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Λεωνίδας Βασίλειου. Από εκεί και πέρα όπως μας είπε όσον αφορά τις μεγάλες αποφάσεις, θα παρθούν από την Συντονιστική Επιτροπή το Σάββατο (13/12) στις 12:00 μ.μ., όπου σε συνεννόηση με όλα τα μπλόκα θα χαράξουν κοινή γραμμή για να εντείνουν τις πιέσεις ακόμα παραπάνω.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα κάνουν παράταση διαμαρτυρίας στη Λάρισα στα πολιτικά γραφεία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Καπετάνου.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας το ερχόμενο Σάββατο (13/12), προκειμένου να παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις για τη συνέχεια του αγώνα του αγροτών.
Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν οι αγρότες
Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του νομού Λάρισας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.
Εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στο σημείο, με την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης να παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα.
Καθημερινά πραγματοποιούνται συνελεύσεις και συσκέψεις, μέσα από τις οποίες αποφασίζεται ο συντονισμός και η κλιμάκωση των επόμενων κινήσεων.
Με βάση το σύνολο των αιτημάτων που έχουν τεθεί πανελλαδικά και υιοθετούνται και από το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες διεκδικούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ζητούν την άμεση καταβολή όλων των απλήρωτων ενισχύσεων και επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, με αλλαγή του κανονισμού ώστε να καλύπτονται στο 100% όλοι οι φυσικοί κίνδυνοι. Παράλληλα, απαιτούν κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, ώστε να μην πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής.
Λαμία: Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας
Σε τέσσερα κομβικά σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας. Τα σημεία αποκλεισμού των αγροτών βρίσκονται σε Μπράλο, Αταλάντη, Κάστρο Βοιωτίας και Θήβα.
Στον Μπράλο οι αγρότες έχουν προαναγγείλει ότι «έως και την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου θα κλείνουν καθημερινά όλους τους παραδρόμους από τις 4 έως 5 κάθε απόγευμα». Έτσι έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο όλων των δρόμων στο Μπράλο, για μια ώρα, στις 4 το απόγευμα όπως έχει συμβεί τις δύο τελευταίες μέρες.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί στην Αταλάντη, όπου οι αγρότες κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο στον ομώνυμο κόμβο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι οδηγοί υποχρεούνται να κινηθούν μέσω του βοηθητικού δικτύου για απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, από το 138ο έως το 148ο χλμ. της ΠΑΘΕ, καθώς η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από τον κόμβο των Λιβανατών έως τον κόμβο της Τραγάνας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Στη Βοιωτία οι κινητοποιήσεις των αγροτών ενισχύονται με νέα τρακτέρ. Χθες αγροτικά μηχανήματα έκαναν την εμφάνισή τους και στο Σχηματάρι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, όσοι κινούνται από Λαμία προς Αθήνα πρέπει να διανύσουν περίπου 50 χλμ εθνικού δικτύου, μέσω επαρχιακών και βοηθητικών δρόμων, για να περάσουν τα μπλόκα στο Κάστρο και τη Θήβα. Η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από τον κόμβο του Μαρτίνου (125ο χλμ) έως τη Ριτσώνα (75ο χλμ).
Για όσους κινούνται από Αθήνα προς Λαμία, περίπου 125 χιλιόμετρα του βασικού εθνικού άξονα πρέπει να καλυφθούν μέσω επαρχιακών οδών και της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο 75ο χλμ της ΠΑΘΕ στο ύψος της Ριτσώνας, γίνεται εκτροπή προς τη Θήβα, στη συνέχεια κατευθύνονται προς Λιβαδειά και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού προς Τιθορέα και Αμφίκλεια, μέχρι τον κόμβο του Μπράλου στο 203ο χλμ του ΠΑΘΕ λίγο πριν από τη Λαμία για να επανέλθουν και πάλι στην εθνική οδό.
Στη Βόρεια Εύβοια ενισχύονται και τα μπλόκα στην Κήρινθο, στο 59ο χιλιόμετρο του δρόμου Χαλκίδας-Αιδηψού, και στην Ιστιαία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αγροτών της κεντρικής Εύβοιας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ψαχνά, αποφασίστηκε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα.
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων
Παραμένουν και ενισχύονται καθημερινά τα ήδη υπάρχοντα μπλόκα των αγροτών της Δυτικής Θεσσαλίας, της Καρδίτσας πάνω στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και των Τρικάλων στα διόδια του Λόγγου στον Ε65.
