Αθήνα Καιρός

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Με εικόνες από τη Γάζα ξεκίνησε την ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος – «Τι είδους ανθρώπινη συνείδηση ​​μπορεί να το αντέξει αυτό;»

5 λεπτά
Ερντογάν στον ΟΗΕ: Με εικόνες από τη Γάζα ξεκίνησε την ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος – «Τι είδους ανθρώπινη συνείδηση ​​μπορεί να το αντέξει αυτό;»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αρχής της ομιλίας του στον ΟΗΕ στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Έδειξε στη Γενική Συνέλευση μια φωτογραφία που χαρακτήρισε ως «καθημερινή ζωή στη Γάζα», στην οποία εμφανίζονται πεινασμένες γυναίκες να κρατούν κουβάδες και κατσαρόλες, περιμένοντας να λάβουν φαγητό.

«Αναλογιστείτε τη συνείδησή σας και απαντήστε στο εξής ερώτημα: Είναι δυνατόν να υπάρχει εύλογος λόγος για αυτή τη βαρβαρότητα το 2025;» είπε, σύμφωνα με τα μεταφρασμένα αποσπάσματα.

«Αυτή η ντροπιαστική εικόνα εκτυλίσσεται στη Γάζα και επαναλαμβάνεται εδώ και 23 μήνες.»

YouTube thumbnail

Ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στη Γάζα ως μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρωπότητας, έδειξε έπειτα μια άλλη φωτογραφία που απεικονίζει ένα παιδί σε προχωρημένη κατάσταση υποσιτισμού.

«Ποια ανθρώπινη συνείδηση μπορεί να αντέξει αυτή την εικόνα; Πώς είναι δυνατόν κάποιος να μένει σιωπηλός μπροστά σε αυτό; Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων, μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη και ηρεμία;»

Ερντογάν: Οι δολοφονίες δημοσιογράφων από το Ισραήλ δεν κατάφεραν να κρύψουν τη γενοκτονία

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι πάνω από 250 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, επισημαίνοντας πως, παρόλο που το Ισραήλ έχει «κλείσει όλες τις εισόδους προς τη Γάζα», «δεν κατάφερε να καλύψει τη γενοκτονία».

Εξήρε τις προσπάθειες του Αντόνιο Γκουτέρες να αναδείξει τη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αλλά ούτε ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να προστατεύσει το ίδιο του το προσωπικό», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και διασώστες έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να βοηθήσουν τους τραυματίες από τις επιθέσεις του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

 Ερντογάν: Η απουσία Παλαιστινίων αξιωματούχων δείχνει την αδικία

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην άρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν βίζες σε Παλαιστινίους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τη λύπη μου για την απουσία του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, σε μια εποχή που όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Μιλώ από αυτό το βήμα, εκ μέρους και των 86 εκατομμυρίων πολιτών μου, αλλά και εκ μέρους των Παλαιστινίων αδελφών μας των οποίων η φωνή φιμώνεται. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης και καλώ όσες δεν το έχουν κάνει ακόμα, να το πράξουν άμεσα.»

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αρνηθεί να εκδώσει βίζες σε Παλαιστινίους αξιωματούχους, κατηγορώντας τους ότι δεν καταδικάζουν την τρομοκρατία και ότι υποστηρίζουν διεθνείς έρευνες κατά του Ισραήλ για τα εγκλήματα στη Γάζα.

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, παραβιάζει τη συμφωνία του ΟΗΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ορίζει τη Νέα Υόρκη ως έδρα του διεθνούς οργανισμού και επιβάλλει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των κρατών-μελών.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]