Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαρκόπουλο: Φωτιά τώρα σε αύλειο χώρο επιχείρησης – Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις 

Le Figaro: Ο Μακρόν θέλει γυναίκα πρωθυπουργό – Ποιες είναι τα φαβορί

5 λεπτά
Le Figaro: Ο Μακρόν θέλει γυναίκα πρωθυπουργό – Ποιες είναι τα φαβορί

Η Le Figaro αποκαλύπτει τα «φαβορί» για τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας - και είναι όλα γυναίκες.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας να είναι γυναίκα και έχει ήδη στο μυαλό του συγκεκριμένες υποψήφιες για την θέση.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό δίκτυο «BFMTV», ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, είχε προϊδεάσει το κοινό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε μια γυναίκα για πρωθυπουργό. Για την Le Figaro, όπως και τα περισσότερα γαλλικά ΜΜΕ, ένα από τα επικρατέστερα φαβορί είναι η υπουργός Απασχόλησης, Ελιζαμπέτ Μπορν.

πρωθυπουργός

Η Ελιζαμπέτ Μπορν

Η Μπορν, 61 ετών, έχει «περάσει» από τα υπουργεία Οικολογίας και Μεταφορών της Γαλλίας και έχει υπάρξει πρώην επικεφαλής του συστήματος δημόσιων μεταφορών της περιοχής του Παρισιού. Η τεχνοκράτης πολιτικός ήταν μέλος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και η θητεία της έχει κριθεί ως αρκετά επιτυχής.

Μια άλλη υποψήφια για την πρωθυπουργία της Γαλλίας είναι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια, βέβαια, είχε πει ήδη από τον Φεβρουάριο ότι αν επανεκλεγεί στην προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν, η ίδια δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία της Γαλλίας.

πρωθυπουργός

Κριστίν Λαγκάρντ

Εάν, πάντως, κάποια από τις δύο γυναίκες καταλήξει στο γαλλικό πρωθυπουργικό μέγαρο του «Matignon», θα καταστεί η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας, μετά την Εντίτ Κρεσόν, η οποία είχε υπηρετήσει για λιγότερο από ένα χρόνο, υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν (μεταξύ Μαΐου του 1991 και Απριλίου του 1992).

Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός νέας ή νέου πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από την ημέρα παραίτησης του απερχόμενου πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ.

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο «20 minutes», o Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση».

Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες.

Την περασμένη Παρασκευή (22/4), ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν αποκλείουν ότι ο Καστέξ θα μπορούσε να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου (12- 19 Ιουνίου).

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας – Φόβοι για νέα ρωσική επέμβαση

Αγγλία: Τέλος η απαγόρευση του αλκοόλ στα γήπεδα που είχε επιβάλει η Θάτσερ

Επίδομα καυσίμων: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά, βήμα-βήμα η αίτηση

Γιάννης Σκαφτούρος: Συμβόλαιο θανάτου για την παλαιά γενιά της Greek Mafia

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]