Η 6χρονη Ελευθερία έδωσε ζωή σε τέσσερα παιδιά: Οι γονείς δώρισαν τα όργανα της

06/07/18 • 16:58 | UPD 06/07/18 • 17:01

Newsroom eleftherostypos.gr

Ζωή σε τέσσερα παιδιά χάρισε η μικρή Ελευθερία που κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο καθώς οι γονείς της δώρισαν τα όργανα της.

Ζωή σε τέσσερα παιδιά χάρισε η μικρή Ελευθερία που κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο καθώς οι γονείς της δώρισαν τα όργανα της.

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Π.Γ.Ν. Ηρακλείου, το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018. Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά το πένθος τους, να δώσουν την συγκατάθεσή τους για τη Δωρεά Οργάνων της άτυχης κόρης τους, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Η διαδικασία για τη λήψη και την ανεύρεση των ληπτών διήρκεσε 30 ώρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω της μικρής ηλικίας της δότριας προσήλθαν ομάδες γιατρών από την Ουγγαρία για την αφαίρεση της καρδιάς, από το Τορίνο για το ήπαρ και τους νεφρούς ενώ οι κερατοειδής αφαιρέθηκαν από το Π.Ν.Γ. Ηρακλείου.

Η Ελευθερία χάρισε ζωή σε τέσσερα παιδιά:

  • Οι νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε αγοράκι 13 ετών και κοριτσάκι 4 ετών από τη Γένοβα
  • Το ήπαρ σε αγοράκι 9 ετών από το Τορίνο
  • Η καρδιά σε 3χρονο αγοράκι από την Ουγγαρία

Το ΕΚΑΒ μετέφερε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάστηκε για τη διαδικασία καθώς επίσης και τα μοσχεύματα.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κ. Μπριασσούλης και η Ιατρός που συντόνισε την όλη διαδικασία κ. Ταβλαδάκη, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε εμείς προσωπικά αλλά και όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Παίδων του Π.Γ.Ν. Ηρακλείου να ευχαριστήσουμε τους γονείς της Ελευθερίας για το ήθος, την αξιοπρέπεια και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στην πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής τους. Πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της πριγκίπισσάς τους για να δώσουν ζωή σε άλλα παιδιά και στα μάτια τους είδα την ανακούφιση όταν όλα πήγαν καλά. Πολλά ευχαριστώ για τους ανθρώπους του ΕΟΜ που παλέψαμε μαζί εκείνο το 24ωρο για τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο του συντονισμού των ληπτών σε όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως για την ευαισθησία και την υποστήριξή τους.»

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρει: «Μέσα από αυτό τον άδικο θάνατο, οι γονείς της Ελευθερίας ανέδειξαν για ακόμα μια φορά το μεγαλείο της Δωρεάς Οργάνων, δίνοντας μια νέα ζωή σε 4 άλλα παιδιά. Η πράξη τους ας αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας.»