Σωματεία και φορείς επισκέπτονται καθημερινά τους αγρότες στα παραπάνω μπλόκα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Γύρω από τα τρακτέρ και τις σκηνές των αγροτικών συλλόγων συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ενώ πραγματοποιούνται συχνές ενημερωτικού χαρακτήρα συνελεύσεις για την πορεία του αγώνα και τις επόμενες δράσεις.
Οι αγρότες δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με πολύμορφες συντονισμένες δράσεις.
Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας
Στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένει αποκλεισμένος ο αυτοκινητόδρομος Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος των διοδίων του Αγγελοκάστρου, κοντά στο Αγρίνιο, ενώ η συντονιστική επιτροπή έχει απευθύνει κάλεσμα για κινητοποίηση σήμερα στις 11:00 το πρωί, στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ναυπακτίας, της Δωρίδας, του Μεσολογγίου και της Βόνιτσας, παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει στις γέφυρες του Μόρνου και του Ευήνου, καθώς και στην Αμβρακία οδό.
Στην Αχαΐα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν στήσει μπλόκα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, στην περιοχή του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της γέφυρας του Σελινούντα, στο Αίγιο και στην μεγάλη περιμετρική οδό της Πάτρας, στον κόμβο της Εγλυκάδας.
Λόγω του προαναφερόμενου μπλόκου, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων εκτρέπεται από τους κόμβους Κ1 λιμάνι Πάτρας και Οβρυάς, στο τοπικό οδικό δίκτυο.
Στην Ηλεία, τα μπλόκα των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχουν στηθεί στον κόμβο του Πύργου και στην περιοχή των Λεχαινών.
Ηράκλειο: Στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι αγροτοκτηνοτρόφοι
Στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τις κινητοποιήσεις τους.
Διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο, εκφράζοντας την πρόθεση να συνεχίσουν επ’ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους.
Μάλιστα αργότερα μέσα στην ημέρα η Συντονιστική Επιτροπή θα αποφασίσει για το εάν οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα παραμείνουν και για πόσο στο συγκεκριμένο σημείο, ή εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε άλλη τοποθεσία.
Δεύτερη νύχτα στο αεροδρόμιο των Χανίων για τους κτηνοτρόφους
Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων που παρέμειναν για δεύτερη νύχτα στο Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» ζητώντας υπουργικές δεσμεύσεις για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και σε συννενόηση με τους συναδέλφους τους στο Ηράκλειο θα αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων.
«Η κτηνοτροφία υποφέρει, είμαστε απλήρωτοι» τόνισε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου, Γιάννης Βερυκάκης:
Την Τρίτη, οι κτηνοτρόφοι δεν προχώρησαν σε αποκλεισμό του αεροδρομίου και όλες οι πτήσεις από και προς Χανιά έγιναν κανονικά. Μάλιστα, η διοίκηση του αεροδρομίου ήταν στο πλευρό τους και τους κέρασε αρκετές φορές νερά από το κυλικείο του αεροσταθμού, δηλώνοντάς τους πώς δεν θα γίνουν ανεκτές ζημιές ή βανδαλισμοί.
Από τη μεριά τους οι κτηνοτρόφοι ήταν “άοπλοι’ αφού και οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού κατσούνες που έκαναν την εμφάνισή τους, ήταν ακουμπισμένες σε τοίχους. Πάντως τα παξιμάδια και τα κρητικά τυριά δεν έλειπαν αφού οι κτηνοτρόφοι παρέμειναν για δύο μέρες στον χώρο.
Στο πλευρό τους βρέθηκε νωρίτερα το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής που εξέφρασε την συμπαράστασή του, στους πραγματικούς κτηνοτρόφους σε όσους πραγματικά παράγουν και όχι σε αυτούς που εισέπρατταν παράνομα.
Καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια λέγοντας ότι αμαυρώνουν τον αγώνα τους ενώ εμφανίστηκε σύμφωνος με την επαναφορά της τεχνικής λύσης καθώς το 60% όπως είπε των βοσκότοπων που έβοσκαν οι μπαμπάδες και οι παππούδες τους, δεν είναι επιλέξιμα.
Μπαίνοντας στον χώρο του αεροσταθμού, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γιάννης Βερυκάκης ζήτησε συγνώμη για την παρεκτροπή τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι « έγινε μια στραβή, δεν το θέλαμε» με τον αντιπεριφερειάρχη να απαντά ότι «;έχετε δίκιο αλλά το χάνετε έτσι».
Άλλωστε ο κ. Βερυκάκης ζήτησε πολλές φορές συγνώμη για τις παρεκτροπές της Δευτέρας, δηλώνοντας πως ως πρόεδρος θα συμπαρασταθεί στους συναδέλφους του που πιθανόν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.
Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν ο πρόεδρος και εκπρόσωποι του μελισσοκομικού συλλόγου, φοιτητές και αληλλέγγυοι πολίτες.
Αγρότες: Τι απαντούν στον Άρειο Πάγο – Ο χάρτης των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα
Νέα δεδομένα στις αγροτικές κινητοποιήσεις φέρνει η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος επισημαίνει ότι η διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών σε εθνικές οδούς και αεροδρόμια, καθώς και οι απρόκλητες φθορές, διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε παραγγελία σε όλες τις εισαγγελικές αρχές της χώρας για αυστηρή παρέμβαση στις κινητοποιήσεις, με στόχο τη βεβαίωση εγκλημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και ενδεχόμενων εγκλημάτων βίας κατά της ζωής. Οι αγρότες της Θεσσαλίας προγραμματίζουν πορεία με τρακτέρ προς το λιμάνι του Βόλου, ενώ οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης εξετάζουν τον αποκλεισμό του λιμανιού και του αεροδρομίου της πόλης.
«Επικοινωνιακό τρικ» ή πραγματική απειλή;
Στον κόμβο της Νίκαιας, οι αγρότες ξεκαθάρισαν ότι το κίνημά τους δεν ποινικοποιείται και δεν εκφοβίζεται, ενώ συνεχίζουν τη συγκέντρωση για τον σημερινό αποκλεισμό στο λιμάνι του Βόλου.
Στην περιοχή του Μπράλου, οι αγρότες απομάκρυναν προσωρινά τα τρακτέρ από τους παράδρομους, επιτρέποντας την κυκλοφορία μέσω βοηθητικού δικτύου, ωστόσο το εθνικό δίκτυο παραμένει κλειστό σε πολλά σημεία.
Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν εντός του αεροδρομίου Χανίων «Δασκαλογιάννης» για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, συνεχίζοντας την κινητοποίησή τους μέχρι αύριο το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επισκέφθηκε το αεροδρόμιο, συνομίλησε με τους παραγωγούς και τόνισε την ανάγκη ηρεμίας και συντονισμού για να προωθηθούν τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στον κόμβο του Μπράλου, στο 203ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, καθώς η Τροχαία διαχειρίζεται την κίνηση σε διάφορους άξονες, περιλαμβανομένου του Ε65 και των δρόμων προς Ρίο-Αντίρριο. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Τροχαίας, θα χρειαστεί πάνω από μία ώρα για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.
Στην Κρήτη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού απέκλεισαν συμβολικά την έξοδο του αεροδρομίου «Μακεδονία» με περίπου 30 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, τόνισαν ότι ο στόχος τους δεν είναι η ταλαιπωρία των πολιτών ή πλήγμα στην οικονομία, αλλά η ανάδειξη της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Όπως ανέφερε μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «ο πρωτογενής τομέας είναι στο χείλος του γκρεμού και αυτό διατρανώνουμε με τις κινητοποιήσεις μας».
ΕΛ.ΑΣ. – Διαψεύδει τις καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών στις αγροτικές κινητοποιήσεις
Η Ελληνική Αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι δεν έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη.
Με επίσημη ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα και τόνισε: «Δεν χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, καθώς δεν διαθέτουμε τέτοιο εξοπλισμό».
Οι δηλώσεις έρχονται ως απάντηση στις καταγγελίες αγροτών που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η αστυνομία υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας περιορίστηκαν σε νόμιμες και καθορισμένες διαδικασίες για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων.
«Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στα καθήκοντα των οποίων ανάγεται η διαχείριση πλήθους, δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες. Οι μονάδες που επιχειρούσαν στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν διαθέτουν ούτε φέρουν τέτοιο εξοπλισμό», ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση η ΕΛΑΣ και συνεχίζει:
«Οι αστυνομικοί ενήργησαν αποκλειστικά στο πλαίσιο των νόμιμων καθηκόντων τους, χρησιμοποιώντας ήπια και απολύτως θεσμοθετημένα μέσα διαχείρισης πλήθους, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και την προστασία τόσο διερχόμενων πολιτών όσο και των ίδιων των διαδηλωτών». «Η διακίνηση ανυπόστατων πληροφοριών δεν συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και διαστρεβλώνει την πραγματική εικόνα των γεγονότων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
![Αγρότες: Έφτασαν τα τρακτέρ στον Βόλο για να αποκλείσουν το λιμάνι – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους εμποδίζουν [Εικόνες-Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/12/limani-volos-agrotes-150x150.jpg)
