Breaking News

Παλικάρι ο Τσιτσιπάς: Έχασε 3-2 μετά από μάχη 5 ωρών!

ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ γύρω στα 30 είτε μεγαλώσαμε οι ίδιοι με μια μπάλα μπάσκετ είτε είχαμε πολλούς συμμαθητές που δεν άφηναν από τα χέρια τους τη «σπυριάρα». Φυσικά, η αιτία δεν ήταν άλλη από το ελληνικό έπος του Ευρωμπάσκετ του 1987. Ηταν εκείνο το χρυσό μετάλλιο που γέμισε μια γενιά με όνειρα να κάνει όσα έβλεπε στην τηλεόραση να κάνει ο Γκάλης.

Γράφει ο Παύλος Μαρινάκης*

Τα ίδια ισχύουν για τα περισσότερα ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Το ίδιο μπορεί και πρέπει να ισχύσει με αφορμή τα νέα αθλητικά πρότυπα που αναδεικνύει η Ελλάδα, με πιο επιφανείς εκπροσώπους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Είναι τόσο σπουδαίο κάποιος να σκάει μια μπάλα ή να τη χτυπάει με τη ρακέτα; Ναι, είναι, ακόμα και αν δεν φτάσει καν κοντά στο επαγγελματικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα επιχειρήματα αυτή η θέση – αρκεί να δούμε τους δείκτες θανάτων και ασθενειών που σχετίζονται με τον κακό τρόπο ζωής.

Υπάρχει, όμως, κάτι πιο σπουδαίο, ακόμα και από την υγεία, στη δημόσια συζήτηση για αυτά τα πρόσωπα. Είναι το ήθος που καθρεφτίζεται στη στάση τους: Στη σεμνότητα ενός 23χρονου που ζει το όνειρό του στο Μιλγουόκι να μην υπογράψει πάνω στην ελληνική σημαία. Στην εσωτερική δύναμη που αντλεί ένας 20χρονος από τη μελέτη της αρχαιοελληνικής Φιλοσοφίας, αλλά και από την καταγραφή των τόπων που συναντά στα ταξίδια του.

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να παραγάγουμε και άλλα πρότυπα σαν αυτά. Η αλήθεια είναι ότι, αν και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, στο υψηλότερο επίπεδο φτάνεις μόνος, όχι χάρη στο κράτος. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό: Να δείξουμε στα παιδιά ότι «μάγκας» δεν είναι αυτός που σπάει ατιμώρητος ή αυτός που επιτίθεται στον διπλανό του για τα εξωτερικά του γνωρίσματα, αλλά ο Τσιτσιπάς και ο Αντετοκούνμπο. Είναι το παράδειγμα του πιτσιρικά που προπονείται, που διαβάζει, που δουλεύει το ταλέντο του.

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που θα την πάνε μπροστά, που θα την κάνουν καλύτερη. Και θα το κάνει επιβραβεύοντας τους πραγματικούς μάγκες της ζωής, που προόδευσαν χάρη στα χαρίσματα και τους κόπους τους και, ταυτόχρονα, απορρίπτοντας τους «τζάμπα μάγκες» που προσπαθούν να ανέλθουν εκεί όπου δεν αξίζουν πατώντας στις πλάτες και τη δουλειά άλλων. Δεν μας λείπουν τα εν δυνάμει πρότυπα. Χρειάζεται βούληση να τα αξιοποιήσουμε με αυτή τους την ιδιότητα.

*Ο Παύλος Μαρινάκης είναι δικηγόρος, αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap