Αθήνα Καιρός

Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε η φωτιά στον Σχίνο – Περιμένουμε δύσκολο βράδυ

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
8 λεπτά
Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε η φωτιά στον Σχίνο – Περιμένουμε δύσκολο βράδυ

Τα δεδομένα για τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και πλέον μαίνεται στη Δυτική Αττική και στις περιοχές των Μεγάρων και του Αλεποχωρίου, παρουσιάσε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς:

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα μαντάτα από τους ανέμους που θα πνέουν σήμερα δεν είναι καλά και η Πυροσβεστική μάχεται με όλες της τις δυνάμεις για να την θέσει υπό έλεγχο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως η φωτιά ξεκίνησε χθες βράδυ περίπου στις 21.45 με ακραίες καιρικές συνθήκες και ανέμους ως και 8 μποφόρ. «Τέθηκαν σε επιφυλακή δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφοροι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις», είπε.

Ο ίδιος είπε πως επιχειρούν αυτή την ώρα 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρες και εθελοντές. «Όλα τα διαθέσιμα μέσα στάλθηκαν στο σημείο», συμπλήρωσε ο υφυπουργός, απαριθμώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο.

«Ενεργοποιήθηκε το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο και συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι», είπε ακόμα.

«Το ανακριτικό κάνει τη δουλειά και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» είπε ο υφυπουργός και υπογράμμισε πως: «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες».

 Φωτιά στον Σχίνο: Εκκενώνεται και το Αλεποχώρι, προς Μέγαρα το πύρινο μέτωπο

Φωτιά στον Σχίνο: Μάχη με τις φλόγες και αγώνα δρόμου κάνουν οι πυροσβέστες στα Γεράνεια, για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5/2021) στον Σχίνο Κορινθίας και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε οικήματα, καθώς, προς το μεσημέρι, σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με ισχυρότατη δύναμη της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά, που δεν έχει ενιαίο μέτωπο, στην Κορινθία. Η πυρκαγιά ξέσπασε στον Σχίνο, όμως οι άνεμοι την «έστειλαν» προς το Αλεποχώρι. Οι αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους κατοίκους του Αλεποχωρίου να εγκαταλείψουν το χωριό . Στους κατοίκους δόθηκε η οδηγία να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και προκάλεσαν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη, με τις πύρινες φλόγες να κινούνται πλέον ανατολικά προς τα Μέγαρα και εξαιτίας της εξέλιξης αυτής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν άλλοι 6-7 οικισμοί. Ήδη μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους.

YouTube thumbnail

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο καπνός σκέπασε αρκετές περιοχές της Αθήνας, με τους πολίτες να αντικρίζουν ακόμη και στάχτες στις αυλές και τα μπαλκόνια τους.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Φωτιά στον Σχίνο: Εκκενώνονται οικισμοί στα Μέγαρα

Σήμερα το μεσημέρι, καθώς η φωτιά κινείται προς τα Μέγαρα ο δήμαρχος της περιοχής, Γρηγόρης Σταμούλης ζήτησε να εκκενωθούν όλες οι γύρω περιοχές.

«Προσοχή! Λόγω των ισχυρών ανέμων και της δυσμενούς εξελίξεως της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Γεράνεια, πρέπει άμεσα να εκκενωθούν όλες οι περιοχές από τον αέρα μέχρι τα Μέγαρα, Αέρας, Χάνι,Τούτουλη, Ζάχουλη, Πεύκενεας, Μαυρατζας κλπ», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό. Μάλιστα στους κατοίκους στάλθηκε και μήνυμα από 112.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Νέος συναγερμός από το 112 λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (20/5/2021).

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Η φωτιά βρίσκεται τώρα μεταξύ των οικισμών Μαυρατζά, Κοκκιναρέα και Τατούλη, με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν συνεχώς στην περιοχή (η ένταση τους φτάνει τα 6 μποφόρ) να μην αφήνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν όπως θέλουν τη φωτιά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που εδώ και περισσότερες από 12 ώρες παλεύουν με τις φλόγες.

Εκτός όμως από τους ανέμους, τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσκολεύει και ο πυκνός καπνός που σε πολλά σημεία δεν επιτρέπει στα αεροπλάνα να επιχειρήσουν!

Η φωτιά κατακαίει ένα καταπράσινο δάσος και εκεί ο καπνός είναι τόσο πυκνός που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν, ενώ η μεγάλη θερμική μάζα επίσης δυσχεραίνει την κατάσταση.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν όπου δεν υπάρχει πολύς καπνός.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Φωτιά στον Σχίνο: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της φωτιάς

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, korinthostv.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]