Χαρακτηριστικό της κινητικότητας είναι η ανάπτυξη πολωνικών και συμμαχικών αεροσκαφών στο πλαίσιο «προληπτικής» επιχείρησης εντός του πολωνικού εναέριου χώρου.
Παράλληλα, κλιμακώνεται και η εσωτερική κινητοποίηση στη χώρα: χιλιάδες Πολωνοί, με φόντο τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Ρωσία, σπεύδουν να εγγραφούν σε εθελοντικά προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Γκρέγκορζ Βαβρζίνκιεβιτς, επικεφαλής του Κεντρικού Κέντρου Στρατολογήσεων, περισσότεροι από 20.000 Πολωνοί έχουν εγγραφεί για εθελοντική στρατιωτική εκπαίδευση κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2025 – αριθμός που πλησιάζει τα περσινά επίπεδα ρεκόρ.
Η επιχειρησιακή διοίκηση του πολωνικού στρατού δημοσίευσε στο X το απόγευμα του Σαββάτου (13/9) ότι τα επίγεια συστήματα αεράμυνας και αναγνώρισης ήταν σε υψηλή επιφυλακή.
Τόνισε ότι «αυτές οι ενέργειες είναι προληπτικής φύσης» και αποσκοπούσαν στην ασφάλεια του εναέριου χώρου της Πολωνίας και στην προστασία των πολιτών της χώρας. Ανέφερε απειλή επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές της Ουκρανίας που συνορεύουν με την Πολωνία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι ξεκίνησαν «προληπτικές αεροπορικές επιχειρήσεις» στον πολωνικό εναέριο χώρο λόγω της απειλής που θέτουν τα ρωσικά μη drones που επιχειρούν πάνω από κοντινές περιοχές της Ουκρανίας.
Συναγερμός σήμανε και στη Ρουμανία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς ένα ρωσικό drone παραβίασε τον εναέριο χώρο της το Σάββατο (13/9). Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης σε ουκρανικές υποδομές.
Σε απάντηση, η Ρουμανία απογείωσε δύο μαχητικά F-16 αργά το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατάσταση. Όπως αναφέρεται, το αεροσκάφος «εντόπισε ένα drone στον εθνικό εναέριο χώρο» και το παρακολούθησε μέχρι που «εξαφανίστηκε από το ραντάρ».
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για επέκταση του πολέμου
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για επέκταση του πολέμου μετά τον συναγερμό που σήμανε σε Πολωνία και Ρουμανία για εισβολή ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο τους.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ήξεραν ακριβώς πού πετούσαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους, δεν επρόκειτο για αυθαιρεσία κάποιου χαμηλόβαθμου διοικητή, ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram. «Πρόκειται για προφανή επέκταση του πολέμου από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Η κίνηση αυτή απαιτεί προληπτική δράση από τη Δύση. Η Ρωσία πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.
Προέτρεψε για ακόμη μια φορά τους συμμάχους για επιβολή κυρώσεων και δασμών σε βάρος εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, απηχώντας τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Τόνισε επίσης την ανάγκη για δημιουργία κοινού συστήματος ασφαλείας.
«Μην περιμένετε δεκάδες Shahed (drones) και βαλλιστικούς πυραύλους προτού πάρετε τελικά αποφάσεις», είπε απευθυνόμενος στους ευρωπαίους συμμάχους.
Ο ουκρανός πρόεδρος είχε αναφερθεί εξάλλου στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Είπε ότι ήταν αναγκαίο να συρρικνωθεί το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, επαίνεσε την πρόταση Τραμπ για συντονισμένη δράση κατά της Ρωσίας. «Ζητώ από όλους τους εταίρους να σταματήσουν να αναζητούν δικαιολογίες» για να μην επιβάλουν κυρώσεις, είπε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος σε Ευρώπη, ΗΠΑ, G7 και G20.

