Στην 20ή ημέρα της σύγκρουσης:
Στο Ιράν
Δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Mojtaba Khamenei, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τη δολοφονία τριών υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας μέσα σε δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα σκοτωθέντος υπουργού Πληροφοριών Esmail Khatib και των προηγούμενων δολοφονιών του επικεφαλής ασφαλείας Ali Larijani και του αρχηγού της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, Gholamreza Soleimani.
Day 20 of Iran war: Iran ‘threatens’ to amp up targets against energy infrastructure in Gulf nations until Israel stops attacking their energy infrastructure pic.twitter.com/vWC1xG3gQo
— NDTV (@ndtv) March 19, 2026
Επιθέσεις σε ενέργεια και εδάφη: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου του κόσμου, South Pars. Ακολούθησαν επιθέσεις σε στόχους στο βόρειο Ιράν, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.
Προειδοποιήσεις: Οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) προειδοποίησαν ότι θα πλήξουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γειτονικών κρατών του Κόλπου, και λίγες ώρες αργότερα προχώρησαν σε πλήγματα.
Στον Κόλπο
Αντίποινα εναντίον γειτόνων: Οι ιρανικοί πύραυλοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο LNG εργοστάσιο Ras Laffan στο Κατάρ, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, με κίνδυνο παγκόσμιων ελλείψεων και αύξησης τιμών αερίου. Επιθέσεις δέχτηκαν επίσης η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Αποπομπή Ιρανών διπλωματών από το Κατάρ: Στρατιωτικοί και υπάλληλοι της πρεσβείας χαρακτηρίστηκαν persona non grata και έλαβαν εντολή να φύγουν εντός 24 ωρών λόγω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων.
Σαουδική Αραβία: Ο υπουργός Εξωτερικών Faisal bin Farhan Al Saud προειδοποίησε ότι η υπομονή του Ριάντ και άλλων πρωτευουσών του Κόλπου δεν είναι απεριόριστη και ότι υπάρχουν «μη πολιτικές» επιλογές αν συνεχιστούν οι επιθέσεις.
Αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας στο Κουβέιτ: Οι αρχές συνέλαβαν 10 πολίτες που σχετίζονταν με κυψελωτή ομάδα της Hezbollah.
Μπαχρέιν: Το σύστημα αεράμυνας απέτρεψε και κατέστρεψε 132 πυραύλους και 234 drones από την έναρξη του πολέμου.
Στις ΗΠΑ
Σκάνδαλο πληροφοριών: Η Tulsi Gabbard κατηγορείται ότι αλλοίωσε τη μαρτυρία της στη Γερουσία για το Ιράν, παραλείποντας στοιχεία που αμφισβητούσαν τις δηλώσεις του Τραμπ για άμεση απειλή από την Τεχεράνη.
Αναστολή νόμου για ναυτιλία: Ο Τραμπ υπέγραψε προσωρινή εξαίρεση 60 ημερών στον Jones Act για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, επιτρέποντας ξένα πλοία να μεταφέρουν φορτία μεταξύ αμερικανικών λιμανιών.
BREAKING Trump threatens to destroy Iran’s key South Pars gas field if there are further attacks against Qatar’s main gas plant.
Trump says on Truth Social that Israel had struck the South Pars field but says the US “knew nothing” of the attack, which spurred Iran to launch an… pic.twitter.com/axA7ioVqLw
— AFP News Agency (@AFP) March 19, 2026
Στο Ισραήλ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν: Επέκταση της στρατιωτικής εκστρατείας με πλήγματα στο βόρειο Ιράν.
Συγκρούσεις με Χεζμπολάχ και Λίβανο: Συνεχίζεται η μάχη στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με αναφορές για λεηλασίες σπιτιών από Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ζημιές σε αεροδρόμιο: Θραύσματα από αναχαιτισμένους πυραύλους έπληξαν το αεροδρόμιο Ben Gurion.
Στόχος κατάρρευσης καθεστώτος: Ο Daniel Levy, πρώην διαπραγματευτής, αναφέρει ότι η στρατηγική του Ισραήλ είναι να προκαλέσει «κατάρρευση καθεστώτος» στο Ιράν.
Στο Λίβανο
Συνεχιζόμενες συγκρούσεις: Η Χεζμπολάχ αναφέρει επιθέσεις κατά Ισραηλινών στρατιωτών στη νότια Taybeh και στο βόρειο Kiryat Shmona.
Μαζική μετακίνηση: Περισσότεροι από 1 εκατ. Λιβανέζοι εκτοπίστηκαν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.
Στο Ιράκ
Επίθεση στη Salah al-Din: Τρεις στρατιωτικοί των Popular Mobilisation Forces (PMF) τραυματίστηκαν, ένας σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από επίθεση στην έδρα της 6ης Ταξιαρχίας στο Beiji.
Αγορά πετρελαίου
Νότια Κορέα: Εξασφάλισε 18 εκατ. επιπλέον βαρέλια πετρελαίου από τα ΗΑΕ μέσω εναλλακτικών οδών, παρακάμπτοντας το Στενό του Χορμούζ.
Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ: Αυξάνει τις προβλέψεις για πληθωρισμό λόγω αβεβαιότητας από τον πόλεμο, προβλέποντας ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό.
Ειδήσεις Σήμερα
- Χειροπέδες σε 23χρονο για επικίνδυνη οδήγηση: Αναρτούσε βίντεο στα social media με σούζες και ιλιγγιώδη ταχύτητα
- Χαμός στη Βουλή: «Χίτλερ» και βίντεο TikTok με «κρακεράκια» άναψαν φωτιές – Σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου – Γεωργιάδη
- Φθιώτιδα: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο που πήγαινε να παραλάβει μαθητές
- Αγγίζουν τους 300.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
- Πέθανε ένας από τους σοφέρ του Ανδρέα Παπανδρέου

