Όπως είπε, επρόκειτο για μια εξαιρετική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν «τα ζητήματα των S-400, των F-35, των F-16, η συμφωνία για την Boeing, το Μνημόνιο για τα πυρηνικά και η υπόθεση της Halkbank», ενώ υπήρξε πρόοδος.
«Πιστεύω ότι πολλοί θα εκπλαγούν σχετικά με το πόσο συνεργάσιμες ήταν οι πλευρές μεταξύ τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το πόσο γρήγορα θα δούμε αποτελέσματα για όλα αυτά τα θέματα, απάντησε: «Εδώ είναι Ουάσινγκτον, και η λέξη γρήγορα δεν υπάρχει. Παρόλο που πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, οι νόμοι που έχουν θεσπιστεί από το Κογκρέσο – τόσο ο CAATSA όσο και η τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό NDAA – απαιτούν τη συνεργασία τόσο του Κογκρέσου, όσο και του Προέδρου. Οι πλευρές βρίσκονται σε τροχιά για να το πετύχουν, και εμείς πιέζουμε για να ολοκληρωθεί αυτό».
Ερωτηθείς για το αν θα δοθούν τα F-35 από τις ΗΠΑ, ανέφερε: «Είναι μια διαδικασία και ο Λευκός Οίκος θα σας πει περισσότερα».
Σε ερώτηση του ΕΡΤnews για το τι αποφασίστηκε σχετικά με τα F16, τα οποία οι Τούρκοι δεν θέλουν πια να αποκτήσουν, υποστήριξε πως «ισχύει το ίδιο, οι Τούρκοι είναι καλοί στο παζάρι, τα πάντα έχουν να κάνουν με τα χρήματα».
Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωσε: «Έρχεται μια πολύ καλή πρέσβης στην Αθήνα, έως τώρα δεν είχαμε με ποιον να τα συζητήσουμε, έχουμε κοινή κατανόηση να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά».
«Δηλαδή ζητάτε από την Τουρκία να τα σταματήσει όλα αυτά;» ξαναρωτήθηκε ο κ. Μπαράκ. «Ζητάμε από όλους να τα σταματήσουν όλα αυτά», κατέληξε.
.@USAMBTurkiye briefed us after the meeting at the White House: S400s, F35, F16, Boeing deal, Halkbank-all of those issues were discussed, with paths forward that I think everybody is going to be very surprised by how cooperative they were with each other. It was a great meeting.… pic.twitter.com/ZjahV0sglQ
— Lena Argiri (@lenaargiri) September 25, 2025
Ειδήσεις Σήμερα
- Γεραπετρίτης για τον στολίσκο που πλέει στη Γάζα: Η Ελλάδα θα εγγυηθεί τον ασφαλή πλου στα χωρικά της ύδατα
- Μαλλιωτάκη: Για αυτό είναι πολύ κακή ιδέα να πουλήσουμε F35 στον Ερντογάν
- Τραμπ – Ερντογάν: Η νέα εποχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις – Η κονκάρδα, το επικό καρφί και η αφωνία για να μην χαλάσει η ατμόσφαιρα
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Lockheed Martin – «Επιβεβαιώθηκε η ομαλή πρόοδος» στα προγράμματα F16 και F35

