Αθήνα Καιρός

Κίνα – ΗΠΑ: Το μπαλόνι που βάζει φωτιά στις σχέσεις των δύο χωρών – Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μπλίνκεν

5 λεπτά
Κίνα – ΗΠΑ: Το μπαλόνι που βάζει φωτιά στις σχέσεις των δύο χωρών – Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μπλίνκεν

Κίνα – ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα, λόγω του «κατασκοπευτικού» μπαλονιού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε ένα κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, το Πεκίνο έδωσε τη δική του απάντηση για το μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ εκφράζοντας τη λύπη του για το περιστατικό και λέγοντας πως είναι ένα «αερόπλοιο» το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «λόγω ανωτέρας βίας» και χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετωρολογικούς σκοπούς.

Κίνα: «Ήταν μετεωρολογικό μπαλόνι, λυπούμαστε, παρασύρθηκε»

Το Πεκίνο απολογήθηκε για το περιστατικό. Όπως ανακοίνωσε, το κατασκοπευτικό μπαλόνι -ένα «αερόπλοιο»-, που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του καθώς το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσιγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα

Στάθης Τσιτλακίδης-Μάριος Τουρούτσικας: Στον ελληνικό ουρανό οι δύο ήρωες πιλότοι – Σπάραξαν καρδιές με τους επικήδειους, το «αντίο» του Α/ΓΕΕΘΑ [βίντεο]

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Στην κατάψυξη όλη η χώρα – Πότε θα χτυπήσουν τα έντονα χιόνια την Αττική, τα νέα στοιχεία του Αρναούτογλου [βίντεο]

Πέθανε ο εμβληματικός μόδιστρος Paco Rabanne αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]