Φοιτητές και καθηγητές άφησαν τα μαθήματά τους από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη σε μια εθνική ημέρα διαμαρτυρίας, η οποία έλαβε χώρα εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων από την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με το αν θα αποσύρει την επιχείρηση Metro Surge.
Στο πλαίσιο μιας εθνικής εκστρατείας καταστολής της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε 3.000 ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στην Μινεάπολη, οι οποίοι περιπολούν στους δρόμους με τακτικό εξοπλισμό, μια δύναμη πέντε φορές μεγαλύτερη από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Διαμαρτυρόμενοι για την επέμβαση και τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μινεάπολης σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένα ζευγάρια και νέοι ακτιβιστές.
Η Κάτια Κάγκαν, φορώντας μια μπλούζα με τη φράση «No ICE» και κρατώντας μια πινακίδα που ζητούσε από την υπηρεσία να εγκαταλείψει την πόλη, είπε στο Reuters ότι είναι κόρη Ρώσων Εβραίων που μετανάστευσαν στην Αμερική αναζητώντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. «Είμαι εδώ γιατί θα παλέψω για το αμερικανικό όνειρο για το οποίο ήρθαν εδώ οι γονείς μου», είπε.
🚨 HAPPENING NOW: Aerial footage shows a MASSIVE crowd peacefully marching through Minneapolis in protest of the Trump administration and ICE.
This isn’t fringe. This isn’t isolated.
This is sustained, organized, nationwide resistance and it’s growing.📍 Minneapolis, Minnesota… pic.twitter.com/DKj8fY7vzA
— Brian Allen (@allenanalysis) January 30, 2026
Η Κιμ, μια 65χρονη προπονήτρια διαλογισμού που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το επώνυμό της, χαρακτήρισε την έξαρση ως «πλήρη φασιστική επίθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εναντίον των πολιτών».
BREAKING: Over 20,000 Americans just flooded the streets of San Francisco to protest ICE.
This isn’t a moment — it’s a movement.
H/t Swagrman pic.twitter.com/tgbfxfWXwz— Brian Allen (@allenanalysis) January 31, 2026
Σε μια γειτονιά της Μινεάπολης, κοντά στα σημεία όπου οι Αμερικανοί πολίτες Άλεξ Πρέτι και Ρενέ Γκουντ σκοτώθηκαν αυτό το μήνα από ομοσπονδιακούς πράκτορες μετανάστευσης, περίπου 50 δάσκαλοι και μέλη του προσωπικού από τοπικά σχολεία βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
STREETS OF MINNEAPOLIS LIVE ACOUSTIC DEBUT! @springsteen #springsteen #MinneapolisStrong
Live Stream by Alex Ward pic.twitter.com/cbyzDy0lSR
— Spring-Nuts (@SpringNuts_) January 30, 2026
Ο ροκ σταρ Μπρους Σπρίνγκστιν έδωσε τη φωνή του στην διαμαρτυρία, ανεβαίνοντας στη σκηνή σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για τους Γκουντ και Πρετι στο κέντρο της Μινεάπολης και παίζοντας το νέο του τραγούδι «Streets of Minneapolis».

Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν πολύ πέρα από τη Μινεσότα, καθώς οι διοργανωτές προέβλεπαν 250 διαδηλώσεις σε 46 πολιτείες και σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και η Ουάσιγκτον, με το σύνθημα «Όχι δουλειά. Όχι σχολείο. Όχι ψώνια. Σταματήστε τη χρηματοδότηση της ICE».
Ο Τραμπ, με τη σειρά του, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νοέμ, της οποίας το υπουργείο εποπτεύει την ICE. Οι επικριτές ζήτησαν την παραίτησή της, αλλά ο Τραμπ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Νοέμ «έχει κάνει πραγματικά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!», υποστηρίζοντας ότι «η καταστροφή στα σύνορα που κληρονόμησα έχει επιλυθεί».
![Μπρους Σπρίνγκστιν: Θραύση κάνει το τραγούδι του κατά του Τράμπ και του ICE [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/01/minesota-ice-diamartyria-150x150.jpg)
