Φοβούνται επεισόδια

Ποιοι είναι οι κομάντος-σκιά του Ερντογάν – Τριήμερο-φωτιά στην Αθήνα

05/12/17 • 14:04 | UPD 05/12/17 • 14:04

Ένα καυτό τριήμερο έχει να διαχειριστεί η ΕΛΑΣ με την επέτειο Γρηγορόπουλου, τους πλειστηριασμούς και την επίσκεψη Ερντογάν.

Ένα καυτό τριήμερο έχει να διαχειριστεί η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την επέτειο Γρηγορόπουλου, τους πλειστηριασμούς και την επίσκεψη Ερντογάν.

Όπως είναι φανερό το επόμενο τριήμερο είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αστυνομία που θα πρέπει να «τρέξει» πολλά παράλληλα σχέδια.

Για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα η ΓΑΔΑ έχει εκπονήσει ενιαίο σχέδιο ασφαλείας που προβλέπει ενεργοποίηση τουλάχιστον 2.500 αστυνομικών. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένη διαδήλωση αντιεξουσιαστών για τις 6 μ.μ. της Τετάρτης.

Για την ασφάλεια του Τούρκου Προέδρου συμμετέχουν αστυνομικοί «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., δεκάδες Τούρκοι πράκτορες και μέλη της προσωπικής φρουράς του κ. Ερντογάν που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Ποιοι είναι οι Τούρκοι κομάντος

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η φρουρά του Ερντογάν θα αποτελείται από δεκάδες καλά εκπαιδευμένους κομάντος και τουλάχιστον δέκα βαριά θωρακισμένα οχήματα.

Η φρουρά του Ερντογάν θεωρείται, αν όχι από τις καλύτερα εκπαιδευμένες στο κόσμο και σίγουρα «εμπειροπόλεμες» με βάση την εμπειρία που αποκόμισε στο αποτυχημένο πραξικόπημα, τουλάχιστον από τις πιο σκληρές καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς τις βιαιοπραγίες σε βάρος διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για βαριά οπλισμένους άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούν κατά την κίνησή τους βαριά θωρακισμένα οχήματα στα πρότυπα των αμερικανών προέδρων, σε μαζικούς σχηματισμούς προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση σε επίδοξους δράστες επιθέσεων κατά της αυτοκινητοπομπής του προέδρου.

Στόχος δηλαδή είναι σε πρώτη φάση να μην ξέρουν οι επίδοξοι δράστες επίθεσης κατά της πομπής, σε ποιο αυτοκίνητο είναι ο Ερντογάν και σε δεύτερη φάση αν εκδηλωθεί αυτή η επίθεση να μπουν άλλα οχήματα μεταξύ των δραστών και του οχήματος του προέδρου.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Σημειώνεται ότι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις σε μεγάλο μέρος της Αθήνας και κυρίως σε έναν μεγάλο κύκλο γύρω από το Σύνταγμα, για λόγους ασφαλείας, ενώ έχουν προγραμματιστεί ειδικά μέτρα για την πρόληψη επεισοδίων περιφερειακά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ενημερωθεί οι αστυνομικές Αρχές για προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, αλλά εκτιμάται ότι έως σήμερα το βράδυ θα υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα.

Πάντως, οι μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου θα είναι περιορισμένες. Θα μείνει σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα και σύμφωνα με το πρόγραμμα του οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει θα είναι μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και επίσημο δείπνο το βράδυ.

Φοβούνται επεισόδια

Όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, επειδή στην πορεία για το Πολυτεχνείο (αν εξαιρέσει κανείς όσα συνέβησαν μετά στα Εξάρχεια), δεν σημειώθηκαν επεισόδια, είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν κάποιοι να προκαλέσουν επεισόδια αύριο.

Για το λόγο αυτό είναι σε επιφυλακή όλη σχεδόν η δύναμη των ΜΑΤ, ενώ ήδη έχουν αρχίσει περιπολίες αστυνομικών της Ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, για τον εντοπισμό τυχόν «ύποπτων κινήσεων. Για τα αυριανά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν περίπου 2.500 αστυνομικοί.