Η θαλαμηγός Nord, μήκους 142 μέτρων και αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, απέπλευσε την Παρασκευή (24/04) από μια μαρίνα του Ντουμπάι περίπου στις 14:00 GMT, διέσχισε τα Στενά το Σάββατο το πρωί και έφτασε στο Μουσκάτ νωρίς το πρωί της Κυριακής (26/04), σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν στην πλατφόρμα MarineTraffic.
🚢- Nord HORMUZ https://t.co/QiGYdWjbk5 pic.twitter.com/pkoHJURShs
— Saganor (@SaganorLie) April 27, 2026
Δεν είναι σαφές το πώς η θαλαμηγός αυτή με τα πολλά κατατρώματα πήρε την άδεια για την διαδρομή αυτή. Από τον Φεβρουάριο το Ιράν έχει αρκετές φορές περιορίσει την διέλευση μέσω των Στενών, από τα οποία διέρχεται το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.
Εκπρόσωπος του μεγιστάνα της χαλυβουργίας Μορντασόφ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.
Μόνο ελάχιστα, κυρίως εμπορικά πλοία, διαπλέουν ημερησίως την κρίσιμης αυτής σημασίας πλωτή οδό στην είσοδο του Κόλπου καθώς η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται σε μια εύθραυστη εκεχειρία. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα του μέσου όρου των 125 έως 140 ημερησίων διελεύσεων πριν αρχίσει ο πόλεμος του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Ως αντίμετρα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών.
A superyacht belonging to Russian billionaire Alexey Mordashov passed through the Strait of Hormuz despite ongoing restrictions on maritime traffic in the region.
According to vessel tracking data from MarineTraffic, the 142-meter Nord superyacht departed Dubai on April 24 and… pic.twitter.com/yproQUowdt
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 27, 2026
Η Ρωσία και τον Ιράν είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι και έχουν γίνει ακόμη πιο στενοί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και μέσω μιας συνθήκης του 2025 που ενισχύει την συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών και στον τομέα της ασφάλειας.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί έφθασε στην Ρωσία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα (27/04) μετά από συζητήσεις που προηγήθηκαν με μεσολαβητές στο Πακιστάν και το Ομάν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ο Μορντασόφ, που είναι γνωστός ως στενός συνεργάτης του Πούτιν, επίσημα δεν αναφέρεται στον κατάλογο ως ιδιοκτήτης της θαλαμηγού Nord. Ωστόσο τα στοιχεία για την κίνηση των πλοίων και τα ρωσικά εταιρικά στοιχεία από το 2025 δείχνουν ότι το πλοίο καταχωρήθηκε σε ρωσική εταιρεία που ανήκε στη σύζυγό του το 2022. Αυτή η εταιρεία είναι καταχωρημένη στη ρωσική πόλη Τσερεπόβετς, όπου είναι επίσης καταχωρημένη η χαλυβουργία Severstal του Μορντασόφ.
Ο Μορντασόφ είναι μεταξύ των Ρώσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για τις σχέσεις τους με τον Πούτιν.
Η υπερπολυτελής θαλαμηγός Nord μια από τις μεγαλύτερες θαλαμηγούς στον κόσμο, διαθέτει σύμφωνα με τον ιστότοπο Superyacht Times, 20 καμπίνες, πισίνα, ελικοδρόμιο και υποβρύχιο.
Ειδήσεις Σήμερα
- Παγκράτι: «Με έβριζε με χυδαίους χαρακτηρισμούς και μου σάπισε το πόδι» – Συγκλονίζει η 23χρονη που της επιτέθηκε 59χρονος για το παρκάρισμα
- Αραγτσί: Το Ιράν εξετάζει το αίτημα του Τραμπ για διαπραγματεύσεις
- Ελευθερία Γιακουμάκη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον δολοφόνο της 43χρονης – Ο ρόλος της φίλης της

