Αθήνα Καιρός

«Ληστεία – μαμούθ» στο Παρίσι: Έκλεψαν 600.000 ευρώ σε χρυσό από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

4 λεπτά
«Ληστεία – μαμούθ» στο Παρίσι: Έκλεψαν 600.000 ευρώ σε χρυσό από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού έγινε στόχος ληστών, οι οποίοι έκλεψαν δείγματα φυσικού χρυσού, με εκτιμώμενη αξία περίπου 600.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το μουσείο.

Η διάρρηξη διαπιστώθηκε το πρωί της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου, όταν οι δράστες φέρεται να χρησιμοποίησαν κόφτες μετάλλου και φλόγιστρα για να εισβάλουν στο συγκρότημα, που βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα.

Σύμφωνα με το μουσείο, η κλοπή αφορά αρκετά δείγματα φυσικού χρυσού από τις εθνικές συλλογές, τα οποία, παρά την οικονομική τους αξία, έχουν ανεκτίμητη πολιτιστική σημασία. Ο φυσικός χρυσός είναι κράμα μετάλλων με χρυσό και ασήμι στη φυσική μορφή τους.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα Parisien ότι τα συστήματα συναγερμού και παρακολούθησης είχαν απενεργοποιηθεί από κυβερνοεπίθεση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι σαφές αν λειτουργούσαν κατά τη διάρρηξη.

Ο διευθυντής του μουσείου, Εμμανουήλ Σκούλιος, δήλωσε στο κανάλι BFM ότι πρόκειται για «εξαιρετικά επαγγελματική ομάδα, που γνώριζε απόλυτα πού έπρεπε να πάει και με επαγγελματικό εξοπλισμό». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι πήγαν για τα συγκεκριμένα αντικείμενα».

Το μουσείο έκλεισε την αίθουσα ορυκτολογίας και ελέγχει τη συλλογή του για τυχόν άλλες απώλειες. Ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είναι ένα δείγμα αυτοφυούς χρυσού και χαλαζία διαστάσεων 9×8,5 εκ., προερχόμενο από το ορυχείο Donatia στην Καλιφόρνια, δωρεά πλούσιου Γάλλου συλλέκτη.

Μπαράζ ληστειών σε γαλλικά μουσεία

Το μουσείο τόνισε ότι η κλοπή συμβαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο για τα πολιτιστικά ιδρύματα, καθώς αρκετές δημόσιες συλλογές έχουν γίνει στόχος τους τελευταίους μήνες.

  • Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Εθνικό Μουσείο Adrien Dubouche στη Λιμόζ υπέστη διάρρηξη, με κλοπή δύο πιάτων και ενός βάζου από κινεζική πορσελάνη αξίας 6,5 εκατ. ευρώ.

  • Τον Νοέμβριο, το μουσείο Cognacq-Jay στο Παρίσι δέχθηκε διάρρηξη με τσεκούρια και ρόπαλα, ενώ την επόμενη ημέρα ένοπλη ληστεία σε μουσείο στο Saone-et-Loire οδήγησε σε απώλειες κοσμημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

  • Η πιο διαβόητη ληστεία σημειώθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού το 2010, όταν ο Κροάτης διαρρήκτης Vjeran Tomic (“Spiderman”) απέσπασε έργα των Ματίς, Πικάσο και άλλων αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση είχε αποκαλύψει σοβαρά κενά ασφαλείας, με εκτός λειτουργίας συναγερμούς και αδυναμία των τριών φυλάκων να εντοπίσουν την κλοπή.

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συνεχίζει τους ελέγχους και την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]