Οι 300 και το ΚΚΕ!

11/01/19 • 08:49 | UPD 11/01/19 • 08:49

Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν αν λέγαμε πως αυτές τις ημέρες ξαναγράφεται όχι μόνο ο κοινοβουλευτικός, αλλά και ο πολιτικός χάρτης της χώρας.

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, αλλά πλέον είναι σε έξαρση. Οι μετακινήσεις βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη στην Ελλάδα, αλλά οι ισχυρές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και οι αναταράξεις που προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών τους τελευταίους μήνες, ξαναγράφουν τον χάρτη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από την αρχή.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το μόνο που έχει μείνει σταθερό στη σύνθεση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’15 είναι ο αριθμός των βουλευτών (300) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Με μια γρήγορη ανασκόπηση έχουμε και λέμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με 145 βουλευτές, και στον αριθμό αυτό παραμένει επειδή την αποχώρηση του Στάθη Παναγούλη ισοφάρισε η εισχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. Η Νέα Δημοκρατία από 75 βουλευτές μετρά σήμερα 78, αφού έχασε την Κατερίνα Παπακώστα, κέρδισε όμως τους Ιάσονα Φωτήλα, Χάρη Θεοχάρη και Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι και τον Γιώργο Κατσιαντώνη από την Ενωση Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο κέρδισε, ανεβάζοντας την κοινοβουλευτική της δύναμη στους 20 από 17 βουλευτές, αφού προσχώρησαν στις τάξεις της οι Ιλχάν Αχμέτ (Ποτάμι), Κώστας Μπαργιώτας (Ποτάμι) και Γ. Καρράς (Ενωση Κεντρώων).

Το Ποτάμι κοντεύει να στερέψει, αφού απώλεσε πέντε βουλευτές (Αχμέτ, Μπαργιώτα, Θεοχάρη, Μάρκου, Φωτήλα), μένοντας -για την ώρα- στους 6 από τους 11 βουλευτές. Η Ενωση Κεντρώων έχασε σχεδόν την μισή της κοινοβουλευτική δύναμη μένοντας με πέντε από 9 βουλευτές (έφυγαν Μεγαλοοικονόμου, Καρράς, Φωκάς, Κατσιαντώνης).

Μεγάλοι χαμένοι και οι ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι ξεκίνησαν με 10 βουλευτές και έπεσαν στους 7, μετά τις αποχωρήσεις των Δ. Καμμένου, Γ. Λαζαρίδη και Ν. Νικολόπουλου, ενώ στα επόμενα 24ωρα η ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. θα συρρικνωθεί κι άλλο, αφού βουλευτές του κόμματος, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, πιθανόν και η Ελενα Κουντουρά, θα πατήσουν την κόκκινη γραμμή της Συμφωνίας. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι και η Χρυσή Αυγή, από 18 βουλευτές, σήμερα μετρά 15, ενώ η ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αριθμεί 9 μέλη (Παναγούλης, Παπακώστα, Νικολόπουλος, Λαζαρίδης, Φωκάς, Καμμένος, Κουκούτσης, Μίχος, Μπαρμπαρούσης).

Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν αν λέγαμε πως αυτές τις ημέρες ξαναγράφεται όχι μόνο ο κοινοβουλευτικός, αλλά και ο πολιτικός χάρτης της χώρας.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής