Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδημοσίευσε βίντεο από τα επεισόδια στο Μιλάνο, το οποίο είχε προβληθεί από διεθνή δίκτυα όπως το Fox News, και συνέδεσε τις εικόνες των συγκρούσεων με περιστατικά σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Στην ίδια ανάρτηση έγραψε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν αυτοί: οι εχθροί της Ιταλίας και των Ιταλών, που διαδηλώνουν “κατά των Ολυμπιακών Αγώνων”, στέλνοντας αυτές τις εικόνες στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου. Αφού άλλοι έκοψαν τα καλώδια του σιδηροδρόμου για να εμποδίσουν την αναχώρηση των τρένων». Η Μελόνι εξέφρασε αλληλεγγύη προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Μιλάνου και κατηγόρησε τις ομάδες που εμπλέκονται ότι ακυρώνουν τη δουλειά των αρχών.
Το απόγευμα του Σαββάτου, χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Μιλάνο, με συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε σε επεισόδια στην περιοχή Κορβέτο. Μικρή ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα προσπάθησε να κινηθεί προς την περιφερειακή οδό και, σύμφωνα με αναφορές, πέταξε κροτίδες κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση υδροφορών και σύντομη έφοδο, διαλύοντας περίπου πενήντα άτομα, ενώ πέντε άτομα προσήχθησαν. Οι αρχές προχώρησαν σε προανακριτικές ενέργειες και εξετάζουν βίντεο και υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων. Το υλικό από τις συγκρούσεις κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και στα διεθνή μέσα, γεγονός που ενίσχυσε την πολιτική αντιπαράθεση και τις επίσημες δηλώσεις περί ανάγκης διασφάλισης της δημόσιας τάξης.
Παράλληλα, στην περιφέρεια καταγράφηκαν σοβαρές βλάβες στο σιδηροδρομικό δίκτυο που αποδίδονται σε εμπρησμό σε ηλεκτρικό θάλαμο κοντά στο Πέζαρο και σε δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στον κόμβο της γραμμής Μπολόνια–Πάντοβα. Τα δρομολόγια υψηλής ταχύτητας αναγκάστηκαν να κινηθούν μέσω της παλαιάς γραμμής, με καθυστερήσεις που έφτασαν έως και 120 λεπτά, επηρεάζοντας συνδέσεις μεγάλων αστικών κέντρων και προκαλώντας προβλήματα σε δρομολόγια και μετακινήσεις επιβατών. Οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές διερευνούν το περιστατικό, έχουν θέσει στο στόχαστρο αναρχικές οργανώσεις και ερευνούν τεχνικά στοιχεία των ζημιών, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης. Οι τοπικές και κεντρικές αρχές έχουν κινητοποιήσει συνεργεία για την αποκατάσταση των γραμμών και εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης στις κρίσιμες υποδομές.
Ανακριτικά συνεργεία της αστυνομίας και τεχνικά κλιμάκια των σιδηροδρομικών εταιρειών εργάζονται επιτόπου για να αποκαταστήσουν τις βλάβες και να συλλέξουν τεκμήρια. Επιχειρησιακές οδηγίες έχουν δοθεί για αυξημένους ελέγχους σε σταθμούς και κόμβους, ενώ οι μετακινήσεις των επιβατών προγραμματίζονται προσωρινά με αναπροσαρμογές στα δρομολόγια. Η περίπτωση των σαμποτάζ έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής έντασης γύρω από τις διαμαρτυρίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω ελέγχου από την εισαγγελία. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση, οι αρχές περιορίζουν τις ανακοινώσεις προκειμένου να μην θιγεί η έρευνα και να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των συλλεγόμενων στοιχείων.