Αθήνα Καιρός

Εγκληματικό δίκτυο εφοδίαζε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες»

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
2 λεπτά
Εγκληματικό δίκτυο εφοδίαζε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες»

Εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη αποτελούμενο από πέντε άτομα μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι και ένας ψυχολόγος, εφοδίαζε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, μέχρι τώρα και μετά από πολύμηνες έρευνες έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις για κάθε μία από τις οποίες οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ. Από τους πέντε που εμπλέκονται στο δίκτυο ένας είναι αλλοδαπός και οι τέσσερις Έλληνες. Ενώ τρεις από τους πέντε συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη το τελευταίο διάστημα.

Με τη βεβαίωση – γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής. Όπως έγινε γνωστό, τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]