«Ένα από τα δύο που είχαν αποφασίσει να μείνουν χθες το βράδυ, μίλησε με κάποιες από τις συμπαίκτριες που είχαν φύγει και άλλαξε γνώμη», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Τόνι Μπερκ στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Τα δύο άτομα – μία παίκτρια και ένα μέλος του προσωπικού υποστήριξης – είχαν προηγουμένως επανενωθεί με άλλες πέντε παίκτριες που τους είχαν χορηγηθεί βίζες για παραμονή, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους.
Οι υπόλοιπες Ιρανές παίκτριες αποχώρησαν από την Αυστραλία το βράδυ της Τρίτης, δύο ημέρες μετά τον αποκλεισμό τους από το Κύπελλο Ασίας.
«Στην Αυστραλία οι άνθρωποι μπορούν να αλλάζουν γνώμη. Σεβόμαστε το πλαίσιο στο οποίο πήρε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Μπερκ.
«Δυστυχώς, στη λήψη αυτής της απόφασης, της είχε συστηθεί από τις συμπαίκτριες και τον προπονητή να επικοινωνήσει με την ιρανική πρεσβεία και να παραδοθεί».
A member of Iran’s women’s football team who was granted asylum in Australia has changed her mind and decided to return to Iran.
Sky’s Nicole Johnston reports.https://t.co/iSfz6fzS3b
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/6HgFTDv7tT
— Sky News (@SkyNews) March 11, 2026
Όπως είπε, αυτό σήμαινε ότι η ιρανική πρεσβεία γνώριζε την τοποθεσία των άλλων Ιρανών που είχαν επιλέξει να μείνουν.
«Άμεσα έδωσα οδηγία να μετακινηθούν οι άνθρωποι, και αυτό αντιμετωπίστηκε αμέσως», πρόσθεσε ο Μπερκ.
Διευκρίνισε ότι οι αρχές διασφάλισαν «ότι αυτή ήταν η δική της απόφαση, και κάθε ερώτηση που θα θέλατε να γίνει, έγινε».
Μέλη της ιρανικής ποδοσφαιρικής αποστολής είχαν χορηγηθεί άσυλο μετά από ανησυχίες για την ασφάλεια της ομάδας, όταν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν από τον αγώνα τους με τη Νότια Κορέα την προηγούμενη εβδομάδα.
Δύο άλλα μέλη της ομάδας – η παίκτρια Mohaddeseh Zolfi και η υπάλληλος υποστήριξης Zahra Soltan Meshkeh Kar – αργότερα απομακρύνθηκαν από το υπόλοιπο γκρουπ στο ξενοδοχείο τους στην Gold Coast, αφού δήλωσαν ότι ήθελαν να παραμείνουν. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε αστυνομική εγκατάσταση στο Μπρίσμπεϊν, όπως είχε δηλώσει προηγουμένως ο Μπερκ.
Όλες οι γυναίκες που παρέμειναν επρόκειτο να λάβουν ταχύτερα μόνιμη άδεια διαμονής, σύμφωνα με τον Μπερκ.
Η προσφορά να μείνουν επαναλήφθηκε στους περισσότερους από τους υπόλοιπους της αποστολής στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ πριν αναχωρήσουν από τη χώρα το βράδυ της Τρίτης.
Ο Μπερκ ανέφερε ότι η «πολύ σημαντική» παρουσία αστυνομίας στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ διασφάλισε ότι οι παίκτριες ήταν χωρισμένες από τους συνοδούς τους, ενώ μιλούσαν με τις αρχές ατομικά μέσω διερμηνέα και είχαν την ευκαιρία να καλέσουν την οικογένειά τους.
Κανένα από τα υπόλοιπα μέλη δεν αποδέχτηκε την προσφορά να μείνει, είπε ο Μπερκ, προσθέτοντας όμως ότι ένα άτομο επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο «αρκετά αργά» μετά από συνομιλίες με την οικογένειά του.
«Αυτό το άτομο πήρε τη δική του απόφαση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία πίεση να επιβιβαστεί.
Πρόσθεσε ότι ένας μικρός αριθμός της ομάδας δεν προσφέρθηκε να μείνει – πιθανώς αναφερόμενος σε συνοδούς της ιρανικής κυβέρνησης.
«Υπάρχουν μερικοί που φεύγουν από την Αυστραλία και χαίρομαι που δεν είναι στην Αυστραλία», δήλωσε.
Η ομάδα έφτασε στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ από την Gold Coast, όπου διεξάγεται το Κύπελλο Ασίας, το βράδυ της Τρίτης. Μέλη της αυστραλο-ιρανικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν για να τις υποστηρίξουν και να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή τους στο Ιράν.
Είπαν ότι ορισμένα μέλη της ομάδας είχαν στείλει σήματα για βοήθεια.
Ο Μπερκ, όπως μεταδόθηκε από το ABC, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Border Force είχαν κάνει «πολλαπλές επαφές με την ομάδα» πριν φύγουν από το Σίδνεϊ, «συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών συναντήσεων».
Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα άτομο αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αργότερο πτήση του για τη Μαλαισία καθ’ οδόν προς το Ιράν.
Ωστόσο, ορισμένες παίκτριες – που συνοδεύονταν από συνοδούς – φέρεται να δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ήθελαν να επιστρέψουν στο Ιράν.
Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα βίζας της Αυστραλίας χορηγεί μόνιμη προστασία σε πρόσφυγες και ανθρώπους με ανθρωπιστικές ανάγκες. Οι κάτοχοι βίζας μπορούν να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν στη χώρα.
Δεν είναι γνωστό ποιες συνέπειες μπορεί να αντιμετωπίσουν η ομάδα και οι οικογένειές τους στο Ιράν, μετά την άρνηση των παικτριών να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο.
Ένας συντηρητικός σχολιαστής στα ιρανικά κρατικά μέσα τους κατηγόρησε για «προδότες εν καιρώ πολέμου» και ζήτησε αυστηρή τιμωρία.
Η ομάδα τραγούδησε τον ύμνο στα δύο τελευταία παιχνίδια πριν τον αποκλεισμό τους την Κυριακή, οδηγώντας τους επικριτές να πιστέψουν ότι είχαν αναγκαστεί να συμμετάσχουν από κυβερνητικούς αξιωματούχους που τους συνόδευαν στο τουρνουά.
Νωρίτερα την Τρίτη, ένα λεωφορείο που μετέφερε μέλη της ομάδας είχε προσωρινά αποκλειστεί από ακτιβιστές ενώ έφευγε από το ξενοδοχείο τους στην Gold Coast. Ορισμένοι κρατούσαν τη σημαία του Λιονταριού και του Ήλιου, που ήταν η επίσημη κρατική σημαία πριν την Ισλαμική Επανάσταση.
Στο μεταξύ, οι πέντε πρώτοι που έλαβαν ανθρωπιστικές βίζες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία από την αστυνομία.
Ο Μπερκ τους ονόμασε: Fatemeh Pasandideh, Zahra Ghanbari, Zahra Sarbali, Atefeh Ramazanzadeh και Mona Hamoudi.
«Θέλουν να είναι σαφές ότι δεν είναι πολιτικοί ακτιβιστές. Είναι αθλήτριες που θέλουν να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπερκ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με αυτές είχαν διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη πριν φύγουν από την Αυστραλία, είπε: «Η ίδια ευκαιρία υπάρχει. Η Αυστραλία έχει αγκαλιάσει την γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν. Αυτές οι γυναίκες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Αυστραλία».
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη: «Οι Αυστραλοί έχουν συγκινηθεί από τη μοίρα αυτών των γενναίων γυναικών. Είναι ασφαλείς εδώ και θα πρέπει να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους».
Η κατάσταση των Ιρανών παικτριών έχει επίσης τραβήξει την προσοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω της πλατφόρμας Truth Social ζήτησε δράση.
Δήλωσε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να «δώσει άσυλο» στις γυναίκες ή «οι ΗΠΑ θα τις πάρουν αν δεν το κάνετε εσείς».
Μία ώρα αργότερα, ο Τραμπ ανάρτησε ξανά ότι μίλησε με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Anthony Albanese, γράφοντας: «Οι πέντε έχουν ήδη τακτοποιηθεί και οι υπόλοιποι είναι καθ’ οδόν».
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε θέσει όλες τις αποφάσεις ασύλου σε αναμονή στο τέλος της περασμένης χρονιάς και είχε σταματήσει την έκδοση βίζας μετανάστη για πολίτες δεκάδων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Δήλωσε ότι θέλει να «τερματίσει την κατάχρηση» του συστήματος.
Πέρυσι, δύο ομάδες Ιρανών – συμπεριλαμβανομένων ατόμων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί – απελάθηκαν από τις ΗΠΑ πίσω στο Ιράν. Οι ομάδες φέρεται να περιλάμβαναν μέλη της LGBT κοινότητας, που αντιμετωπίζουν σοβαρές νομικές και κοινωνικές συνέπειες στο Ιράν.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ο Κωνσταντίνος Αργυρός «ρίχνει» το Instagram – Η τρυφερή φωτογραφία με τη γυναίκα του και τον γιο τους
- Χρήστος Βαλαβανίδης: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στη Ριτσώνα
- Οι ΗΠΑ πυροδότησαν τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά οι χώρες του Κόλπου πληρώνουν το τίμημα
- Πόλεμος στο Ιράν, ημέρα 12: Χτυπημένος αλλά ζωντανός ο Χαμενεΐ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- ΕΕ: Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να επικαιροποιήσει το εθνικό πρόγραμμα ελέγχου για την ατμοσφαιρική ρύπανση

![Σκηνές κινηματογραφικής απόδρασης στην Αυστραλία: Οι Ιρανές παίκτριες το έσκασαν από τις σκάλες, κάτω από τη «μύτη» των φρουρών [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/03/iran-150x150-png.webp)