ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Μπαράζ χημικών και μολότοφ – Ντου της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο [βίντεο]

18/11/19 • 10:42 | UPD 18/11/19 • 11:16

Newsroom eleftherostypos.gr

Σοβαρά επεισόδια διαδραματίζονται από το Σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ, όπου διαδηλωτές έχουν εγκλωβιστεί εντός της Πολυτεχνικής σχολής

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έσπασε τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή και εισήλθε στον χώρο για να συλλάβει τους διαδηλωτές.

Σοβαρά επεισόδια διαδραματίζονται από το Σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ, όπου διαδηλωτές έχουν εγκλωβιστεί εντός της Πολυτεχνικής σχολής. Η αστυνομία επιχειρούσε να εισέλθει και σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, με τους διαδηλωτές που δεν είχαν διέξοδο, να πυρπολούν την κεντρική είσοδο και να πετούν μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι δρόμοι γύρω από την πανεπιστημιούπολη είχαν κλείσει, καθώς υπήρχαν φόβοι για αιματηρά επεισόδια.

Άλλη μια νύχτα αναταραχής στο Χονγκ Κονγκ

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να μπουν εντός του κτιρίου για να προχωρήσουν σε συλλήψεις, με την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς οι μολότοφ έπεφταν «βροχή» από τους διαδηλωτές. Εκαψαν ένα όχημα το οποίο κατευθυνόταν προς την είσοδο του πανεπιστημίου, στο οποίο βρίσκονταν εκατοντάδες άτομα. Δείτε εικόνες από το βίντεο του αμερικανικού CBS.

Αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για απαγόρευση της χρήσης μάσκας στο Χονγκ Κονγκ
Την ίδια ώρα, αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο μήνα από την κυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας και το οποίο απαγόρευε τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος του προσώπου στις διαδηλώσεις.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει στα θεμελιώδη δικαιώματα (…) ξεπερνούν αυτό που είναι λογικά απαραίτητο», εκτίμησε το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με περίληψη της απόφασής του που αποτελεί νίκη για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και πέντε μήνες.

Αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του το 1997 στην Κίνα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο να απαγορεύσουν τη χρήση μάσκας στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ επικαλέστηκε μία διάταξη του 1922 που δεν είχε εφαρμοστεί μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Προκειμένου να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν οι διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις φορώντας μάσκες. Κάποιοι φορούν μάλιστα και κράνη, γυαλιά προστασίας ή αντιασφυξιογόνες μάσκες ώστε να προστατευθούν από τα δακρυγόνα και τις βομβίδες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Copy link
Powered by Social Snap