Η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή κρέμεται πια σε μια κλωστή καθώς προηγήθηκε η αποχώρηση του Αραγτσί από το Πακιστάν.
«Δεν θα δεχτούμε ακραίες απαιτήσεις»
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Al Jazeera, η ιρανική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, αναχώρησε νωρίτερα από το Ισλαμαμπάντ μετά από μια ημέρα έντονων επαφών υψηλού επιπέδου με Πακιστανούς αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Τεχεράνη παρέδωσε στους Πακιστανούς ηγέτες τον επίσημο κατάλογο των αιτημάτων της, τα οποία, όπως αναφέρεται, σχετίζονται με την προσπάθεια τερματισμού της τρέχουσας σύγκρουσης.
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές από το Ιράν ξεκαθάρισαν ότι η χώρα «δεν θα δεχτεί ακραίες απαιτήσεις», απαντώντας σε πιέσεις και προτάσεις που αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν «υποβάλλει μια πρόταση», χωρίς όμως να είναι σαφές το περιεχόμενό της, ενώ τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον περιορισμό του ιρανικού εμπλουτισμού ουρανίου και ζητήματα που αφορούν τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ.
Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ με στρατιωτική δράση αν δεν αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός
Νωρίτερα σήμερα, το μεικτό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες με στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση συνέχισης του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών, καταγγέλλοντας πράξεις «πειρατείας».
«Αν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίσουν τον αποκλεισμό και επιμείνουν στις πράξεις ληστείας και πειρατείας στην περιοχή, θα πρέπει να ξέρουν ότι εκτίθενται σε μία απάντηση των ισχυρών ιρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε το αρχηγείο των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.
«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι και παρακολουθούμε τις ενέργειες και τις κινήσεις των εχθρών μας».
Ταυτόχρονα στο Ισλαμαμπάντ, πακιστανική πηγή δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί επέδωσε σε πακιστανούς αξιωματούχους τις διαπραγματευτικές θέσεις της Τεχεράνης και διατύπωσε τις ιρανικές επιφυλάξεις επί των αμερικανικών απαιτήσεων κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Πακιστάν.
Εκεχειρία σε ισχύ, περιορισμένος διάπλους των Στενών του Ορμούζ

Ο Τραμπ παρέτεινε μονομερώς την εκεχειρία δύο εβδομάδων την Τρίτη (21/04), προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να ξανασυναντηθούν οι διαπραγματευτές.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να εκτινάσσονται κατά 16%, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την τύχη των ειρηνευτικών συνομιλιών και καθώς η βία ξέσπασε στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ναυτιλίας της Παρασκευής (24/04), πέντε πλοία διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ τις προηγούμενες 24 ώρες, σε σύγκριση με περίπου 130 την ημέρα πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των πλοίων περιλαμβανόταν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά κανένα από τα τεράστια υπερδεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου που συνήθως τροφοδοτούν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Την Πέμπτη (23/04), το Ισραήλ και ο Λίβανος παρέτειναν την εκεχειρία τους για τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο συνάντησης στο Λευκό Οίκο με τη μεσολάβηση του Τραμπ, αλλά δεν υπήρχαν πολλά σημάδια ότι οι μάχες στο νότιο Λίβανο θα τερματιστούν.
Το Ισραήλ εισέβαλε στον βόρειο γείτονά του τον περασμένο μήνα για να εξοντώσει τους συμμάχους της Χεζμπολάχ, αφού η μαχητική ομάδα πυροβόλησε πέρα από τα σύνορα. Η Τεχεράνη δηλώνει ότι η κατάπαυση του πυρός αποτελεί προϋπόθεση για τις συνομιλίες.
Οι λιβανικές αρχές ανέφεραν ότι έξι άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση και ότι η Χεζμπολάχ κατέρριψε ένα ισραηλινό drone. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε έξι ένοπλους μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μακρόν: Το μήνυμα στα ελληνικά μετά τις συναντήσεις με Μητσοτάκη: «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία!»
- Τουρκία: Ο Ερντογάν απέπεμψε τον υφυπουργό Παιδείας μετά τις δύο ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία
- Πώς σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Στο επίκεντρο οι αναφορές τους για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

