Αθήνα Καιρός

Σεισμός στην Τουρκία: Θα στήσουν κάλπες πάνω στα ερείπια

4 λεπτά
Σεισμός στην Τουρκία: Θα στήσουν κάλπες πάνω στα ερείπια

Σεισμός στην Τουρκία: Σβήνουν σιγά σιγά και οι τελευταίες ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, το εκλογικό επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει το φλέγον ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών, που απασχολεί έντονα τον Τούρκο πρόεδρο.

Δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ταρακούνησε πολυεπίπεδα την Τουρκία κι έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή στη Βόρεια Συρία, οι διασώστες που έχουν απομείνει σε λίγες τουρκικές περιοχές ξέρουν ότι μόνο ένα θαύμα θα τους οδηγήσει σε επιζώντες. Παρ’ όλα αυτά, άλλοι τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί στην Αντιόχεια, το Σάββατο – ένα παιδί με τους γονείς του. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν, αλλά το παιδί εξέπνευσε αργότερα λόγω αφυδάτωσης. Ο επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών (AFAD), Γιούνους Σεζέρ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης ολοκληρώθηκαν σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές και οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για λίγο ακόμη ακόμα στο Καχραμανμαράς και στο Χατάι.

Περισσότεροι από 46.000 είναι οι νεκροί, όπως αναφέρουν οι τουρκικές και συριακές Αρχές, χωρίς να υπολογίζονται οι αγνοούμενοι και όσες σοροί δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Στην Τουρκία αναφέρθηκε ότι καταστράφηκαν 345.000 διαμερίσματα, ενώ στη Συρία, η όποια καταγραφή καταστροφών είναι αδύνατη, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης – εκεί, οι έρευνες για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση επιζώντων έχουν σταματήσει από μέρες. Ο επικεφαλής της τουρκικής AFAD ανέφερε πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι φιλοξενούνται σε σκηνές και κοντέινερ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Εν μέσω των ερειπίων και του εθνικού πένθους στην Τουρκία, φουντώνει η συζήτηση για τις εκλογές. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει τις συναντήσεις με το επιτελείο του για να εξεταστεί το ζήτημα. Την Τετάρτη, ανέφερε η εφημερίδα, έγινε η πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τους συνεργάτες του κομματικού επιτελείου του μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Το ρεπορτάζ επιμένει πως ο Ερντογάν θέλει να γίνουν οι εκλογές την προκαθορισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 14 Μαΐου, όμως συνεργάτες του δηλώνουν πως πρέπει να αναβληθούν για τουλάχιστον ένα μήνα. Η χώρα δεν θα είναι έτοιμη για εκλογές τον Μάιο, τονίζουν οι οπαδοί της αναβολής, καθώς ακόμη δεν θα έχουν απομακρυνθεί ούτε τα συντρίμμια από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν τονίσει παλιοί συνεργάτες του Ερντογάν ότι οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν για αρκετούς μήνες, προκειμένου να μη γίνουν «πάνω στα συντρίμμια» και να επανέλθει η χώρα σε μια κανονικότητα. Η δήλωση, μάλιστα, του πρώην προέδρου της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντς, είχε θεωρηθεί ως μια «δοκιμή» του κόσμου σε ένα σενάριο αναβολής εκλογών για αρκετούς μήνες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τις επόμενες ημέρες συνάντηση και με τον σύμμαχό του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και τους αναπληρωτές προέδρους της ομάδας του κόμματος, ώστε να συζητηθεί το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών.

Ειδήσεις σήμερα

Market Pass: Ανατροπή στο παραπέντε – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, τι ανακοίνωσε ο Οικονόμου

Μύκονος: Συναγερμός στο νησί – Άγριο έγκλημα μέσα σε μπαρ για τα μάτια μιας γυναίκας– Τι εξετάζουν οι Αρχές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν στο Κίεβο για την επέτειο της εισβολής – Τι υποσχέθηκε στον Ζελένσκι

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]