Εδώ και δέκα χρόνια η 30χρονη Ρέιτσελ Σία έχει μάθει να ζει μόνη της, από τότε που μετανάστευσε στο πολύβουο Χονγκ Κονγκ, από την άσημη γενέτειρά της, Λουογιάνγκ, στην Κεντρική Κίνα.
Στο άνθος της ηλικίας της, η νεαρή Κινέζα τρώει μόνη, ταξιδεύει μόνη και πηγαίνει μόνη της στο σινεμά. Δεν είναι ούτε μονόχνοτη ούτε μισάνθρωπη, όπως θα φανταζόταν κανείς. Απλώς είναι ένα τυπικό δείγμα του σύγχρονου πολιτισμού και της νέας «μοναχικής οικονομίας», που αναπτύσσεται στα αστικά κέντρα του ασιατικού γίγαντα, διαπλάθοντας μια νέα γενιά ανθρώπων. Απολύτως αυτάρκης υλικά, αλλά όχι απαραίτητα πιο ευτυχισμένη.
Τα ψώνια από τον μανάβη και τα γεύματα για ένα άτομο παραδίδονται αμέσως στην πόρτα της. Ο μηχανικός γάτος της, ο Μότσα, την καλημερίζει κάθε πρωί και της κρατάει παρέα τα βράδια. Οποτε θέλει να βγάλει τα εσώψυχά της καταφεύγει στα chatbots της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Αυτός ο τρόπος ζωής είναι απίστευτα βολικός για ανθρώπους που ζουν μόνοι τους», είπε η 30χρονη Κινέζα στο CNN, συμπληρώνοντας: «Σχεδόν κάθε επιθυμία μου εκπληρώνεται».
Εως έναν βαθμό αυτός ο θλιβερός τρόπος ζωής έχει επιβληθεί από τις οικονομικές συνθήκες. Οχι μόνο στην Κίνα, όπου ο ρυθμός γεννήσεων ανά έτος μειώνεται δραματικά, αλλά και σε άλλες χώρες της Απω Ανατολής, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Θεωρητικά, οι κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Στην πράξη, όμως, οι δυσκολίες να κάνουν τις σπουδές που θέλουν, να βρουν μια καλά αμειβόμενη εργασία και να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι ωθούν εκατομμύρια Κινέζους σε αυτόν τον τρόπο ζωής, που παραδόξως… βολεύει την καπιταλιστική οικονομία.

Αυξάνονται και πληθύνονται οι μοναχικοί ταξιδιώτες.
Τα στοιχεία έχουν αποδείξει ότι τα νεανικά, μονοπρόσωπα νοικοκυριά είναι εξίσου καλοί καταναλωτές με ένα ζευγάρι ή μία τριμελή οικογένεια, απλώς οι δαπάνες διαμοιράζονται διαφορετικά. Αντί να αγοράζουν παιδικά είδη και τρόφιμα για την οικογένεια, οι εργένηδες και των δύο φύλων ξοδεύουν περισσότερα σε ταξίδια, εστιατόρια, κατοικίδια, προσωπική βελτίωση και για διασκέδαση στον (πολύ) ελεύθερο χρόνο τους. Για το θέμα εκπόνησε ειδική μελέτη η Μινγκ Χσουάν-Λι, καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.
Στην Κίνα, που πρόσφατα έχασε τον τίτλο της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο από την Ινδία, η «οικονομία της μοναξιάς» ανθεί περισσότερο σε σχέση με τα γειτονικά κράτη. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η νέα μόδα των καραόκε πάρτι για ένα άτομο! Στις πόλεις ξεφυτρώνουν μικροσκοπικά κιόσκια για καραόκε στο μέγεθος των παλιών τηλεφωνικών θαλάμων, όπου ο καθένας μπορεί να τραγουδήσει ό,τι και για όσο θέλει χωρίς ακροατήριο, βγάζοντας το άχτι του.
Παράλληλα, αυξάνονται τα γραφεία που νοικιάζουν συντρόφους για πεζοπορία, για περιήγηση σε αξιοθέατα ή και προσωπικούς φωτογράφους για τουριστικούς προορισμούς. Η κινεζική εταιρία ερευνών Discovery Reports εκτιμά ότι η «οικονομία των μοναχικών ανθρώπων» εκτοξεύθηκε κατά 50% στο διάστημα 2023-2025, φτάνοντας το 1 τρισ. δολάρια! Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι singles ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και χρήμα σε βιντεοπαιχνίδια, σε «φίλους» της Τεχνητής Νοημοσύνης και σε μικρο-σαπουνόπερες, με επεισόδια των δύο λεπτών! Μια ζωή με συνεχείς εναλλαγές και περισπάσεις, αλλά χωρίς βάθος και πραγματικό συναίσθημα.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, όπως υπογραμμίζει η Ασλεϊ Ντουνταρένοκ της εταιρίας συμβούλων ChoZan, είναι ότι πολλοί νέοι περνούσαν από αυτό το στάδιο προσωρινά στη φάση του απογαλακτισμού από την οικογένεια, αλλά πλέον η ουσιαστική απομόνωση αρχίζει να γίνεται μόνιμος τρόπος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.
Από τη μια, ο καπιταλισμός τρίβει τα χέρια του και εξωραΐζει διαφημιστικά την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «ενίσχυση της ατομικότητας και των ελεύθερων επιλογών». Στην πράξη, όμως, η μοναξιά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Το 2021, η Ιαπωνία ίδρυσε υπουργείο Μοναξιάς και Απομόνωσης, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκατομμυρίων, κυρίως ηλικιωμένων, ανθρώπων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα συμβούλων, κοινωνικής στήριξης και επανένταξης των μοναχικών ανθρώπων.
- Τέμπη: «Αυτό το μήνυμα δεν ήρθε ποτέ» – Οι σπαρακτικές καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων
- Ρόδος: Πλημμύρισαν οι δρόμοι έξω από το αεροδρόμιο «Διαγόρας»
- Marfin: Συμπληρωματική ποινική δίωξη στους 3 κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας
- Η 4χρονη κόρη του Έλον Μασκ ακολουθεί τα «χνάρια» του: Οι γκριμάτσες της σε βιντεοκλήση που έγιναν viral





















