Ο πρώην Δούκας του Γιορκ έχει αποσυρθεί από τη δημόσια βασιλική ζωή, λόγω της συνεχιζόμενης οργής γύρω από τη σύνδεσή του με τον Τζέφρι Έπσταϊν.
Χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον βασιλικούς τίτλους και τιμές, έπειτα από συζητήσεις με τον βασιλιά Κάρολο και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Αυτό περιλαμβάνει τον τίτλο του Δούκα του Γιορκ, τον οποίο κατείχε από το 1986, όταν παντρεύτηκε τη Σάρα Φέργκιουσον, καθώς και τη συμμετοχή του στο Τάγμα της Περικνημίδας (Order of the Garter) — την ανώτατη τιμητική διάκριση του βρετανικού ιπποτισμού.
Πηγές του Παλατιού ανέφεραν ότι δεν θα προσκληθεί ξανά στα Χριστούγεννα στο Sandringham, ούτε σε μεγάλα βασιλικά γεγονότα.
Ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να έδωσε μια μονολεκτική απάντηση μετά την ανακοίνωση ότι ο πρίγκιπας Άντριου θα παραιτηθεί από τους βασιλικούς του τίτλους .
Ο βασιλιάς φέρεται να ήταν «χαρούμενος» που ο Άντριου είχε πάρει την απόφαση μετά τις αποκαλύψεις.
«Θα παίξουμε κι άλλο», φέρεται να είπε ο Άντριου σε ένα email που αναφερόταν στη Βιρτζίνια Τζιούφρε , η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής εμπορίας από τον Έπσταϊν.
Ο Άντριου θα παραμείνει πρίγκιπας —τίτλος που είναι εκ γενετής και δεν μπορεί να αφαιρεθεί— όπως και οι κόρες του θα παραμείνουν πριγκίπισσες. Ωστόσο, θα του επιτραπεί να συνεχίσει να ζει στο Royal Lodge στο Ουίνδσορ, χάρη σε μια «σιδερένια» συμφωνία μίσθωσης που ισχύει έως το 2078.
Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο Πρίγκιπας Άντριου είχε επικοινωνήσει με τον Τζέφρι Έπσταϊν το 2011, παρά τους ισχυρισμούς του ότι είχε διακόψει κάθε σχέση το 2010.
Σε email του προς τον Έπσταϊν έγραφε: «Μην ανησυχείς για μένα! Φαίνεται πως είμαστε μαζί σε αυτό και θα πρέπει να το ξεπεράσουμε. Κράτα επαφή και θα παίξουμε ξανά σύντομα!».
Η οικογένεια της Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία κατηγόρησε τον Άντριου ότι την κακοποίησε σε τρεις περιπτώσεις, δήλωσε ότι η αφαίρεση των τίτλων του είναι μια «νίκη».
Είπαν: «Αυτή η αποφασιστική ενέργεια είναι ένα ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη για το δίκτυο παιδικής εμπορίας του Έπσταϊν και της Μάξγουελ. Θεωρούμε επίσης σωστό ο βασιλιάς Κάρολος να αφαιρέσει και τον τίτλο του πρίγκιπα».
Η πλήρης δήλωση του πρίγκιπα
Ο πρίγκιπας Άντριου εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή η οποία ανέφερε: «Σε συζήτηση με τον Βασιλιά και την άμεση και ευρύτερη οικογένειά μου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον μου αποσπούν την προσοχή από το έργο της Αυτού Μεγαλειότητας και της Βασιλικής Οικογένειας. Αποφάσισα, όπως πάντα, να βάλω το καθήκον μου προς την οικογένειά μου και τη χώρα μου πάνω απ’ όλα. Επιμένω στην απόφασή μου πριν από πέντε χρόνια να αποστασιοποιηθώ από τη δημόσια ζωή».
«Με τη συμφωνία της Αυτού Μεγαλειότητας, πιστεύουμε ότι πρέπει τώρα να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα. Συνεπώς, δεν θα χρησιμοποιώ πλέον τον τίτλο μου ούτε τις τιμές που μου έχουν απονεμηθεί. Όπως έχω πει προηγουμένως, αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον μου.»
Ειδήσεις Σήμερα
- Άδωνις Γεωργιάδης: Και μαλλιά έβαλα, και μπότοξ έκανα και κρέμες βάζω – Η ατάκα του υπουργού [βίντεο]
- Θρήνος στον Βόλο: 61χρονη πνίγηκε ενώ έτρωγε μπανάνα
- Ευρωλίγκα: MVP της 5ης αγωνιστικής ο Σάσα Βεζένκοφ
- Μητσοτάκης: Στο γυμναστήριο της Πεντέλης που έγινε στάχτη από τη φωτιά του 2024 – «Να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων»
- Συναγερμός στα Εξάρχεια – Ύποπτο αντικείμενο επί της Χαριλάου Τρικούπη
