Αθήνα Καιρός

Reuters: Πώς η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ αγοράζει τα δεδομένα πολιτών

4 λεπτά
Reuters: Πώς η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ αγοράζει τα δεδομένα πολιτών

Μια δεκαετία μετά τις αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών από την κυβέρνησή τους, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.

Η διαβόητη NSA, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, αγοράζει δεδομένα για τη διαδικτυακή συμπεριφορά των αμερικανών χρηστών χωρίς ένταλμα, παραδέχεται η ίδια η υπηρεσία. Οι πληροφορίες αντλούνται από πρακτορεία δεδομένων που συνήθως εξυπηρετούν διαφημιστικές εταιρείες.

Απαντώντας σε γραπτό αίτημα του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρον Ουάιντεν, ο διευθυντής της NSA Πολ Νακασόνε παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία αγοράζει δεδομένα «στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται πληροφορίες που συνδέονται με ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται εκτός –και σε ορισμένες περιπτώσεις, εντός- των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου αλλά δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από τον γερουσιαστή, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πρακτική της NSA είναι παράνομη.

Τα επίμαχα δεδομένα, δήλωσε ο Ουάιντεν, αποκαλύπτουν ποιες διαδικτυακές διευθύνσεις και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί κατά παράβαση των κανονισμών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FTC).

Για παράδειγμα, «οι καταγραφές αυτές επιτρέπουν την ταυτοποίηση Αμερικανών που απευθύνονται σε γραμμές βοήθειας για την αυτοκτονία ή τις σεξουαλικές επιθέσεις ή την ενδοοικογενειακή βία» δήλωσε ο γερουσιαστής σύμφωνα με το Reuters.

H NSA απάντησε με το επιχείρημα ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι σημαντικά για την εθνική ασφάλεια και αξιοποιούνται με φειδώ.

«Σε όλα τα στάδια η NSA λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη συλλογή πληροφοριών για πρόσωπα στις ΗΠΑ» διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Ο γερουσιαστής Ουάιντεν, γνωστός για τη δράση του σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, είχε μπλοκάρει τον διορισμό του επόμενου διευθυντή της NSA Τίμοθι Χο μέχρι να λάβει απαντήσεις από την υπηρεσία για τη συλλογή δεδομένων.

Η επιστολή της NSA επιβεβαιώνει τις υποψίες του. Ο γερουσιαστής έχει ήδη στείλει επιστολή στην διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Άβριλ Χέινς, με την οποία ζητά να πραγματοποιηθεί απογραφή στα προσωπικά δεδομένα αμερικανών πολιτών που έχει στην κατοχή της η NSA προκειμένου να διαγραφούν όσα αποκτήθηκαν παράνομα.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]